Hlavní obsah

Ostrava chce pod Ještědem konečně zlomit jarní prokletí

PRAHA

Samozřejmě, pondělní derby pražských „S“ bude největším šlágrem 23. kola fotbalové ligy, ale ani sedm ostatních zápasů, jež během víkendu obstarají předehru, nebude postrádat pečeť zajímavosti. Zejména v neděli večer v televizním duelu pod Ještědem mezi Libercem a Ostravou půjde o tolik důležité body potřebné k dostihům za druhou příčkou zaručující účast ve vysněné kvalifikaci o Ligu mistrů.

Článek

Prolog 23. kola rozloženého už tradičně do tří dnů obstará už v sobotu od 17 h duel Příbrami s Mladou Boleslaví. Oběma týmů jde ve středočeském derby o hodně, neboť domácí potřebují body k záchraně, zatímco hosté musí bezpodmínečně vyhrát, aby si uchovali naděje na vysněnou druhou příčku.

I proto bylo v týdnu v Mladé Boleslavi horko... Trenér Pavel Hapal na lavičce zůstal, zato hráči slízli pokuty. „Teď je na nás, abychom body poztrácené na jaře doma nahradili výhrou na soupeřově hřišti. Svedli jsme to na Kladně, musíme to dokázat i v Příbrami,“ nechal se slyšel mladoboleslavský kouč Pavel Hapal. „Pro nás to rozhodně nebude utkání z kategorie existenčních. I když neuspějeme, budeme  mít pořád k dobru dost bodů a záchranu tudíž ve svých rukou,“ zůstává v klidu příbramský kouč Massimo Morales, jenž pro duel s Mladou Boleslaví už zase může počítat s kanonýrem Huňou.

Žižkov hraje o holou existenci

V nedělním dopoledni udělá pod žižkovskou televizní věží domácí Viktorie v zápase s Olomoucí dost možná poslední pokus o ligovou záchranu. „Nejenže to bude těžké utkání, bude to pro nás střetnutí klíčové. Pokud chceme ještě myslet na záchranu, musíme ho zvládnout,“ přitakává domácí kouč Zdeněk Ščasný, jehož může povzbuzovat vědomí, že Hanáci na Žižkově už pět let nevyhráli. „Samozřejmě že bychom chtěli tradici zlomit, ale bude to těžké. Žižkov bude hrát o život a dá do zápasu všechno,“ uvědomuje si olomoucký trenér Zdeněk Psotka. „A navíc - Pražané nehrají na jaře vůbec špatný fotbal, jen góly se jim nedaří dávat a proto nebodují.“

Plzeň chce splatit dluh

Ve vzestupu k ligovým výšinám chce pokračovat Plzeň, která od 15 h hostí doma poslední Zlín. Západočechy optimisticky naladila výhra v Ostravě i pohárová remíza na Spartě a pochopitelně chtějí doma konečně vyhrát. „Dlužíme to našim fanouškům.Hlavně nesmíme Zlín podcenit. Stále bojuje o záchranu a jak jsem ho viděl v posledním zápase se Slavií, nehraje vůbec špatně,“ varuje trenér Pavel Vrba, jemuž bude kromě Rezka chybět i Limberský, jenž si léčí angínu. „Špatně sice nehrajeme, ale nedáváme góly, takže nezískáváme ani body. Zkusíme to zlomit,“ sliboval zlínský trenér Ladislav Minář.

Tobiášovi remíza nestačí

Tři další nedělní zápasy se hrají od 17 hodin. Na jihu Čech se utkají dva zachraňující se celky České Budějovice a Kladno, jejichž duely končí vesměs dělbou bodů. Remízu by brali tentokrát hosté. „My určitě, protože by bodový import představoval další krok za záchranou,“ přitakává kladenský trenér Martin Hřídel, jenž v porovnání s vítěznou sestavou proti Brnu musí oželet zraněného Zoubeleho. „My chceme vyhrát, třináct dosavadních remíz stačilo. Proto tentokrát postavím ofenzivní sestavu, v níž bude mít třeba Hudson místo hned od začátku,“ namítá kouč Jihočechů Pavel Tobiáš.

Probudí se střelec Kincl?

Stejně jako Kladno v Českých Budějovicích, i Bohemians by brali ze zápasu v Teplicích s chutí bod. „Momentálně jsme sice v pohodě, ale body stále potřebujeme. Remíza by rozhodně špatná nebyla,“ souhlasí trenér střížkovského celku Luboš Urban, jenž hodně spoléhá na to, že na dobrých terénech začne Marek Kincl zase dávat góly. „Budeme si na něho muset dávat pozor, protože chceme potvrdit vzestup formy. A perfektní defenzíva je základem,“ nechal se slyšet teplický Jiří Plíšek, jehož tým v posledních pěti domácích střetnutích ani jednou neinkasoval.

V Brně se budou pakovat hráči

Hodně dusno bylo v průběhu týdne i v Brně, které z posledních tří zápasů nezískalo ani bod. Spolumajitel klubu Roman Pros se však nechal slyšet, že nikoli trenérovi, ale hráčům hrozí vyhazovy. „Pokud z klubu po sezóně někdo vyletí, pak to budou oni a nikoli trenér Beránek,“ prohlásil, když rozebíral prohru v Kladně. V neděli proti Jablonci se jeho tým musí pokusit o nápravu reputace, ale bude to mít těžké, protože Severočechům to na jaře šlape. „Musíme ale zůstat na zemi. Pak můžeme uspět i v Brně,“ připomíná hráčům František Komňacký..

Ostrava doufá pod Ještědem ve zlom

Nedělní program uzavře večerní televizní zápas mezi Libercem a Ostravou. „Snad už konečně zlomíme jarní zmar. V poháru na Slovácku jsme hráli dobře, domácí vůbec k ničemu nepustili, ale nakonec jsme stejně prohráli, protože nedáváme góly. To prokletí nemůže trvat věčně. “ doufá generální manažer Baníku Verner Lička v obrat. Aby ne, když Baník v sedmi dosavadních jarních kolech jen jednou vyhrál a mužstvo má nůž na krku. „My ho tam máme také, protože jsme pět kolen neprohráli a měli bychom v sérii pokračovat. Ale nebude to ani trochu jednoduché,“ uvědomuje si liberecký kouč Ladislav Škorpil, jenž bude zřejmě  muset pozměnit sestavu, neboť hned na několika hráči visí otazník.

Program ligového kola zakončí pondělní pražské derby, v němž od 17:15 hostí Slavia Spartu.

Program 23. kola fotbalové ligy:
Sobota:
17:00Příbram - Madá Boleslavon-line
Neděle:
10:15Žižkov - Olomoucon-line
15:00Plzeň - Zlínon-line
17:00České Budějovice - Kladnoon-line
17:00Teplice - Bohemians Prahaon-line
17:00Brno - Jablonecon-line
20:00Liberec - Ostravaon-line
Pondělí:
17:15Slavia - Spartaon-line

Reklama