Hlavní obsah

Sparta zaplatí za dělbuch 250 tisíc a uzavře část stadiónu

Milan VlčekSport.cz

Vhozený dělbuch ze sektoru domácích fandů v pondělním utkání 20. kola fotbalové ligy mezi Spartou a Brnem, jenž otřásl dvanáctiletým podavačem míčů, přijde tým z Letné na 250 tisíc korun. Disciplinární komise svazu ve čtvrtek navíc rozhodla, že Sparta musí uzavřít sektor za oběma brankami v následujících třech zápasech na domácím hřišti.

Článek

„Disciplinární komise na svém čtvrtečním zasedání dospěla k trestu za bezprostřední ohrožení mladého podavače míčů. Naštěstí nedošlo k vážnějšímu zranění tohoto chlapce. Sparta navíc musí sehrát tři soutěžní utkání A mužstva v Gambrinus lize bez přítomnosti diváků v sektorech za oběma brankami,“ řekl šéf disciplinární komise Alexander Károlyi.

"Disciplinární komise přihlédla k tomu, že Sparta do technických podmínek investovala již 700 tisíc korun a další peníze se chystá vynaložit. Pokud bychom Spartě uložili povinnost odehrát zápasy sto kilometrů od Prahy, musela by jet někam na Moravu. Na to by doplatili jen fanoušci, kteří se přijdou na Letnou podívat na fotbal," dodal Károlyi.

Incident, který disciplinární komise ve čtvrtek projednávala, se udál na konci pondělního zápasu v dohrávce 20. kola české nejvyšší soutěže mezi Spartou a Brnem. Domácí vedli již jasně 4:0, když jeden ze sparťanských vlajkonošů hodil dělbuch, jenž otřásl mladým podavačem míčů.

Disciplinární komise si do svého strahovského sídla ČMFS předvolala vedle zástupců Sparty také hlavního pořadatele Antonína Kříže a technického delegáta utkání Josefa Vrzala.

Pořadatelská služba selhala

„Celkem bylo k dispozici 208 pořadatelů a 227 příslušníku policie bylo připraveno poblíž stadiónu. Domácí klub se na rizikové utkání velice dobře připravil. Prohlídka proběhla bez závad. Kamerový systém sledoval sektory kotlů obou týmů,“ řekl technický delegát svazu Josef Vrzal. „Problém pořadatelské služby vidím v tom, že by se nikdy nemělo stát, aby někdo do sektoru pronesl takovýto dělbuch,“ dodal Vrzal.

„Chtěl bych poopravit informace od technického delegáta. Naštěstí nedošlo ke zranění mladého podavače hráčů. Je ovšem pravda, že k vážnému zranění dojít mohlo. Máme k dispozici expertizu technika, která tvrdí, že se nejednalo o vojenský dělbuch, údajně šlo o domácky vytvořenou pyrotechniku. Dělbuch se na stadión nedostal skrze kontroly. Už víme, že byl vhozen z ulice Milady Horákové,“ řekl místopředseda představenstva Sparty Dušan Svoboda s tím, že Sparta nyní připravuje konstrukční opatření, která opakování incidentu znemožní.

Sparta chystá instalaci sítí a plexiskel

A jaké opatření má Sparta na mysli a do kdy je chce realizovat? „Dojde k instalaci sítí a plexiskel, aby na stadión příště nikdo nic vhodit nemohl. Nejsme v současné době schopni stadión v městské zástavbě obehnat ostnatým drátem,“ nechal se slyšet zástupce Sparty. „Evidenci ultras máme, stávající legislativa nám ovšem neumožňuje ji použít. Policie si tuto evidenci zatím nevyžádala, zkoumá ale záznamy z kamerových systémů,“ dodal Svoboda s přáním, aby svaz posuzoval stejným metrem vůči klubům, kde se pyrotechnika používá, neboť ta tam nemá co dělat.

Spartě vedle finančního postihu hrozilo také uzavření stadiónu na tři zápasy. Stejný počet utkání mohli na Letné odehrát bez diváků, či jim mohla být uzavřena část stadiónu.

Reklama

Související témata: