Hlavní obsah

Jablonec - Liberec 0:1Jablonec v pohledném derby nezlomil liberecké prokletí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Dejmek 0 : 1

JABLONEC

Fotbalisté Jablonce navzdory územní převaze nedokázali zlomit prokletí proti Liberci a v severočeském derby už popáté za sebou prohráli. Nadprůměrný duel 24. ligového kola rozhodl už po deseti minutách premiérovou brankou v nejvyšší soutěži Radek Dejmek. Hosté si po těsné výhře alespoň na chvíli dostali na druhé místo před pražskou Spartu, která však má dnešní zápas s Plzní k dobru. Jejich trenér Ladislav Škorpil ani ve svém čtrnáctém derby neprohrál.

Článek

Zatímco Jablonci chyběl z obvyklé sestavy jen ofenzivní univerzál Klapka, Liberec vstupoval do 30. jizerského derby bez své nejzářivější hvězdy, zraněného kanonýra Keriče. Zdravotní potíže nepustily do utkání ani beka Gebre Selassieho a klíčové stopera Košťála.

Prestiž tradičně vyhecovaného duelu umocnilo postavení obou celků v tabulce. Po dlouhých letech šlo o přímý souboj o pohárové pozice a tomu odpovídalo i dění na hřišti. Diváci sledovali od úvodních sekund útočný fotbal s mnoha vzrušujícími okamžiky.

Ve druhé minutě centroval z levé strany hostující Vulin a nabíhajícímu Papouškovi scházely centimetry, aby balon uklidil do sítě. Za chvíli utíkal do rozhozené jablonecké obrany Frejlach, ale Zichova branku mu byla malá. Na opačné straně krásně střílel z voleje Lafata a pokud by trefil branku, Zlámal by zřejmě nestihl zasáhnout.

Akce střídala akci a v sedmé minutě měli pro změnu blízko k úvodnímu gólu hosté. Po rohovém kopu ale vykopl míč z brankové čáry domácí Loučka. Z následného protiútoku přiťukl Lafata Černému, syn bývalého hradeckého kanonýra však pálil po zemi těsně vedle pravé tyče.

Vedoucí branku nakonec slavil nebezpečnější Slovan. Po deseti minutách nacentroval Janů z rohu přímo na nehlídaného Dejmka, který vstřelil hlavou svůj první ligový gól. Strhující tempo na pět minut opadlo a pak začal Jablonec získávat převahu.

V 19. minutě tečovala Černého střela Holeňákovu ruku, ale rozhodčí nařídil jen roh. Na ten se vyšrouboval domácí kapitán Pavlík, ovšem sám před Zlámalem selhal. Liberec i s oslabenou obranou odolával domácím útokům. Baumit tak znovu zahrozil až v 39. minutě, kdy nejprve Černého skvěle vychytal Zlámal a Loučkovu dorážku do prázdné branky pak srazil na roh Vulin.

Také druhá půle začala ve skvělém tempu. Jablonec si rychle vytvořil trvalý tlak, zkoušel střelbu ze všech pozic, ale vynikající liberecký gólman se překonával. Zuby si na něm vylámal Lafata, jehož střelu Zlámal vyrazil v 55. minutě na roh, vzápětí se stejný hráč dostal do ještě lepší pozice, ale po Haurdičově pasu mířil nad.

Jablonecký tlak gradoval a v libereckém vápně přibývalo nebezpečných závarů. V 70. minutě po jednom z nich hlavičkoval Černý, ale Vulin stačil zachránit. Z ojedinělého brejku pak pálil nad Blažek a jako by tím definitivně otupil domácí nápor. S výjimkou ostrého Hamouzova centru z 81. minuty, na který nedosáhli Lafata ani Černý, totiž už Jablonec nic nevymyslel.

FK Baumit Jablonec - Slovan Liberec 0:1 (0:1)
Branka: 10. Dejmek. Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Dobrovolný. ŽK: Loučka - Papoušek, Dočkal. Diváci: 5125.
Jablonec: Zich - Zábojník, Pavlík (74. Homola), Kučera, Hamouz - Haurdič (88. Krejčí), Eliáš, Loučka (64. Valenta), Hloušek - Černý, Lafata. Trenér: Komňacký.
Liberec: Zlámal - Janů, Holeňák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov, Papoušek, Frejlach (59. Liška) - Nezmar (71. Smetana), Blažek (90. Hochmeister). Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: