Hlavní obsah

Nedáš, nedáš, hučeli do něj viktoriáni. A Benát nedal...

Pavel DosadilSport.cz

Teprve ve 26. kole Gambrinus ligy se fotbalisté Viktorie Žižkov dočkali prvního jarního domácího vítězství. Díky výhře nad Českými Budějovicemi jsou ještě ve hře o záchranu. „Beru to na sebe, moje neproměněná penalta rozhodla. Naděje viktoriánů ještě žije. Já jsem jim ji zachoval,“ sypal si popel na hlavu Petr Benát, záložník Jihočechů.

Článek

Hráč, který skóre na Žižkově otevřel, ho mohl také uzavřít. Ovšem zatímco v 18. minutě vystřihl Petr Benát exportní gól, v 71. minutě trefil za stavu 2:1 pro Viktorii z pokutového kopu pouze tyč. A to rozhodlo. „Snažil jsem se tlačit míč co nejvíc k tyči. Ukázalo se, že to byla chyba. Musím se klukům omluvit,“ líčil neúspěšný exekutor.

Penalta byla nařízena za faul gólmana Bartalského na Hudsona, který pak byl na trávníku dlouho ošetřován. Žižkovští tak měli dost času, aby kolem Benáta kroužili a znervózňovali ho. „Saboua a Koukala znám z Teplic. Hučeli do mě, že penaltu nedám. Já si to tak nebral. Na podzim jsem penaltu ve vzájemném utkání kopal v 90. minutě a proměnil. Tentokrát ne,“ litoval Benát.

Do poslední chvíle před kopem ho otravoval také Luděk Stracený. „Chtěli jsme ho rozhodit, což se asi povedlo. Kdyby Benát penaltu proměnil, tak už bychom se do budějovické obrany těžko dostávali,“ uvědomoval si žižkovský kapitán, který měl na svědomí vítězný gól. Jeho střelu z přímého kopu nasměroval do vlastní sítě obránce Žižka. „Rozhodčí připsali gól mně. Konečně, v této sezóně jsem se ještě netrefil,“ oddechl si Stracený.

Ščasný křičel a pobíhal, vysílačku nepotřeboval

Viktorku dovedl k vítězství z lavičky asistent Boris Kočí. Trenér Zdeněk Ščasný stráví po trestu od disciplinární komise zbytek sezóny v hledišti. „Tribuny nejsou od lavičky daleko, takže s komunikací problém nebyl. Přípravu jsme udělali na soustředění v hotelu jako obvykle. Během zápasu pak trenér křičel nebo sbíhal dolů. Vysílačku jsme nepotřebovali,“ popisoval Kočí.

Však také hráči slyšeli Ščasného až na trávníku. „První, druhá řada je na Žižkově hodně blízko hřiště. A když trenér zařve, tak je slyšet dobře... Pokyny nám předával také přes pana Kočího,“ usmíval se Stracený.

Žižkovští budou v neděli odpoledne fandit Kladnu, aby neprohrálo s Příbramí, na niž předposlední Viktoria ztrácí už jen tři body. Los však mají Pražané vražedný. Příště hrají v Liberci a pak hostí Slavii... Až poté pojedou do Příbrami a sezónu zakončí doma s Plzní. „Hrát se dá s každým. Věřím, že když zopakujeme výkon ze druhých poločasů s Kladnem a Budějovicemi, budeme úspěšní,“ troufá si kapitán Stracený.

Reklama

Související témata: