Hlavní obsah

Mysleli jsme, že je Brno vyřízené, vysvětloval plzeňské drama kapitán Horváth

PLZEŇ
Aktualizováno

Místo idyly drama, namísto pohodového závěru strach o vítězství – takovou režii si vybrala fotbalová Plzeň v sobotním ligovém duelu s Brnem. Výkonem v první půli se omluvila za týden starou blamáž v Jablonci, třetím gólem hned po přestávce optimisticky naladila publikum, nakonec se ale třásla, aby tři body vůbec získala a svého soupeře v tabulce přeskočila.

Foto: Jaromír Pech/www.fcviktoria.cz

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth.

Článek

Neskutečné, jaké drama dokázali Západočeši udělat z jasně vyhraného střetnutí, které mělo dospět k pohodovému konci. Vedli totiž nad Brnem už 3:0 a měli zápas proměnit v idylu. „Měli, ale neproměnili, protože do úvodních pětašedesáti minut jsme dali hodně sil a pak jsme najednou přestali plnit stanovené úkoly. Mysleli jsme, že soupeř je vyřízený a dali Brnu prostor. Díky bohu že jsme měli třígólový náskok, takže jsme zápas přece jen dotáhli do vítězného konce,“ glosoval zpackanou závěrečnou půlhodinu kapitán Západočechů Pavel Horváth, po jehož třetí brance vstřelené z penalty měl být soupeř opravdu vyřízený.

Beránek: Na vystřídání bylo víc hráčů

Brno však doslova zázračně vstalo z mrtvých. Zásluhou špílmachra Polácha, jenž se ve druhém poločase objevil na hřišti po dlouhé přestávce zaviněné zraněním, ale i přičiněním Heinze, jenž na první gól nahrál a druhý sám dal.

„Po poločasové rošádě v sestavě jsme se zvedli a nakonec sahali po bodu. Cením si toho, že ani za stavu 0:3 moje mužstvo zápas nezabalilo a nechalo na hřišti všechny síly,“ kvitoval hostující trenér Miroslav Beránek výkon svých svěřenců po změně stran a prozrazoval, že o přestávce bylo v kabině dusno. „Dva hráče jsem vyměnil, ale na vystřídání jich bylo víc. Hlavně jsem však mužstvu připomínal, že když už máme prohrát, pak se vztyčenou hlavou.“

Vrba:Víc kopaná než fotbal

Brno hlavu vztyčilo a mnoho nescházelo, aby vyrovnalo a bod si odvezlo. „Však jsem se na lavičce třásl až do konce, abychom nakonec nepřišli o všechno, k čemu jsme se hodinu dopracovali,“ uznal domácí trenér Pavel Vrba, že v poslední čtvrthodině prožíval muka. „Po dvou kontaktních gólech začalo hrát Brno vabank, mělo všechny odražené míče, vyhrávalo souboje a bylo hodně nebezpečné. Zato z naší strany to byla víc kopaná než fotbal,“ ulevil si po utkání bohatém na góly i dramatický závěr.

U pěti gólů zůstat nemuselo

„Žádný div, že padlo pět branek, když obě mužstva jsou útočně laděné,“ vysvětloval brněnský kouč Beránek nezvyklou úrodu gólů. „ A to u pěti zůstat nemuselo, protože i dalších šest sedm situací brankami zavánělo. Ještě štěstí, že jsme měli tříbrankový náskok, protože jinak jsme po taktických individuálních chybách Halamy a Lecjakse o vítězství asi přišli,“ ulevil si plzeňský trenér Vrba, že mu rošády v sestavě i rozestavení nakonec přece jen vyšly.

„Posunul jsem Radu do středové řady s tím, že dostal defenzivní úkoly, aby se Horváth s Kolářem mohli věnovat ofenzívě. Vyplatilo se to. Hlavně na Kolářovi bylo patrné, jak mu volnost ve hře dopředu svědčila,“ vysvětloval Pavel Vrba změny, které v sestavě udělal a jež nakonec jeho týmu přinesly tři body i posun do horní poloviny tabulky.

Reklama

Související témata: