Hlavní obsah

Žižkovu hodně přitěžuje pošramocené sebevědomí

PRAHA

Vzpoura outsiderů poněkud mění vyhlídky v boji o záchranu. V bitvě u dna fotbalové ligy jsou devět kol před koncem v nejhorší výchozí pozici Zlín a překvapivě Žižkov. Pražský tým si po podzimním příchodu trenéra Ščasného a zimním posílení nechtěl starosti připustit, ale odepisované Kladno a podceňovaní Bohemians se vzpírají předpokladům expertů.

Článek

Žižkov přezimoval patnáctý s dvoubodovým odstupem na čtrnácté Kladno. Po pěti jarních zápasech rozdíl narostl na šest bodů.

„Z domácích utkání jsme měli získat víc,“ naříká trenér Zdeněk Ščasný. Jeho tým totiž na vlastním stadiónu urval jen bod ze tří zápasů.

„Přitom v boji o záchranu jsou právě domácí zápasy rozhodující. Ty musíte vyhrát, jako bonus pak třeba přidáte body ze hřiště soupeře,“ míní fotbalový trenér František Straka, který před lety zachránil všemi odepsanou Plzeň.

Nyní je bez angažmá, ale ligové zápasy sleduje pravidelně. „Zlín trpí neproduktivitou, stejně tak Žižkov. Ten navíc ohromně sráží katastrofální terén. Nechápu, že se o hřiště dělí s přímým konkurentem v boji o záchranu,“ kroutí hlavou Straka. Kladnu ohromně pomohla výhra v prvním jarním utkání nad Bohemians a pak šokující triumf v Olomouci. „Viděl jsem je proti Boleslavi. A při porovnání výkonů musím uznat, že nebyli horší než adept na pohárovou Evropu,“ neodsuzuje Straka Kladno.

Kladno hodlá náskok navýšit

Byť je ve hře ještě 27 bodů, Středočeši nejsou pod takovým tlakem. „Na výkonech Žižkova je patrná nervozita. Nás psychika zatím tolik nesvírá,“ míní kladenský trenér Martin Hřídel. Jeho tým čeká souboj se Žižkovem za měsíc. „Rádi bychom do té doby náskok navýšili. Nechceme hrát v jednom utkání o vše,“ vykládá Hřídel. Stres z tíživé situace totiž může výrazně do boje o záchranu promluvit. „Často se nestačím divit, čeho jsou hráči schopní. Nemají klid a sebedůvěru. Už musíme vítězit nejen doma, ale i venku,“ uvědomuje si Ščasný.

Právě aspekt slova „musíme“ zdůrazňuje Straka. „V okamžiku, kdy jsou hráči vystresovaní, nehrají dobře. Povinnost vítězit je hodně svazující. Jedna výhra tým může nakopnout, ale další prohra hodně uškodit,“ tvrdí Straka a míní, že klid nemají Bohemians ani Příbram. „Oba proti týmům bojujícím o záchranu nastoupí. I když Příbram získala s Ostravou zřejmě zlaté body. Plzeň má naopak kvalitu a půjde nahoru,“ je přesvědčen Straka.

„Poslední výhrou si Příbram ohromně pomohla a asi je z nejhoršího venku,“ dumá Hřídel, jehož tým změří síly nejen se Žižkovem, ale právě i s Příbramí, Plzní a Českými Budějovicemi. „Bude to mezi námi, Bohemians, Žižkovem a Zlínem,“ je si jistý Hřídel.

Vzájemné duely nejvíce ohrožených
Bohemians–Kladno 3:1, 0:1
Kladno–Žižkov 1:0, 25. dubna
Žižkov–Bohemians 4:2, 0:0
Kladno–Zlín 1:1, 0:0
Bohemians–Zlín 1:0, 2. května
Zlín–Žižkov 1:0, 1:1

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice