Hlavní obsah

Komňacký: Prebendy musejí hráči na čas oželet, hlavní je výhra

Tři zápasy, tři vítězství. Nečekaná bilance dělá z fotbalistů Jablonce tým jara. Zkušený trenér František Komňacký však tlumí přehnanou euforii. Ještě před pár týdny se spíš obával, aby jeho mužstvo nespadlo do bitvy o záchranu. A připomíná to hráčům i ve chvíli, kdy se chystají na nedělní duel se Slavií, bezkonkurenčně prvním týmem Gambrinus ligy.

Článek

Panuje přesvědčení, že každý fotbalista nejdřív natáhne dlaň a až pak podá odpovídající výkon. Vaši hráči ovšem hrají na jaře za menší peníze než na podzim a přesto vítězí. Je to zázrak, nebo důkaz toho, že už si uvědomují vážnost ekonomické situace?

Přesně to druhé. Nežijí jen na hřišti, a tak vnímají, co se děje. Vědí, že pokud chtějí u fotbalu zůstat, musejí na čas oželet i prebendy a hrát bez ohledu na to, kolik za to člověk má. Věřím, že tak smýšlí většina profesionálních fotbalistů. Peníze jsou příjemné, ale výhra, to je to podstatné!

Po třetím jarním vítězství v Kladně jste přiznal, že s jídlem roste chuť. Jak velkou chuť máte na mistrovskou Slavii?

Samozřejmě velkou. S takovým mužstvem hrajete jen dvakrát do roka, z toho jednou doma. Těšíme se moc a chceme přispět k tomu, aby se diváci na stadiónu i u televize měli na co dívat.

Uvědomujete si, že můžete „zachránit“ ligu - přibrzdit Slavii a zdramatizovat již téměř rozhodnutý souboj o titul?

Takový pocit nemám a věřím, že ani nikdo jiný v Jablonci. Z jiných klubů nevolají, že by nám přidali peníze navrch. Každý si hledí svého. Vyhrát chceme proto, abychom sami sobě dokázali, že na to máme.

Mimochodem - už vám slávisté stihli poděkovat, jak jste jim loni na jaře nastartoval Necida?

Nějaké díky se ve světě fotbalu nenosí. Tomáš je jejich hráč, který se chopil šance. Podstatná byla jeho píle a cílevědomost. Jablonec pro něj byl jen schůdek na cestě k přestupu do CSKA.

Se Slavií máte poměrně slušnou bilanci. Jablonec rozhodně nepatří k oblíbeným soupeřům červenobílých.

Statistika je jedna věc, aktuální síla mužstev druhá. Neskrývám, že úvodních pěti kol jara jsem se trochu obával. Tři zápasy jsme vyhráli také dílem shody okolností a štěstí. Slavia teď má mužstvo, které obstojí i v pohárové Evropě. Jako součást motivace však mohu použít, že to na ni Jablonec celkem umí.

Připomenete také hráčům, že ani v posledních loňském kole, kdy šlo Slavii o titul, v Edenu neprohráli?

Na podzim jsme tam pak prohráli, ale brankář Vaniak přiznal, že proti nikomu jinému si v Edenu nezachytal tolik, jako s Jabloncem. Narazí na sebe dva týmy, které hrají útočně. Nic nás netlačí, nejsme pod tlakem.

Stále lpíte na tom, aby v Jablonci nikdo nepodlehl snům o startu v pohárech. Neříkejte ale, že vás návrat do Evropy neláká! Zvláště když se letos na dlouho naposledy rýsuje šance, že by i pátý tým z ligy mohl proklouznout do Poháru UEFA.

Všechny kluby si to samozřejmě uvědomují. Za námi jsou v tabulce Brno či Teplice, které mají zázemí i ambice. Ani my se této možnosti nezříkáme, poháry však před námi jako úkol nestojí. Postup do Evropy je i závazkem reprezentace českého fotbalu. A já bych do ní rád šel ve chvíli, kdy budu cítit, že tomu síla mužstva odpovídá a nehrozí žádný propadák.

Reklama

Související témata: