Hlavní obsah

Rozhodčí Hrubeš: Závěr na Žižkově byl nechutný

Žádná selanka či idylické nedělní dopoledne zakončené delikatesou k polednímu menu. Místo toho plné hrsti vulgarit a nechutností. Roman Hrubeš dorazil na záchranářský souboj Žižkova s Kladnem v první fotbalové lize jako čtvrtý rozhodčí. Ve vyhroceném závěru, kdy domácí cítili křivdu, se mu ze spršky peprných výrazů pršících z lavičky Pražanů málem zvedal žaludek. „Bylo to nechutné,“ uvedl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Jan Tauber

Trenér Viktorie Žižkov Ščasný (v čepičce) se rozčiluje na rozhodčí během utkání s Kladnem. Extempore asistoval i čtvrtý sudí Roman Hrubeš.

Článek

V závěru nedělního utkání Žižkov-Kladno (2:2) byl domácí trenér Ščasný vykázán na tribunu a útočník Švancara vyloučen z lavičky. Oba kvůli údajným vulgaritám na adresu rozhodčích. Po zápase vyloučení tvrdili, že se ničeho takového nedopustili a nikoho neuráželi. Můžete popsat dění na žižkovské lavičce?

Výroky trenéra Ščasného i útočníka Švancary jsem zaregistroval. A s čistým svědomím mohu prohlásit, že nemluví pravdu. Oba ze sebe dělají mučedníky. Petr Švancara vše staví do roviny, že mu rozhodčí křivdí programově. A trenér Ščasný neustále naznačuje, že si na něj rozhodčí zasedli. Ale oni rozhodně nepoužívali slušná slova. Šlo o vulgarity nejtvrdšího kalibru. Ostatně přímo nad lavičkami je tribuna pro televizní štáby. Jsem přesvědčený, že v mikrofonech u kamer budou hrubé urážky slyšet. Nešlo o žádné šeptání.

Co přesně se odehrálo v inkriminované 87. minutě?

Kladenský hráč si zpracovával míč před střelou. Z mého pohledu nebylo jasné, zda si balón posunul rukou nebo se odrazil od ramene. Celá situace skončila rohem. A domácí lavička v tu chvíli explodovala. I pokud skutečně šlo o ruku, žižkovské hráče a trenéry to neomlouvá. Hrubě uráželi rozhodčí. Stál jsem asi metr od Petra Švancary a jestli tvrdí, že křičel na kladenské hráče, není to pravda. A vulgarismy sršely i z úst trenéra Ščasného.

Můžete popsat, co jste slyšel?

Byly to vulgarity nejhrubšího kalibru urážející všechny čtyři rozhodčí. Pískej ruku, ty ču...., byl jeden z mnoha výroků. Jejich hrubost se stupňovala. Všechno je uvedené v zápise.

Švancara prohlašuje, že si ho rozhodčí vybrali, ač ho nemohli najít na lavičce. Jak to bylo?

On dobře věděl, že je zle, a tak se snažil z lavičky náhradníků zmizet do tunelu, možná mezi diváky. To přesně nevím. Ale i televizní záznam ukazuje, že bezprostředně po vyhrocení situace z lavičky prchnul. Ať si tedy každý udělá obrázek sám.

Trenér Ščasný se dušuje, že křičel na své hráče, aby si nevšímali soupeře...

Není to tak. Už v sedmdesáté minutě měl trenér Žižkova jeden výstup. Věřte, že rozhodčí mnohdy chápou v zápalu boje jisté výkřiky a něco přejdou. Jenže tady jsem už dvacet minut před koncem trenéra Ščasného hodně uklidňoval, protože už v ten okamžik nešetřil kritikou na rozhodčí. Ale to, co se dělo ty tři minuty před koncem, bylo nechutné. To nešlo tolerovat. Všechno slyšel i první asistent Ivo Chytil.

Napsal žižkovský kapitán Luděk Stracený do zápisu námitku proti uvedeným vulgaritám, které podle tvrzení pro média trenér Ščasný ani útočník Švancara z úst nevypustili?

Tohle bych do zasedání disciplinární komise nechtěl komentovat.

Už jste někdy takovou situaci při fotbale zažil?

Existují určité mantinely. Fotbal je o chybách. Dělají je rozhodčí, dělají je hráči, občas i trenéři. Chápu tíživé okamžiky vyplývající z průběhu soutěže. Ale všichni by se měli umět chovat jako profesionálové. Nicméně chování členů Viktorie Žižkov bylo nechutné a dané mantinely přesáhlo o několik set metrů.

Reklama

Související témata: