Hlavní obsah

V derby severu půjde o pohárovou Evropu

JABLONEC NAD NISOU

Přímým soubojem o pohárovou Evropu bude sobotní prvoligové fotbalové derby mezi FK Jablonec a Slovanem Liberec. Utkají se pátý a třetí celek tabulky. Jablonečtí cítí šanci bodově předstihnout svého soka, což dává střetnutí pikantní nádech.

Článek

Jablonecký útočník David Lafata má na svém kontě už tři derby s Libercem. „Ale gól jsem v nich ještě nedal. Bylo by pěkné, kdybych to protrhl právě v sobotu. Uděláme maximum pro vítězství. Ta naděje jít před Liberec v tabulce je velkou motivací,“ tvrdí nejlepší střelec Jablonce, který v této prvoligové sezóně skóroval už sedmkrát. Na libereckého Keriče, jenž se trefil dvanáctkrát, ztrácí pět gólů. „Už ho asi nedoženu, ale výš než vlastní bilanci stavím týmové výsledky,“ říká Lafata.

Jablonec na jaře pětkrát vyhrál a dvakrát prohrál. „Sami jsme nečekali, že se dotáhneme do popředí tabulky. Věřím, že nám forma vydrží i proti Liberci, který jsme ale už hodně dlouho neporazili. Snad přijde hodně diváků a bude to líbivý fotbal. Čekáme na podporu našich příznivců,“ hledí jablonecký útočník k sobotě.

Zlámal: Fanoušci přenáší prestiž z hlediště i na nás

Brankáře Liberce Zdeňka Zlámala čeká třetí derby s Jabloncem. „Za dobu, co jsem v klubu, poznávám, jakou důležitost dávají vzájemným soubojům fanoušci obou celků. Berou to hodně prestižně, což se přenáší i na hřiště,“ míní gólman. V čem je síla soupeře? „Jablonec hraje týmově a je patrné, že tam panuje dobré klima. Mužstvo je výborně poskládané, na jaře se jim daří. Čekám hodně těžký zápas. Ale musíme se soustředit hlavně sami na sebe. Myslím, že v poslední době hrajeme pohledný fotbal. Z Jablonce strach nemáme, ale respekt rozhodně budí,“ přemítá brankář.

Liberečtí na jaře prohráli pouze jednou, v úvodním kole v Teplicích. Potom nastřádali v součtu první ligy a Poháru ČMFS sedm zápasů bez prohry v řadě. „Škoda, že jsme minule neporazili v lize Baník Ostrava, to bychom se ještě více přiblížili k druhému místu tabulky. Ale musíme jít krůček po krůčku a třeba nám to v sezóně ještě vyjde. K tomu je ale nutné uhrát dobrý výsledek právě v Jablonci,“ podotýká Zlámal.

Reklama

Související témata: