Hlavní obsah

Brno - Slavia 1:0Brňané ubránili jednobrankové vítězství nad Slavií Praha

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Došek 1 : 0

BRNO

Fotbalisté Brna zdolali vedoucí tým první ligy Slavii Praha 1:0, když jedinou branku vstřelil ve 28. minutě Došek. Po vyrovnaném prvním poločase se ale po změně stran domácí fotbalisté pouze bránili drtivému tlaku soupeře. Hubené vítězství uhájili zásluhou výborného výkonu brankáře Bureše a také neproduktivní koncovky Slavie. Pražané tak nevyhráli popáté za sebou.

Článek

Brněnský trenér Beránek zvolil v sestavě poněkud překvapivé rozestavení, když středopolaře Marečka zařadil na pravou stranu obrany a do středové řady naopak k tvůrci hry Heinzovi přidal zadáka Švejnohu. Slavistický kouč Jarolím na experimenty s rozestavením ani pomýšlet nemohl, neboť mu vzhledem ke zraněním, onemocněním a trestům chybělo dokonce deset hráčů z ligového kádru a na lavičku náhradníků zasedli tři junioři.

Navzdory oslabení si vedla v úvodu lépe Slavia, které se dařilo ve středu pole a v 10. minutě prověřil po Bestově přihrávce Švento domácího brankáře Bureše, jenž nebezpečnou střelu z bezprostřední blízkosti jen s obtížemi vyrazil. Postupně přebrali ale iniciativu Brňané, kteří se pokoušeli většinou překonat zadní řady Slavie nakopáváním míčů na rychlonohé útočníky Rabušice s Doškem. A to takřka jako podle šablony: obránce Čoupek přistrčil míč stoperu Živnému, který dlouhými centrovanými míči zásoboval své spoluhráče v útoku.

Slavia se většinou stačila této taktice ubránit. Pouze jednou zaváhala. Ve 28. minutě aktivně hrající Švejnoha poslal přihrávku vzduchem do trestného území soupeře. Obránce Suchý míč podběhl a zcela volný Došek jej pohodlně zpracoval a z otočky přízemní střelou k tyči překonal Vaniaka.

I když se Slavia snažila o útočnější pojetí, nedokázala se proti pozorně hrajícím domácím zadákům prosadit. Vážněji zahrozil pouze Fořt, který se dostal v tísni ve 36. minutě k zakončení, mířil ale z deseti metrů vedle. Brňané se blýskli i několika kombinačními akcemi, dvě minuty před přestávkou po Švejnohově akci se dravý Rabušic otočil i s míčem okolo obránce Dřížďala, našel přesnou přihrávkou volného Doška, jenž ale míč přesně netrefil.

Trenér Jarolím se pokusil ve druhém poločase oživit útočnou hru zařazením Ivany místo nevýrazného Besty. Tah mu vyšel, Slavia získala výraznou převahu, většinu času se hrálo na polovině domácího týmu. Vyrovnat mohl třikrát po sobě Fořt. Nejdříve jeho střela levačkou postrádala důraz, zanedlouho jeho sólo z pravé strany zlikvidoval Bureš pádem pod nohy a třetí Fořtovu sólovou šanci hasil riskantním skluzem Dvorník. Další šanci ke skórování měl Milan Černý, který ale rovněž brněnského gólmana nepřekonal.

Trenér Beránek se pokusil eliminovat tlak soupeře vyztužením středu pole a do hry zařadil poprvé po vážném zranění hlavy v zimním finále Tipsport ligy Polácha a místo útočníka Rabušice zařadil defenzivně laděného Smutného. Ani tyto tahy ale tlak soupeře nezastavily. Brňané měly mnohdy velké problémy s odkopnutím míče na polovinu soupeře a jejich poslední záchranou byl brankář Bureš, který chytil i hlavičku Marka Jarolíma z bezprostřední blízkosti.

Teprve v posledních minutách se dostali Brňané do protiútoku a minutu před koncem dokonce mohl Došek zvýšit náskok, když jeho přízemní střelu brankář Vaniak jen se štěstím vytáhl přes tyčku na roh.

26. kolo první fotbalové ligy:
1. FC Brno - SK Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 28. Došek. Rozhodčí: Paták - Čecháček, Vysloužil. ŽK: Střeštík (Brno). Diváci: 5255.
Brno: Bureš - Mareček, Dvorník, Živný, Čoupek - Kalivoda, Švejnoha, Heinz (65. Polách), Střeštík (57. Lira) - Rabušic (74. Smutný), Došek. Trenér: Beránek.
Slavia: Vaniak - Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček - M. Černý, Cissé (58. M. Jarolím), Belaid, Švento - Besta (46. Ivana), Fořt (68. Pekhart). Trenér: K. Jarolím.

Reklama

Související témata: