Hlavní obsah

Dobeš hattrickem zajistil Bohemians výhru nad Jabloncem

PRAHA

Fotbalisté Bohemians Praha v duelu 27. kola první ligy udělali velký krok k záchraně mezi českou elitou. Nováček soutěže v divokém utkání porazil Jablonec 4:3, když o jeho triumfu rozhodl v poslední minutě přesnou trefou z trestného kopu záložník Roman Dobeš, autor dnešního hattricku a hlavní strůjce vítězství Bohemians.

Článek

Jablonci nepomohlo, že ve druhé poločase smazal dvoubrankové manko z 1:3 na 3:3 a z Prahy odjíždí s prázdnou. Pražané tak mají tři kola před koncem na sestupové pásmo, v němž jsou Žižkov a Zlín, už devítibodový náskok, i když Jihomoravané ještě dnes večer hrají se Spartou.

Jablonec v minulém kole zastavil sérii tří porážek a na stadion Žižkova, kde Bohemians hrají domácí zápasy, dorazil povzbuzený vysokou výhrou nad Plzní, zatímco domácí se toužili přiblížit záchraně poté, co naposledy nezvládli důležitý duel na půdě Zlína a podruhé za sebou tak vyšli naprázdno. Zajímavý zápas přes dvacet minut nudil, ale pak se na hřišti strhla divoká přestřelka plná překvapivých zvratů.

Duel se lépe vyvíjel pro Bohemians a záložník Dobeš po kombinaci se Zoubkem otevřel skóre levačkou z pozice podobné té, z níž rozhodl před třemi týdny o domácí výhře s Ostravou. Matný Jablonec se po inkasované brance oklepal a díky lepšímu pohybu také začal hrozit před Belaňovou brankou. Hlouškova hlavička ještě v síti neskončila, ale osm minut před poločasem už Jablonec slavil vyrovnání. Haurdič sice ještě svůj únik z pravé strany gólovou střelou nezakončil, ovšem dobíhající Loučka vzápětí neztratil klid a po jeho nahrávce před opuštěnou branku nezaváhal Eliáš, který se tak dočkal premiérové ligové trefy.

Duel nabral ještě větší spád po přestávce a za aktivitu byli odměněni nejprve Bohemians. Novotný se po přiťuknutí Kincla v 53. minutě ještě netrefil, ale za osm minut se hostům již stal osudným roh domácích. Zoubek si připsal druhou gólovou nahrávku, když jeho centr usměrnil hlavou do branky stoper Horáček. Za tři minuty stihl laxní jablonecké zadáky další trest: Zábojník v pokutovém území neobratným manévrem stáhl k zemi Novotného, a když Dobeš z penalty domácím zajistil už dvoubrankový rozdíl, klesly jablonecké ambice na bodový zisk k nule.

Jabloneckému kouči Komňackému se ale vyplatil taktický tah se stažením hry na tři obránce a nasazením druhého klasického útočníka Černého z lavičky. Severočeši si hned vytvořili tlak a herní převahu, z níž pramenily šance. I když snížení Eliáše, který druhým zásahem napodobil domácího Dobeše, hodně pomohla chyba brankáře Belaně. Za dvě minuty se už náskok domácích rozplynul úplně: před brankou Bohemians dostal až příliš mnoho prostoru kanonýr Lafata, který precizně zakončil Hlouškův centr a dvacet minut před koncem bylo srovnáno.

Hosté už pomalu slavili remízový bod, ovšem Bohemians se ještě vzchopili k mocnému náporu. Kincl a Vošahlík v poslední desetiminutovce ještě své velké šance neproměnili, ale v poslední minutě sudí Paták odpískal sporný trestný kop pět metrů před pokutovým územím a hrdina utkání Dobeš zakroutil míč přímo do horního růžku. Díky tomu Bohemians téměř mohou slavit záchranu.

FK Bohemians Praha - FK Baumit Jablonec 4:3 (1:1)
Branky: 24., 64. z pen. a 90. Dobeš, 61. Horáček - 38. a 68. Eliáš, 70. Lafata. Rozhodčí: Paták - Zlámal, T. Kovařík. ŽK: Turtenwald, Obermajer, Kincl - Haurdič, Zábojník, Loučka. Diváci: 870.
Bohemians: Belaň - Macháček, Obermajer, Horáček, Grznár - Novotný (79. Fenyk), Zoubek, Turtenwald, Dobeš, Eismann (58. Vošahlík) - Kincl. Trenér: Urban.
Jablonec: Zich - Zábojník, Pavlík, Kučera (67. Černý), Hamouz - Haurdič (90. Vukovič), Valenta (54. Michálek), Eliáš, Loučka, Hloušek - Lafata. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: