Hlavní obsah

Kladno porazilo Slavii a postaralo se o největší překvapení jara

Zdeněk PavlisSport.cz

Přes dva a půl roku čekalo fotbalové Kladno, než vstřelí Slavii na ligové scéně první gól. V pondělním televizním epilogu 24. kola dalo Pražanům po čekání trvajícím 473 minut dokonce dva a postaralo se o největší překvapení ligového jara. A i když si dalo čistého "vlastence", Pražany porazilo a udělalo tak překvapivý krok za záchranou v nejvyšší soutěži.

Článek

Šok je slabé slovo! Za třiadvacet minut vedlo Kladno bojující o holou ligovou existenci v epilogu kola nad mistrovským týmem už 2:0 a slávisté byli jako opaření. Dokud totiž měli domácí dost sil, nestačili jim Pražané v ničem... Hřídelův tým měl navrch v pohybu, rychlosti, důrazu i tahu na bránu, hned v úvodu vystrašil gólmana Vaniaka dvěma střelami a když hosté nevzali toto varování vážně, Kladno udeřilo.

Nejdřív šok, pak Pavlíkův vlastenec

Hlavičkující Drsek ho dostal po rohovém kopu do vedení, agilní Klinka přidal během minuty druhou branku poté, co Vaniak neudržel Zachariášovu střelu a Slavia se vezla. Nazlobený trenér Jarolím, který se musel obejít bez Besty, Jandy, Ivany a spol. si už na lavičku nesedl, neboť jeho chybující, v nepřesnostech si libující a v defenzívě obrovsky vlažní svěřenci ho vytáčeli v jednom kuse.

A nic na tom nezměnila neskutečně laciná branka znamenající snížení šokujícího stavu, ke které přišli Pražané jako slepí k houslím. Nešťastník Pavlík totiž vyrobil hrubku, za kterou jsou posíláni na hanbu i kluci v přípravce. Nepovedený Strnadův vysoký odkop si totiž srazil za vlastní záda, čímž si vysloužil kandidaturu na titul Fotbal šmejd, zatímco Slavii dal novou naději.

Břevno, šance a nic...

Do přestávky ji Jarolímův tým přes zvýšené úsilí nezužitkoval, pět minut po půli už ale moc nescházelo, neboť dalekonosná bomba střídajícího Šikliče otřásla břevnem Pavlíkovy brány. Slávistický tlak sílil a gradoval, jenže v něm chyběl pohyb, rychlost, moment překvapení, takže i když se hrálo jen na kladenské půli, vyrovnávací branka nepřicházela.  A když Švento v 56. min. tváří v tvář Pavlíkovi v největší šanci neuspěl, domácí nejhorší chvíle přežili a sami zahrozili. Jejich pár ojedinělých výpadů muselo vyvolávat na těle trenéra Jarolíma moc nepříjemné mrazení.

Jen u mrazení sice zůstalo, neboť domácí další gól nepřidali, ale i tak zněl Kladnem zněl a bude znít jásot až do rána. Hřídelův tým totiž obhájce titulu porazil, postaral se o největší překvapení jara a vykročil za ligovou záchranou.

Kladno-Slavia 2:1 (2:1)
Branky: 23. Drsek, 24. Klinka - 28. Pavlík (vlastní). Rozhodčí: Kovařík. ŽK: Strand Šiklič, Brabec, Fořt. Diváci: 3820.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Beneš, Drsek, Procházka - Bartek, Szabo (89. Gross), Strnad, Hajník - Zachariáš (71. Zoubele), Klinka (83. Holub). Trenér Martin Hřídel.
Slavia: Vaniak - Dřížďal, Hošek (45.Šiklič), Brabec, Hubáček - Grajciar (29. Pekhart), Jarolím, Suchý, Belaid, Švento (81. Jablonský) - Fořt. Trenér Karel Jarolím.

Reklama

Související témata: