Hlavní obsah

Neznámý nováček Kucka a gólman Blažek drží Spartu

PRAHA

Na hřišti se znovu trápí, ve hře o kvalifikaci Ligy mistrů však zůstávají. Fotbalisté Sparty ukončili výhrou nad Plzní sérii čtyř remíz v soutěžních zápasech a drží si druhé místo v ligové tabulce. Zdaleka ne poprvé v tom sehráli významnou roli brankář Jaromír Blažek (36) a záložník Juraj Kucka (22). Ostřílený mazák a mladá zimní posila.

Článek

Ruku na srdce, kdo z vás ještě v lednu znal jméno Juraj Kucka? Po přestupu do Sparty se o něm na rozdíl od většiny dalších posil téměř nemluvilo. Důvod byl jasný, téměř nikdo o něm nic nevěděl. Brzy se však ukázalo, že exsparťan na lavičce Ružomberoku Michal Bílek doporučil fotbalistu, který by po období letenských omylů zase mohl být trefou.

„Pan Bílek mi pomohl. Prostředí na Letné dobře znal, poskytl mi cenné rady do začátku. Spartu mi doporučil, ale i kdyby mě od přestupu zrazoval, asi bych stejně šel,“ líčí Kucka. „Od první chvíle jsem si byl jistý, že do Sparty chci, že touto cestou chci jít,“ dodává slovenský talent, který byl údajně také v hledáčku Birminghamu, Herthy Berlín či Leverkusenu.

Teď už ho fanoušci Sparty poznávají. Tři Kuckovy jarní trefy mají hodnotu sedmi bodů. Na Žižkově rozhodl o výhře, v bitvě o druhé místo s Libercem zajistil aspoň remízu a v sobotu proti Plzni byl jeho gól z přímého kopu opět vítězný. „Jsem rád, že mi to tam padá a doufám, že v tom budu pokračovat,“ usměje se hráč, který si na velké proslovy nepotrpí.

Po duelu s Plzní teď vypadá jako válečník, kolíky kopaček obránce Ševinského vyryly Kuckovi několik šrámů až na krku. Trenér Jozef Chovanec by o něj nerad přišel, hráčů s dobrou formou moc nemá...  „Těžko říci. Výhru nad Plzní jsme si vydřeli, snad se tím naše výkony zlepší,“ doufá Kucka.

Blažek si teď zachytá...

Výkony letenského týmu po nadějném jarním startu upadají. Pohárové akcie tak musí držet i gólman. „Nedáváme góly, a tak všechno stojí na tom, co ubráníme. Nedaří se nám. Hrajeme dobře dozadu, ale to je na Spartu málo. Alespoň podle mě,“ hartusil Jaromír Blažek po derby na Slavii.

Zlepšení se však nedočkal, proti Plzni musel vytáhnout dva klíčové zákroky, jimiž zápas rozhodl. „Docela si teď zachytám, ale mně to nevadí,“ usměje se. Mizérie v poli mu však vadí. „Asi nám chybí odvaha. Ke konci zápasu, když hráli zkušenější kluci, tak to mělo hlavu a patu, předtím to bylo možná trochu hektické,“ přemítá Blažek.

Než se Pražané soustředí na ligu, čeká je ve středu pohárová odveta v Plzni. Na tu narazí během dvou týdnů potřetí. „Už tu moc na vymýšlení není. My i Plzeň zase budeme hrát na nulu. V sobotu jsme vítězství vydřeli, tak věřím, že nám to určitě v dalších bojích pomůže,“ doufá Blažek.

Reklama

Související témata: