Hlavní obsah

Ivánku, kamaráde, v lize bude ještě dusno!

PRAHA

Ivánku, kamaráde, to jsou věci, museli by se podivovat i protagonisté Čtvrtníčkovy divadelní inscenace sepsané a zinscenované na základě policejních odposlechů, kdyby se přesně pět let od propuknutí největší korupčními aféry v dějinách českého fotbalu přesunuli časem do současnosti. Některé výsledky letošního ligového jara přece jen vyráží dech...

Článek

"Jaképak věci. I Zlín a Viktorka už prostě musely vyhrát,“ nechávají rodící se překvapení v naprostém klidu nejzkušenějšího kladenského fotbalistu Pavla Drska, jenž se rovněž zmítá se svým mužstvem nad čarou ligového ponoru.

Už ovšem nikoli těsně, protože stejně jako si Žižkov odvezl v neděli překvapivě tři body z Brna a na chvíli se kochal nadějí, že bude mít Kladno na dosah, šokovali o čtyřiadvacet hodin později i Středočeši výhrou nad Slavií.

Na Kladně se při tréninku na dvě nehrálo

„Věděli jsme, že Slavii můžeme těžko porážet, ale jednou že se porazit dá. Samozřejmě za předpokladu, že budeme hrát absolutně disciplinovaně, splníme všechno, co si před zápasem řekneme a k tomu budeme mít i hodně štěstí. Vyšlo to,“ prozrazoval kladenský kouč Martin Hřídel recept, jak může naprostý outsider udolat mistra kráčejícího za obhajobou titulu.

„Naše motivace byla tak velká, že na posledním tréninku raději trenéři zrušili hru na dvě brány, aby se v planoucím zápalu někdo nezranil,“ prozrazoval Pavel Drsek, jak moc bylo Kladno na Pražany nažhavené. I tato motivace mu k výhře nad Slavií dopomohla, takže si od příček znamenajících sestup udrželo osmibodový odstup a k vysněné metě 28 bodů, jež by podle prognóz expertů měla stačit na ligovou záchranu, se opět přiblížilo.

„Nesmysl kalkulovat s tím, že osmadvacet bodů bude stačit. Musíme jich prostě nastřádat víc, než dvě mužstva pod námi,“ nenechal se ani po výhře nad Slavií unášet počtářskými kalkulacemi autor vítězného kladenského gólu Tomáš Klinka.

Sestava 24. kola podle Sport.cz
Blažek (Sparta) - Pilař (Žižkov), Drsek (Kladno), Dejmek (Liberec) - Šmahaj (Zlín), Hudson (Č. Budějovice), Dostálek (Zlín), Kucka (Sparta), Hloušek (Jablonec) - Blažek (Liberec), Klinka (Kladno).

Dětinská Příbram si komplikuje život

Kladno stavu akutního ohrožení uniklo, zato Příbram si po domácí remíze s Mladou Boleslaví a sobotní prohře na hřišti posledního Zlína zkomplikovala život víc než je zdrávo.

„Hrajeme naivně jako děti, musíme se postavit soupeřům jako chlapi,“ byl na své svěřence vytočený italský trenér ve Starkových službách Morales. Měl k tomu důvod, protože relativní poklid vystřídaly existenční starosti. Žižkov se výhrou v Brně, kam mužstvo tentokrát doprovázel i majitel klubu Luděk Vinš, tvrdící, že na zápasy venku zásadně nejezdí, přiblížil Příbrami na šest bodů.

I Zlín ještě doufá, i když...

„Žijeme, dýcháme, bojujeme. A bojovat budeme, protože šest kol před koncem není vzhledem k losu ještě nic ztraceno,“ ujišťuje trenér Viktorie Zdeněk Ščasný, pro jehož tým by měl být tříbodový import z Brna impulsem k tažení za ligovým přežitím.

Na to ovšem pořád myslí i poslední Zlín, i když jeho situace je téměř beznadějná. Vzhledem k bodové ztrátě i losu posledních šesti kol. „Dokud ale naděje žije, ligu nevzdáme. Musíme ale o ni bojovat jako proti Příbrami,“ prohlašuje zlínský kouč Ladislav Minář, byť na Moravě je už pomalu veřejným tajemstvím, že majitel klubu je se sestupem smířen a zase až tak proti srsti mu není. Už proto, že druhá liga nespolkne tolik peněz, jako nejvyšší soutěž!

Šest posledních kol bude u dna tabulky moc zajímavých a Ivánkové se možná nepřestanou divit, jak dusno ještě bude a jaké výsledky se v boji o ligové přežití zrodí…

Program ohrožených mužstev v posledních šesti kolech
13. Kladno (26  bodů)Žižkov (v), Příbram (d), Teplice (v), Liberec (d), Plzeň (v), Ostrava (d).
14. Příbram (24 bodů)Sparta (d), Kladno (v), Olomouc (d), Jablonec (v), Žižkov (d), Brno (v).
15. Žižkov (18 bodů)Kladno (d), Č. Budějovice (d), Liberec (v), Slavia (d), Příbram (v), Plzeň (d).
16. Zlín (16 bodů)Ostrava (v), Bohemians (d), Sparta (d), Olomouc (v), Brno (d), Jablonec (v).

Reklama

Související témata: