Hlavní obsah

Jablonec chce v severočeském derby zlomit letité prokletí

PRAHA

Severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem je nesporně největším šlágrem 24. kola fotbalové ligy. Zvláště, když se oba týmy tlačí na příčky zaručující start v evropských pohárech. I šest zbývajících víkendových zápasů však pečeť zajímavosti má. Program kola uzavře pondělní televizní dohrávka v Kladně, kde zachraňující se domácí tým hostí od 17.15 Slavii kráčející za titulem.

Článek

Na severu Čech bude pořádně horko.Jablonec chce do pohárů, Liberec zrovna tak a kdo ve vzájemném duelu, jenž se hraje v sobotu od 15.45 za asistence kamer ČT2, získá tři body, bude mít do Evropy blíž.

Přepíše Komňacký bilanci derby?

„Pořád kolem sebe slyším, že Škorpil na trenérské lavičce Liberce v místním derby ještě nikdy neprohrál, což je motivující pro mě i pro hráče. Však také cítím, že napětí v kabině je mnohem větší než jindy, což by nám mohlo pomoci, abychom tradici zlomili,“ pochvaluje si jablonecký kouč František Komňacký, že jeho svěřenci jsou na tom stejně jako on. „V posledních dvou zápasech s konkurenty na pohárové příčky Spartou a Ostravou jsme brali jen po bodu, takže je na čase vyhrát. V derby by to bylo milé,“ zachovává si ovšem dobrou náladu liberecký Ladislav Škorpil, jemuž dělají starost jen otazníky nad zdravotním stavem Keriče a Košťále.

Další díl triptychu na Letné

Zajímavý bude i další díl fotbalového triptychu mezi Spartou a Plzní v sobotu od 17 h na Letné. Pohárová konfrontace obou soupeřů skončila uprostřed minulého týdne bezgólovou remízou, která by byla tentokrát na ligové scéně pro sparťanského trenér Jozefa Chovance málo. „Musíme ovšem hrát daleko aktivněji než v derby na Slavii i ve vzpomínaném duelu s Plzní. Zvláště přechodová fáze a koncovka se musí podstatně zlepšit,“ nabádal své svěřence Chovanec, který se bude muset obejít bez Řepky distancovaného po čtvrté žluté. „To je samozřejmě citelná ztráta. Navíc i start Hubníka Wilfrieda je nejistý,“ upozorňuje. Plzeň by ráda také nakoukla do pohárové Evropy, ale za současné konstelace je pro ni schůdnější cesta přes domácí pohár. „Ten je naší prioritou, ale na Letné chceme uspět i v lize. Pohárovou remízou jsme si dokázali, že na to máme,“ přiznal kouč Západočechů Pavel Vrba.

Bude Minář odpouštět pokuty?

Ve třetím sobotním duelu hostí od 19 h poslední Zlín zachraňující se Příbram. „Po výpadku v Plzni, kde jsme podali ostudný výkon, musíme bezpodmínečně vyhrát. Jedině pak bude naše naděje ještě žít a já hráčům odpustím pokuty, kterými se jim hrozil o Velikonocích v Plzni,“ nechal se slyšet zlínský trenér Ladislav Minář, jehož trápí přeplněná marodka. Je na ní totiž brankář Baranek, Trubila, Zbožínek, pro čtyři žluté nemůže nastoupit ani Malcharek.  „V předchozím kole jsme s výjimkou první čtvrthodiny hráli jako děti. Přístup mých svěřenců se musí radikálně změnit, jestliže chceme uspět,“ kontroval jeho italský kolega Massimo Morales, který bude v pondělí slavit 45. narozeniny. Příbram nevyhrála na cizích hřištích už 37 zápasů.

Hanáci na Evropu myslí, ale nemluví o ní

Nedělní program odstartují tři utkání začínající shodně v 17 hodin. Olomouc na cestě za vidinou evropských pohárů přivítá České Budějovice a bude chtít samozřejmě vyhrát. „O pohárech se u nás nahlas nemluví, ale myslíme na ně,“ přiznal David Kobylík. „Na Jihočechy si ale musíme dát velký pozor, protože jejich defenzíva je mimořádně dobře organizovaná. Není náhoda, že uhráli nulu na Spartě, v Boleslavi i Ostravě,“ varuje trenér Zdeněk Psotka, jemuž bude citelně scházet distancovaný Ordoš. „Jsme sice zachráněni, ale alespoň remízu bychom na Hané rádi uhráli,“ vzkázal do Olomouce českobudějovický kouč Pavel Tobiáš.

Žižkov ještě ligu nevzdal

Další díl bitvy o ligové bytí a nebytí podstoupí předposlední Viktoria Žižkov v Brně, které si v minulém kole pozvedlo sebevědomí výhrou nad Jabloncem. „Pražané u nás budou hrát jako o život,. protože záchranu ještě nevzdali,“ připomínal svým svěřencům trenér Miroslav Beránek, jemuž dál schází Trousil, Polách a zřejmě i Lira. „Potřebujeme se konečně chytit a nastartovat vítěznou vlnu. Proč by to nemohlo vyjít v Brně?! Důležité ale bude,. abychom se zbavili nervozity, která nás hodně srážela,“ stále věří v přežití trenér Viktorky Zdeněk Ščasný.

Přestřelka z podzimu se opakovat nebude

O záchranu ještě stále bojují i střížkovští Bohemians, kteří v žižkovském azylu hostí Ostravu. Na podzim skončil vzájemný duel obou celků na ostravských Bazalech divokou přestřelkou, v níž Baník nakonec vyhrál 5:4. „To se určitě opakovat nebude, protože my v naší jarní situaci vsadíme důslednou obranu,“ vyslal do Prahy jasný signál ostravský kouč Karel Večeřa. „A na nás bude, abychom si s ní poradili, protože ostravská obrana okénka má,“ kontroval domácí Luboš Urban, jemuž bude chybět Vošahlík absentující po osmi žlutých kartách.

Vyhraje Boleslav konečně i doma?

Tečku za nedělním ligovým programem udělá od 20 hodin střetnutí Mladé Boleslavi, které se na jaře ani trochu nevede, s Teplicemi. „Musíme zabrat a bilanci si vylepšit, protože na jaře jsme doma ještě nevyhráli. To se musí změnit,“ burcuje svůj tým trenér Středočechů Pavel Hapal, jenž nemůže nasadit Kalinu a Ditricha. Pro jeho teplického kolegu Jiřího Plíška je naopak ztrátou trest za čtyři žluté pro tvůrce hry Vachouška. „Chybět bude, ale poradit si musíme,“ konstatoval lakonicky.

Program 24. kola fotbalové ligy:
Sobota:
15:45Jablonec - Liberecon-line
17:00Sparta - Plzeňon-line
19:00Zlín - Příbramon-line
Neděle:
17:00Bohemians - Ostravaon-line
17:00Olomouc - České Budějoviceon-line
17:00Brno - Viktoria Žižkovon-line
20:00Mladá Boleslav - Tepliceon-line
Pondělí:
17:15Kladno - Slaviaon-line

Reklama