Hlavní obsah

Pondělní schůzka klubů může urychlit osamostatnění fotbalové ligy

PRAHA

Důležitý krok k chystané autonomii mohou v pondělí 27. dubna udělat obě domácí nejvyšší profesionální fotbalové soutěže. Na chystaném shromáždění klubů, které se uskuteční v pražském Suchdole, bude jedním z bodů programu právě status ligy.

Článek

Teplický ředitel František Hrdlička hodlá navrhnout ostatním klubům, aby po vzoru západoevropských soutěží byly domácí ligy řízeny samostatně. Podobnou formu má již řadu let například také česká hokejová extraliga.

Myšlenka ligové autonomie se v českém fotbale objevuje opakovaně již řadu let a pokaždé byl jejím iniciátorem právě teplický funkcionář, který je sám členem výkonného výboru. V minulosti dostatečnou podporu pro svou myšlenku nenašel, ale nynější patová situace uvnitř fotbalového svazu paradoxně může proces osamostatnění urychlit.

"Nynější stav zhoršuje atmosféru v celém českém fotbalu. Pokud si budou řídit kluby svoji soutěž sami bez ohledu na kroky svazových funkcionářů, pak to pomůže větší transparentnosti," řekl Hrdlička, jenž v minulých dnech sháněl podporu pro svoji iniciativu u dalších klubů.

V pondělí chce projekt oficiálně představit a ukázat, že nejde o pokus ukradnout ligové soutěže, jak v minulosti tvrdili jeho oponenti. "Na prstech jedné ruky spočítáte v Evropě ligové soutěže, které jsou řízeny způsobem jako u nás. Nemusíme nic vymýšlet - stačí převzít osvědčené modely ze zahraničí," uvedl Hrdlička, který se netají tím, že jako vzor mu slouží francouzská nejvyšší soutěž.

Nynější systém nemá budoucnost

Pokud by v pondělí kluby na jeho myšlenku z větší části přistoupily, pak by musel následovat legislativní proces, na jehož konci by byla autonomní první, případně i druhá liga. "Kluby musí samy cítit, že nynější systém nemá budoucnost," míní teplický činovník.

Na svazu se toho zatím o nové Hrdličkově iniciativě prý mnoho neví. Ligový ředitel Ivo Lubas sice  potvrdil, že status soutěže je skutečně na programu jednání, ale s jakým plánem vystoupí teplický ředitel, zatím netuší. "I proto ještě nevím, co si o tom myslet. Pokud by to mělo pomoci financování profesionálního fotbalu a celkové osvěžení, pak jsem pro. Zatím jsem ale více o autonomních snahách slýchával, než jsem konkrétně viděl na papíře," upozornil svazový funkcionář.

Ruku v ruce s osamostatněním by totiž musely přijít i další legislativní kroky, především pak vyřešení statutu komise rozhodčích a disciplinární komise. Ty musejí zůstat nezávislé na klubech v rámci svazových struktur, což vyžaduje také Evropská fotbalová unie. I s tím si však už dokázali v zahraničí poradit.

Reklama