Hlavní obsah

Žižkov - Olomouc 1:2Nad Žižkovem znělo po prohře s Hanáky ligové requiem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Hubník 0 : 1
44. Naumov 1 : 1
90. Rossi 1 : 2

Zdeněk PavlisSport.cz

Nejvěrnější z věrných se přišli pod žižkovskou věž podívat a poslechnout, jak zní domácím ligové requiem. V dopoledním prologu k nedělním zápasům 23. kola nejvyšší domácí fotbalové soutěže totiž Viktoria prohrála s Olomoucí, čímž se její situace u dna tabulky zkomplikovala ještě víc. "Byl to zřejmě opravdu ten poslední hřebíček," uznal i domácí kouč Zdeněk Ščasný.

Článek

Nic platná nebyla domácím ofenzivně laděná sestava se třemi útočníky, v níž se zase nedostalo na Švancaru, zkušeného Straceného a Vozábala, na nic jim byla územní převaha, kterou si po dvaceti minutách vytvořili. Veškeré jejich snažení končilo před šestnáctkou Hanáků, takže olomoucký Drobisz nemusel dlouho vůbec  zasahovat. Jediná trochu nebezpečnější situace se zrodila poté, co si hostující Rossi sáhl v 18. minutě ve vápně na balón rukou, jenže sudí Zelinka inkriminovanou situaci jako penaltovou neposoudil.

Švancara přišel a hned vyrovnal

Na druhé straně to bylo dlouho podobné, i když Hubník dvěma průniky v prvních deseti minutách zahrozil a hlavičkující Hudec poslal domácím také vážné varování. Žižkov ho však vážně nevzal, takže šest minut před přestávkou si jen divil, jak snadno se Olomouc po rychlém výpadu Rossiho dostala Hubníkovým přičiněním do vedení. Teprve s nožem na krku vyslechl trenér Ščasný nespokojené ochozy a poslal na hřiště Švancaru, jemuž stačily dvě minuty, aby se postaral o vyrovnání. Jeho střelu totiž vytáhl Drobisz na roh, z něhož poslal Švancara před bránu tak parádní centr, že Naumov skóre srovnal.

"Vyrovnali jsme, vrátili se rychle do zápasu, nervozity jsme se přesto nezbavili. A dokonce ani ve druhé půli, kdy jsme si vytvořili převahu a měli několik příležitostí skóre úplně otočit," litoval žižkovský kouč Ščasný a hned vysvětloval, proč nechal zkušené hráče jen na lavičce. "V minulém kole jsme ve stejné sestavě v Mladé Boleslavi dřeli a vydřeli bod."

Poslední hřebíček do rakve

Po změně však už ani pohyblivý a snaživý Švancara nedokázal olomouckou obranu překvapit, příchod Straceného a Vozábala rovněž nepomohl a když Pilař v nadějné situaci hlavičkoval v 72. min. nad břevno, byl osud Žižkova sečten.

"Přitom jsme hráli docela slušně, i chyb jsme udělali méně než v posledních domácích zápasech, jenže nakonec se od nás stejně štěstí odvrátilo. Je konec," uvědomoval si žižkovský kouč Ščasný, když minutu před koncem zarazil do žižkovské rakve poslední hřebíček Rossi da Silva. Ten totiž prostřelil z trestného kopu zeď bránících hráčů i brankáře Bartalského, čímž podepsal na Ščasného týmem ortel. V utkání a zřejmě i v lize!

Ščasný po sestupu nezůstane

"Nebudu se vymlouvat na hráče, ani na své předchůdce, je to můj neúspěch. Proto si také v nejbližších dnech sednu s majitelem klubu panem Vinšem, abychom si řikli co dál a jaké kroky musí Žižkov udělat," uznával trenér Ščasný, že vidina ligové záchrany je po nedělní prohře asi definitivně pohřbena. "Zatím je předčasné spekulovat, co bude se mnou. Zatím se ale spíše kloním k tomu, že nezůstanu," oznámil domácí kouč.

Zatímco Pražané naslouchali zvukům rekquiem, Hanáci jenom zářili. "Výhra je o to cennější, že nás postihla obrovská marodka. Museli jsme se vypořádat s absencí Melinha, Toleskiho a spol., vzali jsme sebou i dorostence, ale mužstvo úkol zvládlo a jede dál na vítězné vlně.I když pravdou je, že se k nám přiklonilo štěstí, neboť spravedlivější by byla remíze," uznával olomoucký kouč Zdeněk Psotka.

Viktoria Žižkov - Olomouc 1:2 (1:1)
Branky: 44. Naumov - 39. Hubník, 89. Rossi da Silva. Rozhodčí: Zelinka, žluté karty: Kalod, Vozábal - Hubník, Nuc, Ordoš, 2723 diváků.
Vikt. Žižkov: Bartalský - Hruška, Pilař, Gabriel, Z. Xavier - Vaculík (71. Stracený), Sabou, Hušbauer (58. Vozábal)  - Straka (42. Švancara), Naumov, Kalod. Trenér Z. Ščasný.
Olomouc: Drobisz - Rossi da Silva, Hudec, Komárek, Škerle - Štěpán (46. Nuc), Kaščák, Kobylík (89.Štětina), Nepožitek - Ordoš, Hubník (82. Janotka). Trenér Z. Psotka.
Program 23. kola fotbalové ligy:
Příbram - Mladá Boleslav 1:1 (1:1)on-line
Neděle:
Žižkov - Olomouc 1:2on-line
Plzeň - Zlín (15:00)on-line
České Budějovice - Kladno (17:00)on-line
Teplice - Bohemians Praha (17:00)on-line
Brno - Jablonec (17:00)on-line
Liberec - Ostrava (20:00)on-line
Pondělí:
Slavia - Sparta (17:15)on-line

Reklama

Související témata: