Hlavní obsah

Baníkovci, nejhorší tým jara, hrají už jen o smlouvy

PRAHA

Pět získaných bodů, to je tristní jarní bilance fotbalistů Baníku Ostrava v Gambrinus lize. Ani utkání na Spartě jim nepomohlo, přestože až do 83. minuty drželi bezgólový stav. Mladý Václav Kadlec pak Bučka přece jen prostřelil a bylo vymalováno. To jsme celí my, říkali si celkem smířeně baníkovci. Na porážky si už totiž v posledních týdnech zvykli.

Článek

Po podzimu ztráceli jen bod na druhou Mladou Boleslav a sedm na vedoucí Slavii. Fotbalisté Baníku měli na jaře hrát minimálně o kvalifikaci Ligy mistrů, ne-li o titul. Po odchodu Svěrkoše s Galáskem však šli neuvěřitelně dolů. Na jaře ukopali jen pět bodů a dřepí na osmém místě tabulky.

„Můžeme být rádi, že jsme na podzim ještě s klukama tolik bodů nahráli,“ uvědomuje si brankář Antonín Buček. „Jaro máme tragické, jsme nejhorší ligový tým,“ dodává obránce Daniel Tchuř.

Trenér Karel Večeřa krizi nepřestál, na lavičku z ředitelské kanceláře sestoupil Verner Lička. Ani on však zatím propad nezastavil. Baník vypadl s druholigovým Slováckem z domácího poháru, doma prohrál i s posledním Zlínem a ztratil reálnou naději na pohárovou Evropu. „Nějaká deka na mužstvu leží, ale cítím, že už se zvedáme. Je jen otázka času, kdy to zlomíme,“ ujišťuje záložník František Rajtoral.

Tvoří se kádr pro příští sezónu

O co tedy ještě baníkovcům ve zbývajících čtyřech kolech půjde? „Jak říká pan Lička, tvoří se kádr pro příští sezónu. Každý hrajeme o své angažmá, ať už tady, nebo někde jinde. Navíc jsme Baník, takže jde o to, abychom mohli ze hřiště odejít se vztyčenou hlavou jako na Spartě,“ má jasno gólman Buček.

Zatím není jasné, jak to v létě bude s hostujícími hráči Střihavkou, Hablem a Váchou. Po zahraničí pokukují Otepka či Vašek. Dá se tedy očekávat, že Lička na jejich úkor v závěru ligy vyzkouší pár mladíků z vlastní líhně. Zatím testuje senegalského útočníka Thiama. „Hrajeme o své smlouvy, o ty jde za každé situace. Každý by měl dál šlapat nadoraz, protože hraje nejen za Baník, ale i za své triko,“ poukazuje Tchuř.

Hrozí letní čistka v kádru

Kapitán týmu Martin Lukeš nevidí závěr sezóny úplně černě. „Myslím, že mužstvo se už trochu zvedá, ale po takovém průběhu jara je těžké se do toho dostat. Na Spartě jsme ostudu neudělali,“ chytá se Lukeš stébla naděje.

V příštím kole dorazí na Bazaly Mladá Boleslav, která potřebuje v bitvě o druhé místo zabrat. „Nechci říkat, na kom se chytneme. To už jsme doufali doma se Zlínem nebo předtím na Bohemce. A nic,“ připomíná Tchuř.

Letní čistka v kádru hrozí tak jako tak. „To jde mimo nás, neovlivníme to. Rozhodnutí je na vedení a na trenérech. My se musíme soustředit na závěrečná čtyři kola,“ nabádá Rajtoral.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články