Hlavní obsah

Slávista Volešák: Probudím se, vstanu a ženu se ke svým práškům

PRAHA

Naposledy si zahrál za Slavii poslední listopadový den loňského roku v Příbrami. Během zimy pak Ladislava Volešáka napadaly myšlenky, že už bude hrát fotbal třeba jen rekreačně. Lékaři u něj totiž zjistili Crohnovu chorobu. Začal polykat tuny prášků, musel se smířit s dietou i přísným pitným režimem. Až v nedělním duelu s Českými Budějovicemi se do sestavy áčka vrátil. Vítězně.

Článek

Mohl to být příběh se vším všudy. Po déle jak pěti měsících se vrátil do sestavy rozklíženého týmu. A hned měl Ladislav Volešák na kopačce gól. Dokonce dvakrát a navíc proti Českým Budějovicím, v jejichž dresu před časem hostoval ze Sparty a náramně se mu dařilo. „To musím dávat. Proti Budějovicím mám vždy zvýšenou motivaci. Nebýt jich, tak ve Slavii vůbec nejsem,“ líčil.

Jenže nějaký gól sem, nějaký gól tam... V minulých měsících si až příliš tvrdě uvědomil, že jsou důležitější věci. Mnohem důležitější. Ukázalo se, že zvýšená únava a střevní potíže jsou projevem takzvané Crohnovy choroby. Od poloviny prosince do začátku dubna nemohl vršovický záložník podstoupit žádnou fyzickou zátěž. A byly chvíle, kdy si plánoval, že v nejhorším případě bude hrát fotbal alespoň na rekreační úrovni...

„Rád bych poděkoval profesoru Zaoralovi ze střešovické nemocnice a také rodině, která mě po celou dobu léčby podporovala. Také v kabině jsem od kluků cítil velkou podporu,“ říká vděčně.

Bez lékovky nedá ani ránu, hlídá si jídlo i pití

Po déle než pěti měsících se přece jen vrátil na trávník. A kde jinde, než v Českých Budějovicích... Volešák tam nastoupil v ČFL v duelu B-týmů 2. května a hned po pěti minutách otevřel skóre. A jelikož áčko prožívalo kritické období, v neděli už pomohl i jemu.

„Trochu jsem čekal, že mě trenér vystřídá, ale vydržel jsem celé utkání. Za to jsem samozřejmě moc rád. Cítím se dobře, rád bych nastoupil i ve středu na Slovácku. Musím ale říci, že už zhruba od osmdesáté minuty jsem koukal na časomíru, nechtěl jsem si ale sám o střídání říkat,“ oddechl si po vítězství 2:0.

Co je to Crohnova choroba
Chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v počáteční části tlustého střeva. V ČR se onemocnění objevuje v počtu 4–9 nových nemocných na 100 000 obyvatel za rok. Hlavní symptomy jsou bolesti v podbřišku, hubnutí, únava, zvýšená teplota a průjmy, většinou bez krve.Sklon k onemocnění je ovlivněn geneticky, nemoc mohou vyvolat u náchylné osoby vlivy okolního prostředí. Protože Crohnova choroba je nemocí, kterou se často nedaří vyléčit absolutně, je třeba rozsah onemocnění udržovat na minimální úrovni.

Že by už Volešákovi bylo úplně hej, to zase ne. Trénovat může, hrát může, ale musí dodržovat přísný režim. Bez lékovky, kterou mívají na nočním stolku penzisté, nedá ani ránu. „Denně beru tak deset prášků. Ale už jsem si zvykl. Probudím se, vstanu a ženu se ke svým práškům,“ vypráví s úsměvem. A jak dlouho? „Doktoři mi říkali, že ještě minimálně dva roky je užívat budu...“

Kromě užívání pilulek si ještě musí dávat pozor na pitný režim a dietu. Třeba mastná kachnička s knedlíky pro něj bude možná navždy tabu. „Podstatné je, že v tréninku už můžu všechno dělat naplno. Nejvíc ze všeho teď potřebuji zápasovou zátěž. Tři týdny jsem jen trénoval, fyzickou zátěž vlastně nabírám i během utkání, takže čím více toho odehraji, tím lépe,“ těší se.

Reklama