Hlavní obsah

Necida zatím žádný útočník Slavie nenahradil, zkusí to Vlček

Pavel DosadilSport.cz

Rázně mašírují za titulem, jeden problém je ale trápí. Fotbalisté Slavie na jaře těžko dávají góly. Kanonýr Tomáš Necid už zařezává v Rusku a z jeho nástupců se nikdo nezaskvěl. A tak žádný div, že červenobílí rychle povolali z Bruselu zpátky do svých služeb Stanislava Vlčka. Bývalý kapitán se od podzimu pokusí navázat na časy, kdy Slavii vystřílel Ligu mistrů.

Článek

Na podzim se jim to hrálo. Necid nasázel jedenáct ligových gólů a přestože kope od zimy za CSKA Moskva, ještě dnes je v tabulce střelců druhý. Ze zálohy mu sekundoval spoluhráč Belaid, který se trefil osmkrát.

Na jaře jako když utne. Nebýt čtyř branek dalšího záložníka Jarolíma, byla by gólová bilance Slavie v sedmi jarních ligových zápasech bídná. Ani tak není nijak slavná. Z útočníků se zatím trefili jen Fořt a Pekhart, žádný letošní zápas ligový lídr nevyhrál o víc než jeden gól.

Výmluvné bylo ostatně i pondělní derby. Slavia sice Spartu přehrávala, vinou špatné koncovky však vyrovnala až osm minut před koncem. „Centry před branku létají včas, ale klid ve finální fázi nám chybí. To nás stálo dva body,“ litoval kapitán Erich Brabec. „Až začneme takové šance, jaké jsme si v derby vytvořili, proměňovat, vrátíme se do pohody,“ věří Brabec.

Jarní ligová bilance útočníků Slavie
Aleš Besta6 zápasů0 gólů
Pavel Fořt7 zápasů1 gól
Milan Ivana3 zápasy0 gólů
Tomáš Pekhart7 zápasů2 góly

Z Bruselu se vrátí bývalý kanonýr

Vzhledem k jedenáctibodovému náskoku v čele tabulky teď Slavii střelecká nemohoucnost až tak nepálí. O titul už nepřijde, ale v létě se pustí do kvalifikace Ligy mistrů. V ní bude kanonýry potřebovat. „V posledních čtyřech zápasech včetně poháru ve Zlíně jsme dali dvě branky. To je málo. S tím musíme něco udělat,“ uvědomuje si trenér Karel Jarolím.

Rivalská Sparta je na tom shodou okolností podobně. „Nemáme takového typického zakončovatele, jakého jsme měli v době, kdy já sám hrál. Stačilo by mi, aby figuroval v tabulce střelců na třetím místě s nějakými deseti góly, protože to by znamenalo o pět bodů víc,“ posteskl si trenér Jozef Chovanec v on-line rozhovoru se čtenáři Sport.cz.

Na jaře si Slavia musí pomoci se stávajícím kádrem, od podzimu však bude po roce a půl znovu spoléhat na střelecké schopnosti bruselského legionáře Stanislava Vlčka, s nímž uzavřela smlouvu na další dvě sezóny s roční opcí. Bývalý kapitán sešívaných odehrál za Slavii 98 ligových utkání a nastřílel v nich 38 branek. Takovou produktivitu mu mohou jeho nástupci jen závidět.

100 ligových gólů Stanislava Vlčka
6 v Bohemians, 2 v Českých Budějovicích, 42 v Olomouci, 2 v Dynamu Moskva, 38 ve Slavii, 10 v Anderlechtu Brusel

Reklama

Související témata: