Hlavní obsah

Nejde o mimikry, jsem realistou a vím, jaká je naše síla, tvrdí Chovanec

Zdeněk PavlisSport.cz

Fotbalová Sparta je na tom podobně, jako česká reprezentace. Z víceméně průměrných hráčů je poskládané průměrné mužstvo, s nímž by nesvedl zázrak ani věhlasný Portugalec José Mourinho. I proto letenský kouč Jozef Chovanec současnou konstelaci ve Spartě i v lize glosoval pro Sport.cz věcně: „Samozřejmě že víme a reálně si uvědomujeme, jaká je naše současná síla.“

Článek

Na atak k mistrovským výšinám na Letné před startem ligového jara nemysleli. Nahlas to proklamovali, proto se teď cítí trochu dotčeni, že reálný odhad situace je teď vykládán jako mimikry, které nasadili.

„Když jsem mužstvo převzal, vycházel jsem z reality. Ze současného stavu a síly našeho hráčského kádru, z hrozivé ztráty, kterou jsme měli. Proto jsem byl a zůstávám realistou,“ odmítá Chovanec názor, že by jarní sparťanské smíření s příčkou zaručující účast v evropských pohárech představovalo jen maskovací manévr.

„Na rozdíl od velkých proklamací soupeřů aspirujících na druhou příčku jsme se dívali jen sami na sebe, protože jen to nám mohlo přinést úspěch. A přineslo, i když jsme pořád museli něco dohánět. Hodně pracně, ale na druhou příčku jsme se nakonec prodrali a držíme ji. I to je pro nás důležité,“ držel se sparťanský trenér i po remíze v derby se Slavii na pevné zemi.

Moc dobře si uvědomuje, že druhé místo v ligové tabulce a tudíž cesta do kvalifikace o Ligu mistrů je pro jeho současné mužstvo maximem. S ohledem na hráčský kádr, jeho zdravotní stav i třeba teprve postupný návrat zraněného Patrika Bergra do sestavy určitě.

„Liga je vyrovnaná a nejen my, ale i soupeři budou ve zbývajících sedmi kolech ztrácet, protože forma a výkonnost každého mužstva prochází vývojem. Proto jedině když budeme vycházet z reality a současného stavu mužstva, můžeme uspět,“ naznačuje Chovanec, jaká cesta při současné konstelaci k druhému ligovému stupínku vede. „Myslet na titul je nereálné, protože náš odstup za Slavií je příliš veliký,“ realisticky dodával.

Reklama

Související témata: