Hlavní obsah

Ostrava otestuje dva africké fotbalisty

OSTRAVA

Senegalský fotbalový útočník Ibrahim Iyane-Thiam a reprezentační obránce Kapverdských ostrovů Fernando Nando Maria Neves projdou herními testy v Baníku Ostrava. Slezský klub bude exotický pár zkoušet do soboty.

Článek

Téměř dvoumetrový útočník Thiam už vystřídal několik evropských klubů, v nichž prokázal své kanonýrské schopnosti. Má za sebou i zápasy v předkole tohoto ročníku Ligy mistrů, v kterém s irskou Droghedou těsně rozdílem jednoho gólu vypadl s Dynamem Kyjev.

"V minulém ročníku irské ligy dal šest branek a na dalších osm přihrál. Při předchozích angažmá v norském Strömsgodsetu a bulharské Dobrudži byl nejlepším střelcem svých mužstev," řekl ČTK manažer Baníku pro vnější vztahy Igor Bruzl.

Sedmadvacetiletý rodák ze Senegalu je produktem mládežnické akademie Paris Saint Germain, ale vlastní i belgický pas. Hrál také za francouzský Lens a druhou belgickou ligu v Namuru.

Neves na levou stranu

Třicetiletý Neves by zase mohl posílit levou stranu či střed ostravské defenzivy. Stabilní člen reprezentace Kapverdských ostrovů nemá na rozdíl od Thiama s evropským fotbalem žádné zkušenosti. Po dvouletém působení v tuniském Monastiru odešel do katarského SC Al Sajlíja, který ho nyní uvolnil na testy do Baníku.

"Pravidelně nastupuje za národní mužstvo, které jen remíza s reprezentací Mauritiu připravila o možnost dostat se do druhé fáze africké kvalifikace mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice," uvedl Bruzl.

Ostrava se už v předstihu ohlíží po posilách pro novou sezónu. Šéf klubu Tomáš Petera po sérii mizerných jarních zápasů naznačil, že se v létě rozloučí minimálně s třemi hráči základními sestavy. V zákulisí se dlouhodobě spekuluje, že klub opustí stoper René Bolf i záložník Rudolf Otepka.

Reklama

Související témata: