Hlavní obsah

Sparta chce stáhnout náskok Slavie na pět bodů, Žižkov o udržení s Kladnem

PRAHA

Dvě velké tajenky mohou být už téměř rozluštěny po víkendovém 25. kole nejvyšší české fotbalové soutěže. Slavia po posledním zaváhání v Kladně sice oživila mistrovské naděje Sparty, obhájci titulu ale mohou pět kol před koncem sezóny znovu odskočit na rozdíl jednácti bodů. Otázku bytí a nebytí mezi elitou řeší předposlední Viktoriáni ze Žižkova, kteří hostí Kladno. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Článek

Příbram naposledy prohrála s posledním Zlínem 0:2 a šest kol před koncem drží šestibodový náskok na předposlední sestupové místo. Nyní ji čeká Sparta, která v sobotu ze středních Čech nechce odjíždět s ničím jiným než se třemi body. „To, že hrajeme třetí utkání v rychlém sledu, nám příliš nevyhovuje. Máme tři zraněné, z nichž o jednom stoprocentně víme, že nebude moct nastoupit,“ řekl sparťan Bony Wilfried, který poukázal na zraněného Luboše Huška a nabitý program zapříčiněný úspěšným středečním utkáním čtvrtfinále Poháru ČMFS v Plzni.

„Teď jsme v dobré formě, daří se nám dávat góly a moc neinkasovat. Do Příbrami si jedeme pro vítězství,“ řekl Sport.cz levý bek Letenských Manuel Pamič. „Naší psychice rozhodně pomohly dva poslední zápasy s Plzní, které jsme dokázali vyhrát. Jak ligové, tak i pohárové vítězství má pro nás v tuto chvíli velkou cenu. Na druhou stranu nesmíme vyletět do nebes, to bychom rychle dostali facku,“ doplnil slova chorvatského zadáka Kladrubský, jenž se v posledních dvou odehraných zápase zapsal dvakrát mezi střelce.

Plzeň si chce spravit chuť na Bohemians

Na to doplatila právě Plzeň, která ve druhém a zároveň posledním sobotním duelu přivítá na domácím hřišti od 17:00 nováčka Bohemians Praha. Ten se vítězstvím 1:0 v posledním kole proti Baníku Ostrava postaral o odvolání trenéra Karla Večeři. Západočeši vedeni trenérem Pavlem Vrbou si proti střížkovskému celku chtějí vylepšit reputaci.

„Bohemians hrají velice dobře a disciplinovaně vzadu, vepředu pak spoléhají na hrotového Kincla. Mají tým postavený na bojovnících,“ všiml se hlavní muž na plzeňské lavičce Vrba. „Kincl je podle mého jeden z nejlepších hrotových hráčů v lize,“ sklonil poklonu útočníkovi soupeře kouč Viktorie. „Když dá v takovém týmu osm devět gólů, je třeba si uvědomit, že kdyby hrál v mužstvu, které hraje nátlakový fotbal, dá jich dvakrát tolik,“ dodal.

V tradičním nedělním dopoledním čase přivítají v ostře sledovaném duelu v boji o záchranu hráči Viktorie Žižkov středočeské Kladno. Tým zpod televizní věže fascinoval v posledním kole na půdě Brna, kde vyhrál 2:0 a uchoval si tak naději na záchranu. Nezaváhalo ovšem ani Kladno, které doma jako třetí tým v celé sezóně dokázalo porazit mistrovskou Slavii.

Žižkov čeká zápas jara

„Jednoznačně jde o zápas jara. Jdeme na soupeře, který po výborném výkonu porazil Slavii a to hovoří samo za sebe. Z našeho pohledu je to jasné. Pokud chceme pomýšlet na záchranu, tak je to pouze při vítězství,“ ví dobře trenér domácích Zdeněk Ščasný. Záložník Viktorky Sabou si může připsat jubilejní 250. ligový start.

„Samozřejmě, že vítězství nad Slavií celé mužstvo povzbudilo. Hlavně proto, že Viktoria Žižkov vyhrála překvapivě v Brně a my jsme na to dokázali odpovědět tím nejlepším způsobem,“ nechal se slyšet kladenský kouč Martin Hřídel, který do utkání nemůže počítat se záložníkem Strandem, jenž vinou disciplinárního trestu nesmí hrát dvě utkání.

Trenéru Verneru Ličkovi se premiéra na lavičce Baníku Ostrava v odvetném čtvrtfinálovém zápase Poháru ČMFS nepovedla, když jeho svěřenci jen remizovali s druholigovým Slováckem a po prohře 0:1 z prvního utkání nepostoupili. Nyní Ostrava vyzve Zlín. „Je to pro nás po vyřazení první důležitá konfrontace. Bude to popasování se s aktuální realitou. O soupeři vůbec mluvit nechci, my se musíme zajímat sami o sebe. Pro nás to je ohromně důležitý zápas,“ nechal se slyšet Lička.

Teplice, které si ve středu zajistily postup do semifinále Poháru ČMFS výhrou v Liberci 2:0, hostí v prestižním utkání Jablonec. Ten v posledním kole v severočeském derby nestačil doma na Liberec a prohrál 0:1, čímž si po slibných výkonech na jaře připsal již druhou prohru za sebou.

Teplice s rozsáhlou marodkou 

"Nechceme ztratit ani na jedné frontě, budeme se snažit se znovu k pohárovým příčkám dostat i v lize," řekl ofenzivní hráč Teplic Štěpán Vachoušek, střelec úvodní branky ve středečním pohárovém zápase na libereckém stadiónu U Nisy.  Velké problémy se složením sestavy bude mít teplický kouč Jiří Plíšek. Ten nemůže postavit vykartovaného Matulu a Rosu. Zdravotně indisponovaní jsou potom Vondrášek, Elsamni, Gašparík, Jindráček, Mahmutovič, Vidlička a Vaščák.

Remízový král soutěže z Českých Budějovic hostí Brno. Jihočeši si poslední remízou 1:1 na olomouckém Andrově stadiónu připsali již čtrnáctý nerozhodný výsledek v sezóně. Zato tým z moravské metropole se v posledních týdnech potkal s bídnou formou, což dokazuje i poslední ostudná domácí prohra 0:2 s Viktorií Žižkov, která pro ambiciózní Brno znamenala čtvrtou porážku v posledních pěti zápasech.

Liberecký Slovan, který v neděli od 20:00 přivítá Sigmu Olomouc, v lize nepoznal hořkost porážky už sedm zápasů. I proto se svěřenci Ladislava Škorpila dělí s jednačtyřiceti získanými body s Mladou Boleslaví o třetí a čtvrtou příčku. Proti Sigmě hovoří dosavadní bilance. Hanáci na libereckém stadiónu totiž ještě nevyhráli, když v patnácti odehraných duelech slavili domácí vítězství hned desetkrát, pětkrát skončil výsledek nerozhodně.

Pondělní dohrávku 25. kola obstará souboj obhájce titulu Slavie proti Mladé Boleslavi.

Program 25. kola české nejvyšší fotbalové ligy
Sobota
17:00Plzeň - Bohemians Prahaon-line
17:00Příbram - Spartaon-line
Neděle
10:15Žižkov - Kladnoon-line
17:00Ostrava - Zlínon-line
17:00Teplice - Jablonecon-line
17:00České Budějovice - Brnoon-line
20:00Liberec - Olomoucon-line
Pondělí
19:00Slavia - Mladá Boleslavon-line

Reklama