Hlavní obsah

K vyhlášení ligové autonomie samozřejmě nedošlo

PRAHA

K avizovanému vyhlášení autonomie nejvyšší domácí fotbalové soutěže na pondělním Ligovém shromáždění v pražském Suchdole samozřejmě nedošlo. „Ani jsme to neměli v plánu,“ řekl pro Sport.cz teplický ředitel František Hrdlička, jenž s myšlenkou na samostatnou ligu předstoupil před kluby první a druhé ligy už poněkolikáté.

Článek

Tentokrát je ovšem Hrdličkův návrh dokonale připravený a propracovaný, neboť teplický boss ho konzultoval koncem minulého týdne ve Frankfurtu i s představiteli bundesligy. „I oni mě přesvědčovali, že samostatně řízená liga je jedinou cestou, po níž se i my musíme vydat. Současný stav nemá budoucnost, ale na to musí přijít kluby samy,“ referoval Hrdlička pro Sport.cz o výsledcích své německé mise. „Nemá smysl něco vymýšlet, můžeme se inspirovat ve vyspělých západoevropských zemích,“ dodával.

Jedním dechem však upozorňoval, že v žádném případě nejde o odtržení ligy od fotbalového svazu, jak je mu v kuloárech podsouváno. „Nic takového, jde pouze o autonomii první a druhé ligy, o to, aby si kluby řídily soutěže samy bez ohledu na svazové funkcionáře. Jedině tak se dostaneme z místa," pravil. "Všude, kde podobný model zavedli, se zvýšila důvěryhodnost a transparentnost profesionálního fotbalu. O ekonomických dopadech nemluvě."

Lubas: Nástroje máme, jen jich využívat

"Na německém modelu samostatné ligy něco je, ale zároveň se domnívám, že i za stávající konstelace máme nástroje, jimiž by si ligové kluby mohly spravovat své záležitosti. Jde ovšem o to lépe jich využívat," glosoval Hrdličkovu iniciativu ředitel ligy Ivo Lubas.

Na shromáždění ligových klubů v pražském Suchdole se samozřejmě nehlasovalo, zda kluby požadují okamžitou autonomii a zvedají ruku pro samostatnost ligy. „Pouze se měly vyjádřit, zda o tomto projektu chtějí jednat. Některé legislativní záležitosti dotýkající se kupříkladu statutu komise rozhodčích či disciplinární komise mám nachystány, ale i tak půjde o běh na dlouhou trať,“ svěřil se pro Sport.cz František Hrdlička zasedající i ve výkonném výboru fotbalového svazu.

Hrdlička: K smíchu, že jde o mocenský boj

„Chtěl jsem od klubů posvěcení, že s nimi mohu o připraveném návrhu na ligovou autonomii jednat, model jim vysvětlit a všechny detaily objasnit. Pak bude na nich, aby se rozhodly. Je ale docela dobře možné, že po autonomii toužit nebudou, neboť jim současný stav vyhovuje,“ pravil Hrdlička poté, co před zástupce klubů předstoupil a souhlas dostal.

"Nepředpokládám ale, že by se o autonomii ligy hlasovalo na Ligovém shromáždění do červnové valné hromady, čímž padá i námitka některých oponentů, že jde o mocenský boj s cílem privatizovat ligu," usmíval se nad výpady svých kritiků.

Reklama