Hlavní obsah

Zlín - Příbram 2:0Zlín prolomil půlroční čekání na výhru, Příbram zdolal 2:0

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Kroupa 1 : 0
79. Dostálek 2 : 0

ZLÍN

Fotbalisté Tescomy Zlín po 14 zápasech bez vítězství opět zažili radost z plného bodového zisku. V dnešním zápase 24. ligového kola zdolali Příbram 2:0 a minimálně na jednu noc opustili poslední příčku v tabulce. Moravané měli po téměř celý zápas převahu, kterou přetavily ve výhru góly Kroupy a Dostálka. Dostálek se v lize trefil poprvé po svém návratu do vrcholového fotbalu.

Článek

Zlínští si v minulém kole přivezli z Plzně nejen pětigólový výprask, ale i notně dlouhý seznam zraněných hráčů. Do dnešního zápasu nakonec nemohl nastoupit pouze brankář Baránek, kterého zranění nohy nepustilo ani na lavičku. Jinak byl ale Zlín téměř kompletní a na hřišti to bylo od úvodních minut poznat. Domácí prvních deset minut téměř nepustili Příbramské na svou polovinu a tlačili se za gólem.

Už po pěti minutách pobavila spoře zaplněné ochozy série čtyř rohových kopů Zlína, kterou ukončila až Zbožínkova hlavička těsně nad břevno. Příbram hrála v úvodu velmi pasivně a ani defenziva si příliš nevěděla rady s centry, které do šestnáctky létaly z obou stran. Zlínské nakládání s šancemi ovšem ilustroval v 10. minutě Bača, který po Čelůstkově centru hlavičkoval jen do náruče brankáře Hrušky.

Středočeši se oklepávali jen pozvolna, přesto se jim dostalo luxusní šance. Příbramský Borek ve 26. minutě vystihl přihrávku stopera Zbožínka, zatáhl do liduprázdné šestnáctky a vzápětí naservíroval před branku osamocenému Fantišovi, jenže mladičký forvard se zmohl jen na slabou střelu vedle. A vzápětí udeřilo na druhé straně. Šmahajův centr z pravé strany doskákal až na malé vápno, odkud jej usměrnil placírkou do sítě Kroupa.

Ani inkasovaný gól Příbram neprobudil. Zlínští do konce poločasu nasbírali devět rohových kopů a návdavkem málem i dvougólové vedení. Rýdel totiž minutu před přestávkou poslal z přímého kopu parádní ránu k levé tyči, jenže současně se zaduněním míče se ozval i hvizd rozhodčího Patáka, který viděl faul ve zdi.

Neuznaný gól jakoby dal fotbalistům obou týmů pocit, že o další branky vlastně nikdo nestojí. Potvrdila to i 54.minuta, v níž se sice Šmahaj vydal na pohledný výlet do šestnáctky, ale po jeho pasu Bača vůbec netrefil odkrytou branku. Ve Zlíně se tou dobou sice hrál běhavý fotbal, ale jen na sedmdesáti metrech mezi oběma šestnáctkami.

Únik z fotbalového podprůměru nabídl až zlínský Dostálek. Zkušený středopolař oslaví příští neděli své pětatřicáté narozeniny a první dárek si k nim dal sám. Bača v 79. minutě udržel míč na hranici šestnáctky, přistrčil nabíhajícímu Dostálkovi a ten slabší pravou nohou poslal míč přesně k tyči. Dostálek se v lize trefil naposledy 25. května 2005 ještě v dresu Slovácka, pak se ztratil v českých i německých nižších soutěžích.

Dostálkův gól ale definitivně ukončil ještě jednu sérii. Zlín totiž naposledy v lize vyhrál vloni 4. října, tentokrát už si ale dobře rozehraný zápas vzít nenechal a po dnešku přenechal poslední místo Žižkovu. Na záchranu ovšem Moravané ztrácejí dalších sedm bodů.

FC Tescoma Zlín - 1. FK Příbram 2:0 (1:0)
Branky: 27. Kroupa, 79. Dostálek. Rozhodčí: Paták - Hojsík, Jiřík. ŽK: Vyskočil - Nechvátal. Diváci: 2061.
Zlín: Kořínek - Čelůstka, Kroča, Zbožínek, Trubila - Vyskočil (89. Novák), Rýdel, Dostálek, Šmahaj - Kroupa (63. Žůrek), Bača. Trenér: Minář.
Příbram: Hruška - Plašil (80. Hloušek), Müller, J. Štochl, Pleško - Šmejkal (68. Brožík), Borek, Tarczal (36. Nechvátal), Oguzhan - Huňa, Fantiš. Trenér: Morales.

Reklama

Související témata: