Hlavní obsah

Vedoucí Slavia padla v Olomouci, Kladno udělalo krok k záchraně

PRAHA

Vedoucí mistrovská Slavia prohrála ve 22. kole na hřišti Olomouce 0:1 gólem Kobylíka. Hanácí tak dokázali porazit sešívané jako druhý tým v letošním ročníku první ligy. Jablonec v neděli zvítězil nad Budějovicemi 2:0, Kladno se přiblížilo záchraně vítězstvím 1:0 nad Brnem, Bohemians Praha zdolali 1:0 Příbram a Boleslav remizovala doma s Žižkovem 0:0. Dohrávka Sparty a Liberce se hraje v pondělí od 17:15.

Článek

Čekání na gól trvalo na stadiónu v Olomouci do 64. minuty. Radost udělal domácím David Kobylík, jenž přesnou hlavičkou z malého vápna poslal modrobílé do vedení. Slávistický tlak se sice v závěru utkání stupňoval, ale ani Fořt, Jarolím či Janda prohru Pražanů neodvrátili. Hanáci dokázali jako druhý tým ligy sešívané v letošním ročníku porazit a navázali tak na listopadovou výhru nad Ostravou.

<span><span><span>Kladno vyhrálo nad Brnem 1:0 brankou Pavla Drska. Středočeši se tak bodově dotáhli na třináctou Příbram, která prohrála na hřišti Bohemians Praha, a přiblížilo se záchraně. Vítězný gól Pražanů vsítil v 60. minutě střídající Jan Vošahlík.</span></span></span>

V úvodu prvního sobotního zápasu hrál Baník i Plzeň opatrně. Zlom přišel až v 17. minutě, kdy přišel rychlý brejk Plzně. Limberský posunul míč až do rohu pokutového území Baníku, kde jej nahrál Kolářovi. A ten trefil přesnou střelou horní roh ostravské svatyně. Baník poté několikrát obléhal pokutové území Plzně, leč marně. I některé další akce plzeňských hráčů byly nebezpečné, v bráně ale neskončily.

Do druhého poločasu nastoupil Baník s větším odhodláním. Ve 46. minutě vstřelil krásný gól domácí Zeher, který po první půli vystřídal Mičolu. Baník branka nabudila, přišly další pěkné šance, míč ale v síti soupeře neskončil. V 56. minutě se dostal do šance plzeňský Petržela. Tchuř jej ale zatahal za dres v pokutovém území a kopala se penalta. Horváth se nemýlil a strhl vedení na stranu Plzně. Poté už plzeňští zcela ovládli hřiště. V 69. minutě zvýšil na dvoubrankový náskok Plzně Hájovský a o tři minuty později přidal další gól opět Kolář.

Tři body zůstaly v Jablonci

Od počátku utkání byl aktivnější Jablonec. Měl několik rohových a přímých kopů, míč ale za záda brankaře nedostal. V 26. minutě byl jablonecký Krejčí faulován a kopala se standardní situace. Hlouškova rána prošla až na tyč branky, odkud se míč odrazil k Pavlíkovi. Ten bez problému balón dorazil do sítě. Ve 33. minutě přišla velká šance Budějovic. Do dělovky Stránského vpadl Pavlík a na poslední chvíli odvrátil pohromu. 

Po několika úvodních minutách druhého poločasu si domácí vytvořili tlak, ale ani po řadě centrů se neprosadili. V 64. minutě mohlo být vyrovnáno. Budějovický Benát napřáhl, jeho střela ale skončila pouze na tyči. V 82. minutě přidal druhý gól domácích Černý. Ve vápně byl úplně volný, a tak když k němu balón doputoval, poslal ho za záda budějovického brankáře. Hosté se ale nechtěli vzdát. V 86. minutě Benátův pokus z velké dálky letěl těsně nad bránu.

V předposlední minutě přišel Zlín o tři body

Poslední Zlín přivítal na domácím hřišti sedmé Teplice a chtěl se pokusit urvat alespoň nějaký bod. První poločas byl z obou stran velmi opatrný a diváci dlouho žádnou zajímavou akci neviděli. Teprve po dvacáté minutě se mužstva rozehrála a hráči začali vymýšlet pohlednější akce. První gól přišel až ve 45. minutě, kdy obránce Čelůstka vstřelil branku hlavou.

<span><span>Druhá půle byla od počátku zajímavější než ta první. V 53. minutě zlínský Vyskočil chyboval uprostřed hřiště a teplický Mareš měl možnost vyrovnat, svou šanci ale nakonec promrhal. V 70. minutě po přímém kopu mohl zlínského brankáře překvapit Klein, který lízl balón hlavou. Baránek ale nakonec míč přeci jen chytil. Zlín měl poté několik šancí, balón ale v teplické síti neskončil. A tak v 89. minutě přišlo vyrovnání. Po rohovém kopu se hlavou za záda Baránka trefil teplický Mareš.</span></span>

Program 22. kola nejvyšší ligy:
Sobota:
Zlín - Teplice 1:1on-line
Branky: 45. Čelůstka - 89. Mareš
Ostrava - Plzeň  1:4on-line
Branky: 46. Zeher - 17. a 72. Kolář, 56. Horváth, 69. Hájovský
Neděle:
Jablonec - Č. Budějovice 2:0on-line
Branky:  27. Pavlík, 82. Černý
Mladá Boleslav - Žižkov 0:0on-line
Kladno - Brno 1:0on-line
Branka: 49. Drsek.
Bohemians Praha - Příbram 1:0on-line
Branka: 60. Vošahlík.
Olomouc - Slavia 1:0on-line
Branka: 64. Kobylík.
Pondělí:
Sparta - Liberec (17:15)on-line

Reklama