Hlavní obsah

VIDEO: Marek Jarolím prodloužil vítěznou domácí sérii Slavie na deset zápasů

PRAHA

Fotbalisté mistrovské Slavie Praha dokázali v pondělní dohrávce 19. ligového kola porazit na svém stadiónu ostravský Baník 1:0. O jedinou branku a zároveň prodloužení série vítězných domácích zápasů na deset se postaral Marek Jarolím. Sešívaní mají díky výhře desetibodový náskok před druhou Spartou. Ostrava zůstala pátá a na Slavii ztrácí třináct bodů.

Článek

Domácí si chtěli v zápase proti Baníku Ostrava připsat desátou letošní výhru v Edenu v řadě a v začátku utkání svého soupeře zatlačili. Již v úvodní minutě musel gólman Vašek naněkolikráte vyboxovat nebezpečný centr mířící do šestnáctky. V osmé minutě se předvedli i hosté. Po Střihavkově přihrávce se před Vaniakem ocitl Lukeš, ale slávistický gólman jeho střelu konečky prstů vytěsnil na tyč.

"To byl jeden z klíčových okamžiků. Zápasy se rozhodují v šestnáctkách a tam nám zatím kvalita bohužel schází," litoval ostravský trenér Karel Večeřa. "Kdo ví, třeba by nás inkasovaný gól probral. Ale je samozřejmě možné, že bychom s otáčením výsledku měli problémy," uznal jeho protějšek Karel Jarolím.

Obrovskou příležitost si vypracovali i domácí. Ve 24. minutě vybojoval po rohovém kopu míč Janda a míč se přes Jarolíma dostal až k centrujícímu Bestovi. Dobíhajícímu Fořtovi však chyběl půlkrok. O devadesát vteřin později již Eden vybuchl radostí. Po centru Jandy z pravé strany se do vzduchu pověsil Marek Jarolím, kterého neuhlídal Neuwirth, a hlavičkou k pravé tyči překonal Vaška.

Ostravský brankář Petr Vašek (vpravo) vyráží míč před slávistickým útočníkem Pavlem Fořtem.foto: ČTK/René Volfík

Po půlhodině hry se dalekonosným pokusem představil dvacetiletý Jan Zawada, pro něhož byl zápas na Slavii prvním ligovým startem. Ve 34. minutě se do šance probíjel hostující Lička, ale těžký míč nedokázal obloučkem nasměrovat mezi tři tyče. O chvíli později již slávistický gólman musel zasahovat, když zneškodnil bombu Střihavky.

Osm minut po přestávce měl druhý gól Slavie na hlavě Černý, ale ze slibné pozice nenamířil mezi tři tyče ostravské branky. V 68. minutě mohl své letošní střelecké konto na devět zásahů rozšířit střídající Belaid, ale jeho dalekonosný pokus z dálky Vašek kryl.

V 73. minutě mohl po přihrávce Černého přidat pojišťující branku Slavie Pekhart, ale jeho sražená střela mířící do branky mu spadla na rameno a odrazila se do zámezí. Slávistický forvard se tak připravil o první branku v sešívaném dresu. Trest přišel málem v 80. minutě, ale Vaniak Mičolovu bombu z hranice vápna vyrazil.

"Se ziskem tří bodů jsem velmi spokojený, hru jsme si představovali trochu lepší. Od Marka jsem moc gólů hlavou neviděl, o to cennější ten dnešní je," usmíval se kouč Jarolím. Baník ani do třetice na jaře neskóroval. "Slavia byla efektivnější. My jsme opět dojeli na to, že jsme svoje šance neproměnili," mračil se Večeřa.

Náskok sešívaných se díky třem bodům rozrostl opět na deset bodů. Naopak Ostrava získala ve třech jarních zápasech pouhý jeden bod. Zápas provázela přísná bezpečnostní opatření, což se projevilo i při důkladných prohlídkách při vstupu na stadión. Do Edenu nebylo vůbec vpuštěno 40 fanoušků, důvodem byl alkohol, či držení nebezpečných předmětů. Úsilí pořadatelů se však vyplatilo a odměnou jim byl až na jeden drobný incident bezproblémový průběh celého utkání.

Program 19. kola české fotbalové ligy:
Liberec - Příbram 1:0on-line
Teplice - Plzeň 3:0on-line
Brno - Bohemians Praha 0:0on-line
České Budějovice - Zlín 1:0on-line
Kladno - Jablonec 1:2on-line
Olomouc - Mladá Boleslav 2:2on-line
Žižkov - Sparta 1:2on-line
Slavia - Baník Ostrava 1:0 (1:0)on-line
Branka: 25. M. Jarolím. Rozhodčí: Adam - Hojsík, Jiřík. ŽK: Suchý (Slavia). Diváci: 12 565.
Slavia: Vaniak - Hubáček, Hošek, Brabec, Švento - Janda (59. Belaid), M. Jarolím, Suchý, Černý (86. Ivana) - Fořt (68. Pekhart), Besta. Trenér: K. Jarolím.
Ostrava: Vašek - Zawada, Bolf, Neuwirth, Tchuř - Marek, Hable (80. Rajtoral), Otepka, Lička (74. Mičola) - Lukeš (66. Zeher) - Střihavka. Trenér: Večeřa.

Reklama