Hlavní obsah

Psychicky jsme na dně, naříkal Vrba po ofenzivním fiasku

Radek MalinaPrávo

Tři zápasy v řadě nedokázali fotbalisté Plzně vstřelit v nejvyšší soutěži gól. Nepokořili obranu Liberce, Teplic a v sobotu ani Příbrami. „Z naší efektivity jsem rozčarovaný,“ krčil rameny plzeňský trenér Pavel Vrba po bezbrankové remíze se středočeským klubem.

Článek

Zatímco Západočeši před startem jara vyhlásili útok na evropské poháry, Příbram netajila, že jediným úkolem je záchrana. Jenže střet dvou klubů s rozdílnými ambicemi přinesl Plzni další rozčarování, po němž je tým už čtyři kola bez výhry. „Protože jsme neschopní prosadit se ve velkém vápně. Hrajeme prakticky celý zápas na polovině soupeře, máme stoprocentní příležitosti, jenže z drtivého tlaku nevytěžíme vůbec nic,“ láteřil Vrba.

Přiznal, že hlavním problémem je rozpoložení borců v jeho kabině. „Pohoda je skutečně nulová. Efektivita je o psychice a sebevědomí, které nemáme. Psychicky jsme na dně,“ posteskl si Vrba. „Nejvíce nás sráží chybějící důraz, nerozhodnost a neschopnost. Remíza s Příbramí totiž nebyla výsledkem nedostatečné bojovnosti, ale neschopnosti,“ byl přesvědčen plzeňský trenér.

„Možná jsme podlehli uspokojení z podzimních výsledků a také průběhu zimní přípravy, ve které jsme vyhrávali. Jenže v lize je všechno jiné. Každá chyba je nekompromisně potrestána. Ale my pykáme už moc,“ naříkal Daniel Kolář, záložník Plzně. Právě on mohl Západočechy spasit, ale svoji vyloženou šanci promarnil. „Trefil jsem brankáře do nohy. Celkově nám prostě chybí větší důraz, někdy krok k úspěšnějšímu řešení. Prostě si nevěříme,“ posteskl si středopolař Západočechů.

Potřebují přáteláček, aby se rozstříleli

Ač má trenér Vrba k dispozici neoddiskutovatelně hráče s vysokou kvalitou, borci na postech útočníků ji postrádají. „Je zbytečné spekulovat o jejich schopnostech. Všichni útočníci jsou velmi talentovaní,“ hájil Vrba Mliku, Krbečka, Tatanašviliho i Varadiho, kteří do souboje s Příbramí zasáhli. „Ale je pravda, že v jejich letech by se měli prosazovat více. Možná v průběhu nadcházejícího týdne sehrajeme přípravné utkání s nějakým slabším týmem, v němž se hráči prosadí a začnou si věřit,“ přemítal Vrba.

Možná se tak v dalším ligovém zápase nestane, že jeho svěřenci udělají z brankáře soupeře hrdinu tak, jako v sobotu večer z příbramského třiadvacetiletého Aleše Hrušky. Ten bravurně lapil tutovky Koláře i Petržely, poradil si s dělovkou Limberského v poslední minutě i všemi jedovatými centry. „Nejhorší byla střela Koláře hned v začátku druhé půle. Byl jsem ještě trošku ztuhlý z kabiny,“ vykládal po zápase borec, který odchytal teprve desáté utkání v nejvyšší soutěži. „Při šanci Petržely jsem nevěděl, jestli se stačím k tyči přemístit. Ale nakonec jsme tam byli s protihráčem stejně a já dokázal dát ruce před míč,“ říkal Hruška po druhé vychytané nule v první lize.

„V první půlce jsem měl i trošku štěstí, protože domácí měli velký tlak. Nechtěli jsme je takhle nechat hrát. Toužili jsme využít jejich mizérie a získat tři body, jenže nás k ničemu nepustili. Prakticky nám nepůjčili balón, proto jsme rádi za bod,“ tvrdil Hruška.

„Remíza je skutečně skvělá, protože neodjíždíme z Plzně s prázdnou, přestože jsme předvedli nejhorší výkon v nejvyšší soutěži. Fotbalu z naší strany ve hře moc nebylo. Hodně jsme bojovali, hodně jsme míče nakopávali. Nevytvořili jsme si mnoho šancí, jen jsme skvěle bránili dobrý plzeňský útok,“ hodnotil bezbrankový duel Massimo Morales, trenér Příbrami.

Reklama

Související témata: