Hlavní obsah

Sparta udolala Plzeň, Zlín porazil Příbram a usadil na dno Žižkov

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty se jen na několik desítek minut ocitli na třetí příčce nejvyšší soutěže poté, co je tam svým vítězstvím 1:0 v Jablonci dostali hráči Liberce. Sparťané však na Letné ve 24. kole porazili Plzeň 2:0 po brankách Kucky a Kladrubského, a před svěřenci Ladislava Škorpila si stále drží dvoubodový náskok. Zlín doma porazil Příbram 2:0, čímž na dno usadil žižkovskou Viktorku.

Článek

Vítězstvím v Jablonci se liberecký Slovan dostal nad druhou příčku před Spartu, která o chvíli později na Letné hostila Viktorii Plzeň a rozhodně nechtěla proti Západočechům zaváhat. První poločas, do něhož domácí nastoupili bez vykartovaného Řepky, na Spartě ovšem nenapovídal o tom, že by měli hosté odjet s prázdnou. Chvíli před odchodem do kabin navíc napřáhl ex-sparťan Horváth a Blažek v domácí brance měl co dělat, aby míč zneškodnil.

Když ve druhé půli udělal hodně zmatků ve vlastním vápně špatným odkopem Kušnír, nastřelil Krbeček dokonce břevno sparťanské brány. Nedáš dostaneš se potvrdilo v zápětí. Pamič zatáhl míč, byl faulován a ze standardky propálil vše co mu stálo v cestě Kucka. V 72. minutě vytáhl další parádní zákrok Blažek, tentokrát proti talentovanému Lecjaksovi. V nastavení pečetil skóre na 2:0 Kladrubský, jenž penaltou potrestal hraní rukou soupeře ve vlastním vápně.

 V derby vyhrál opět Liberec

Úvod duelu na Střelnici jasně ukázal, že si tento souboj pátého se třetím po právu vysloužil pojmenování šlágr kola. Povedenou ránou se hned v 5. minutě prezentoval domácí Lafata, jehož pokus ale mezi tři tyče nesměřoval. A tak udeřili hosté, které do vedení po hlavičce poslal svou premiérovou trefou zadák Radek Dejmek. Tempo hry neuvadlo ani potom.

Vyrovnat mohl o chvíli později Černý, z jehož střely vnějším nártem vybojovali domácí jen roh. Z něho zahrozili Jablonečtí znovu, neboť těsně vedle hlavičkoval neobsazený Pavlík. Inkasovaná branka jen podpořila aktivitou domácích, což vyústilo v další šanci ve 39. minutě, kdy nejprve liberecký gólman Zlámal střelu Černého vyrazil, na dorážku Loučky už reagovat nemusel. Ta letěla nad hostující bránu.

Také ve druhé půli bylo na severu Čech na co koukat. Jablonec držel otěže zápasu v rukou, možná i proto, že za hosty vinou zranění nemohl nastoupit nejlepší střelec ligy Andrej Kerič. Zlámalovi v brance Slovanu bylo horko znovu v 55. minutě, kdy musel vyrážet míč na roh po střele Lafaty. Když se ten samý hráč později ve výhodné pozici ještě dvakrát neprosadil, neprohrál liberecký kouč Ladislav Škorpil ani své čtrnácté severočeské derby v kariéře.

Zlín uspěl proti Příbrami

Do utkání proti Příbrami vstupovali hráči Zlína z posledního místa. Po domácím vítězství 2:0 však na dno tabulky upoutali žižkovskou Viktorii. O tom, že tři body zůstanou doma, rozhodl ve 27. minutě Kroupa, jenž dokázal využít přízemní přihrávku Šmahaje. V 79. minutě se navíc střelou z dvaceti metrů prosadil zkušený Dostálek a stanovil tím konečné skóre zápasu na 2:0. Domácí tak slavili vítězství po čtrnácti zápasech.

Program 24. kola fotbalové ligy:
Jablonec - Liberec 0:1 (0:1)on-line
Branka: 10. Dejmek
Sparta - Plzeň 2:0  (0:0)on-line
Branky: 59. Kucka, 90. Kladrubský pen.
Zlín - Příbram 2:0 (1:0)on-line
Branky: 27. Kroupa, 79. Dostálek.
Neděle:
17:00 Bohemians - Ostravaon-line
17:00 Olomouc - České Budějoviceon-line
17:00 Brno - Viktoria Žižkovon-line
20:00 Mladá Boleslav - Tepliceon-line
Pondělí:
17:15 Kladno - Slaviaon-line

Reklama