Hlavní obsah

1. FC Brno odmítá zaplatit policii zásah proti fanouškům Baníku

Vedení 1. FC Brno odmítá zaplatit policii 80 000 korun za její únorový zásah na fotbalovém stadionu proti rozvášněným fanouškům Baníku Ostrava. ČTK to v úterý řekl sportovní ředitel brněnského klubu Radek Bělák. Utkání Brna s Ostravou je vůbec prvním v historii, kdy policie vystavila fotbalovému klubu fakturu za to, že musela zjednat pořádek na jeho stadiónu.

Článek

Bělák uvedl, že klub poslal polici spis ke kauze zpět. Náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk řekl, že dosud písemnou reakci klubu neobdržel.

"Policejní spis jsme předali našim právníkům k posouzení. Po prostudování všech skutečností došli k závěru, že 1. FC Brno při zákroku proti fanouškům Baníku Ostrava v ničem nepochybil. Proto jsme spis policii vrátili," uvedl Bělák.

Vaněk v reakci na to prohlásil, že policie si počká na písemné vyjádření klubu a teprve pak se k němu podrobněji vyjádří. "Proplacení účtu ale žádat budeme," řekl Vaněk.

Zatím nechtěl komentovat, zda může dojít až na soudní spor mezi policií a klubem. Policii opravňuje k žádosti o proplacení zásahu na stadionu v únoru uzavřená smlouva s Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS). Podle ní za pořádek na stadionu plně odpovídá pořadatel akce. Pokud situaci nezvládne, sjedná pořádek policie. Zásah pak ale může klubu naúčtovat.

Přesně tato situace podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů nastala při únorovém utkání. Policejní šéf před časem uvedl, že pořadatelé v Brně jednoznačně selhali, když houf příznivců Baníku před utkáním vtrhl na hřiště. Zpět do jejich sektoru je musela zatlačit asi stovka přivolaných policistů. Za výtržnosti na hřišti bylo dosud potrestáno šest fanoušků.

Reklama