Hlavní obsah

Sparta a Slavia už jsou týmy jara, u dna válí Kladno

PRAHA

Víc než uspokojivě se pro obhájce mistrovského titulu vyvíjí odvetná část fotbalové Gambrinus ligy. Slavia přezimovala v čele tabulky se šestibodovým náskokem na Mladou Boleslav. Po čtyřech jarních kolech už vede soutěž o deset bodů před Spartou. Obě "S" získala na jaře po deseti bodech, což vyhovuje červenobílým. Jejich náskok je komfortní.

Článek

Ne Jablonec, obě pražská S už jsou nejúspěšnějšími mužstvy jara. Ze čtyř kol získala deset bodů, Sparta se skóre 7:1 a Slavia 6:3. Vzhledem k velkému náskoku tak platí rovnice letenského kapitána. „Pokud bude Slavia vyhrávat, tak můžeme sbírat body jak chceme, ale těžko ji stáhneme,“ uvědomoval si Patrik Berger před startem jara.

A sešívaní vyhrávají. Sice třikrát jen o gól, ale přece. Výhra v Jablonci, který ve třech úvodních kolech neztratil ani bod, je pro obhájce dalším obřím krokem k titulu. Do konce ligy zbývá deset kol a počet mužstev, která reálně mají na to, aby Slavii vzala body, se snižuje.

Výhra na Střelnici je pro červenobílé o to cennější, že v předchozích čtyřech zápasech venku jen remizovali. „Zápas to byl těžký, nakonec se šťastným koncem pro nás. Věděli jsme o tom, že máme venku špatnou bilanci. Chtěli jsme ji samozřejmě změnit,“ pochvaluje si trenér Karel Jarolím.

Sestava 20. kola podle Sport.cz
Hruška (Příbram) - Drsek (Kladno), Hubník (Sparta), Švento (Slavia) - Bartek (Kladno), Žofčák (Sparta), Rýdel (Zlín), Liška (Liberec) - Lafata (Jablonec), Holenda (Sparta), Kerič (Liberec).

Sparta zaujala bleskovou kanonádou

Letenští měli Brnu co vracet. Tentokrát však soupeři, který loni nastartoval jejich pád v bitvě o titul, nasázeli čtyři góly již za úvodní půlhodinu. Sparta tak zatím ze všech pronásledovatelů Slavie podává na jaře nejvyrovnanější výkony. O titulu ale dál mlčí.

„Opakuji se každé kolo. Takže znovu - hledíme jen k nejbližšímu zápasu. Věřím, že vítězství nad Brnem nám psychicky pomůže, ale pořád máme dost svých problémů,“ poukazuje trenér Jozef Chovanec. „Problémy mají také naši konkurenti, pořadí se stále přelévá. Bez ohledu na ně však chceme zůstat v popředí,“ dodává kouč.

Největší soupeři jsou na tom zatím opravdu hůř. Baník sice konečně vyhrál, ani proti Teplicím však nenadchl. Liberec ztratil výhru ve slibně rozehraném duelu ve Zlíně a Mladá Boleslav na jaře uhrála jen dva body, přestože hrála třikrát doma...

Kladno „hází“ a prchá Viktorii

Trochu nečekaným směrem se ubírá bitva o záchranu. Podceňované Kladno se totiž postaralo o senzaci kola. Po jedenácti měsících vyhrálo venku a po výhře 3:1 v Olomouci už uniká předposlední Viktorii Žižkov o šest bodů.

„Chci se držet při zemi, ale řeknu, že jsme klidně mohli vyhrát i vyšším rozdílem. Mám pochopitelně radost, jeli jsme do Olomouce pro bod a odvážíme tři. Navíc zaslouženě, po velmi dobrém výkonu,“ raduje se trenér Martin Hřídel.

Žižkov disponuje řadou zkušených hráčů, jarnímu tempu Středočechů však zatím nestačí. „Kladno nám uteklo, ale my musíme jít dál. Ještě leží na stole třicet bodů a my se o ně musíme porvat. Bod z derby s Bohemians pro nás opravdu nic neřeší,“ trápí útočníka Petra Švancaru.

Reklama

Související témata: