Hlavní obsah

Slávistické odpočítávání - deset bodů pojistí titul

PRAHA

Remízu v derby zachraňovali na poslední chvíli, nakonec však v Edenu znovu neprohráli. A tím je rozhodnuto. Fotbalisté Slavie obhájí titul mistra Gambrinus ligy. Sparta měla poslední šanci, jak červenobílé alespoň trochu na cestě za obhajobou znervóznit, ale nedotáhla ji. Sešívaným stačí v posledních sedmi kolech získat deset bodů a budou mít absolutní jistotu.

Článek

Luxusní náskok jedenácti bodů slávistům i po derby zůstává. „Znám to z dob, když jsme v této pozici bývali my. Devět, deset bodů, to už musí udržet. Museli by být hluší, slepí a hrát o jedné noze, aby titul nezískali,“ uvědomuje si letenský gólman Jaromír Blažek.

Karel Jarolím je na prognózy opatrný. I trenér Slavie si však proti svým zvyklostem dovolil po derby kalkulovat. „Pořád vedeme o jedenáct bodů, ale v tabulce pravdy jsme dva ztratili. Musíme to někde venku napravit, nejlépe hned v příštím kole v Kladně. Do konce ligy zbývá sedm kol, takže nějakých deset bodů by mohlo stačit.“

Přestože bylo pár minut po zápase, tuto cifru trefil Jarolím přesně. Právě deset bodů je zisk, který dá Slavii bez ohledu na výsledky soupeřů absolutní jistotu, že titul obhájí. A vzhledem k tomu, jak se pachtí mužstva za ní, bude jí stačit příspěvek i mnohem skromnější...

„Vůbec si nepřipouštíme, že bychom ještě titul mohli ztratit. Stejně jako jsem si nepřipouštěl, že tady Sparta s fotbalem, jaký předváděla, může vyhrát. Jsou i takové zápasy, ale my to k vyrovnání prostě dotlačili,“ pochvaloval si záložník Marek Jarolím.

Sestava 23. kola podle Sport.cz
Blažek (Sparta) - Rossi (Olomouc), Suchý (Slavia), Řepka (Sparta), Ševinský (Plzeň) - Hudson (Č. Budějovice), Horváth (Plzeň), Švento (Slavia) - Heinz (Brno), Stráský (Č. Budějovice), Mareš (Teplice).

Obhájce těží z vynikajícího podzimu

Slávisté přitom těží především z neotřesitelného postavení, které si vybudovali na podzim. Na jaře zatím nedokázal Jarolímův tým vyhrát žádný zápas víc než o jeden gól, kromě derby ztratil body remízou s Bohemians Praha a porážkou v Olomouci. Střelecky se zatím zaskvěl právě jen středopolař Jarolím, kanonýra Necida se nikomu z útočníků nahradit nepodařilo.

Neplodná převaha v derby tomu odpovídala. „Centry před branku létají včas, ale klid ve finální fázi nám chybí. To nás stálo dva body,“ mračil se kapitán Erich Brabec. „Až začneme takové šance, jaké jsme si v derby vytvořili, proměňovat, vrátíme se do pohody,“ ujistil Brabec, že červenobílí dohrají jaro v klidu.

Sparta má ten samý problém, těžko dává góly. Vzhledem k osmizápasové sérii bez porážky si však zatím drží druhou příčku, o kterou se smečka za Slavií rve. „Jsme realisté, víme, jaká je naše síla. Nic neproklamujeme, doháněli jsme velkou ztrátu a druhé místo si zaslouženě vybojovali. Všichni ztrácejí, kdo měl formu před měsícem, teď ji nemá... Bude to vyrovnané až do konce,“ počítá letenský kouč Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: