Hlavní obsah

Policie už má svědka, který viděl viníka incidentu na Spartě

Policisté hledající viníka incidentu z ligového utkání fotbalistů Sparty a Brna, při němž byl zraněn podavač míčů, budou možná brzy úspěšní. Hned v pondělí večer se jim totiž podle vyjádření pražského klubu přihlásil svědek, který viděl, jak muž hodil ze sparťanského kotle směrem ke hřišti dělbuch. Chlapec, otřesený silnou detonací, v úterý absolvoval další vyšetření a podle všeho je v pořádku.

Článek

Policie podle pražského mluvčího Tomáše Hulana případ vyšetřuje. Aktuální informace ale Hulan dopoledne neměl.

Hned večer po utkání začala Sparta prostřednictvím svého bezpečnostního manažera Josefa Praska spolupracovat s policisty, aby mohli identifikovat viníka. "Dnes dopoledne bude předán náš videozáznam policistům, kteří ho porovnají se svými záznamy, a bude na nich, jak celou situaci vyhodnotí. Od předání důkazního materiálu se už k němu ale nemůžeme vyjadřovat," řekl v úterý ČTK sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Ultras se od činu distancují

Sparťanští ultras, z jejichž sektoru dělbuch vyletěl, se v úterý od činu distancovali s tím, že nešťastné události nemohli předejít. "Šlo o čin jednotlivce a jako skupina za tento čin necítíme odpovědnost. Upozorňujeme, že námi používaná pyrotechnika po svolení a nahlášení klubu je bezpečná a za dobu komunikace s vedením klubu nikdy nedošlo k žádnému zranění," stojí na webu ultrassparta.cz. Tvrdé jádro sparťanských hooligans zároveň věří, že "postižený nebude mít z tohoto incidentu žádné následky a co nejdříve se vrátí na fotbalový stadión".

Podle mínění klubových zástupců může pomoci najít viníka i skutečnost, že v hledišti byli takzvaní spotteři. Jde o policisty v civilu, kteří na základě nedávno podepsané smlouvy mezi fotbalovým svazem a Policií ČR dohlížejí na případné přestupky přímo na stadionu. Uniformovaní policisté jsou přítomni pouze mimo stadion. "Podle našich informací navíc mají policisté již prvního svědka, který ještě v pondělí večer vypovídal," tvrdí Kasík.

Chlapec strávil noc doma

Ten v úterý v rozhovoru pro Radiožurnál také připustil, že klub bude v příštích dnech posuzovat další možnosti zpřísnění režimu, který by podobné excesy definitivně vyloučil. "Jedním z nich by mohl být i prodej vstupenek na jméno," naznačil mluvčí jednu z variant.

Oběť incidentu strávila noc doma. Dvanáctiletý brankář, který byl otřesen výbuchem dělbuchu, opustil po sérii vyšetření motolskou nemocnici s dresem od Jaromíra Blažka ještě během večera. V úterý dopoledne ho čekala ještě jedna prohlídka u lékaře, vyšetření sluchu však podle trenéra sparťanského žákovského týmu Iva Heina dopadla dobře. "Všechno by mělo být v pořádku," uvedl Hein.

Fotbalista, jehož idolem je podle údajů na klubovém webu někdejší sparťanský záložník Tomáš Rosický a jehož největším fotbalovým zážitkem byla možnost podat ruku reprezentačnímu gólmanovi Petru Čechovi, měl prý cestou do nemocnice jedinou starost: zda mu trenér dovolí absolvovat středeční trénink.

Reklama

Související témata: