Hlavní obsah

Už v neděli mohou být všechny hlavní ligové rébusy vyřešeny

PRAHA

Už v neděli večer může být ve fotbalové lize všechno jasné, byť do konce soutěže budou zbývat ještě dvě kola a jeden zápas k tomu. Slavia může slavit titul, aniž kopne do míče, sestupový rébus může být také vyřešen. I proto je na 28. ligové dějství upřena taková pozornost...

Článek

Slavia sice hraje malé pražské derby na Žižkově s Viktorií až v pondělí odpoledne za asistence televizních kamer, obhajobu mistrovského titulu však může slavit už v neděli v noci. Pokud totiž nevyhraje odpoledne Liberec v Kladně a Sparta večer na Letné neporazí Bohemians, nic už sešívané o primát nepřipraví.

Kdy může Slavia slavit obhajobu titulu?
V neděli večerPokud Liberec nevyhraje v Kladně a Sparta neporazí Bohemians
V pondělí odpolednePokud porazí Viktorii Žižkov, mohou jí být nedělní výsledky Sparty a Liberce lhostejné. Remíza by jí stačila v případě, že by Liberec nezískal v Kladně víc než bod
V dalších týdnechPokud by na Žižkově prohrála a Sparta nebo Liberec získaly tři body, musely by být slávistické oslavy odloženy. Sešívaní nemohou slavit ani v případě, když uhrají na Žižkově nerozhodný výsledek a Liberec vyhraje v Kladně.

De facto všech šest nedělních zápasů začínajících shodně v 17 hodin nese pečeť zajímavosti, neboť v nich půjde o body tolik potřebné k záchraně i cestě za pohárovými příčkami.

Na Hané musí vyhrát oba

O duelu Olomouc se Zlínem to platí dvojnásob. Hanáci měli do pohárové Evropy hodně slibně nakročeno, ovšem v minulém kole si zkomplikovali situaci nečekanou prohrou v Příbrami. Tentokrát hostí doma Zlín a musí ho bezpodmínečně porazit, pokud chtějí s myšlenkami na pohárovou Evropu dál koketovat. „Zlínu až dosud všechno vycházelo, takže i u nás bude hrát určitě na výhru. To by nám mohlo nahrát,“ myslí si olomoucký trenér Zdeněk Psotka. „Naděje na záchranu pořád žije a proto o ni budeme bojovat. Čtyřikrát po sobě jsme vyhráli, proč by to nemělo vyjít i popáté? A to přesto, že nám bude chybět pět mužů z úspěšného jarního kádru,“ pumpuje sebevědomí svým hráčům zlínský kouč Ladislav Minář.

Na Kladně bude hodně horko

Také v Kladně proti sobě vyrukují soupeři, kteří body bezpodmínečně potřebují. Domácí k záchraně, Liberec k ataku na evropské poháry a případně i na druhou příčku zaručující kvalifikaci o Ligu mistrů. „Musíme myslet jen na vítězství, jež nám dá ligovou jistotu i na příští ročník. Když jsme doma dokázali porazit Slavii, proč bychom neobrali i Liberec?! A to přesto, že jeho síla v ofenzívě je skutečně veliká,“ připomíná kladenský trenér Martin Hřídel, pro něhož bude duel pikantnější o to víc, že sám dlouhá léta v Liberci působil. Jeho výhodou je, že se do sestavy vrací Szabou a Zoubele. Severočeši podávající v závěru ligy lepší výkony na cizích hřištích než doma ovšem na bodový import myslí také. „Chceme do evropských pohárů a nezbývá nám než bodovat, protože soupeři kolem nás body také získávají. Bude to ale těžké, protože Kladno ještě není zachráněno a dá do zápasu určitě všechno,“ uvědomoval si liberecký Ladislav Škorpil, že jeho tým čeká hodně horká půda.

Uhrin bere jenom výhru

Horko bude i v Mladé Boleslavi, která po příchodu Dušana Uhrina mladšího oživila výhrou v Ostravě své pohárové ambice. „Proti  Plzni je ale samozřejmě musíme potvrdit a naplno bodovat. Jinak by totiž bylo týden staré vítězství na Bazalech k ničemu,“ připomněl nový kouč Středočechů. Za to plzeňský Pavel Vrba lamentoval. „Podáváme hrozně nevyrovnané výkony. Jednou zahrajeme jako z partesu, podruhé propadneme. To se musí změnit. Už v neděli v Mladé Boleslavi, kde bychom, měli hrát alespoň s takovým zaujetím, jako v prvním poločřase před týdnem doma proti Brnu,“ lamentoval.

Jihočeši by to měli mít snadné

Body potřebné k záchraně ještě musí získat České Budějovice, pro něž by to v duelu s ostravským Baníkem neměl být zase až tak velký problém. Hostující Ličkův tým je nejhorším týmem jara, jde od porážky k porážce, takže Jihočeši by si s ním měli poradit. „Rozpadá se nám sice sestava, neboť spousta hráčů je zraněna, ale body jistoty získat musíme. A to přesto, že ostravská černá série jednou skončit musí. Doufám, že to nebude u nás,“ nechal se slyšet českobudějovický trenér Pavel Tobiáš. „Přístup mých hráčů se musí diametrálně změnit, protože už konečně zabrat musíme,“ hřímal naopak jeho ostravský kolega Verner Lička.

Příbram venku nevyhrála už 39 zápasů

Na severu Čech hostí Jablonec ohroženou Příbram, která body k ligovému přežití rovněž potřebuje. „Venku se nám nedaří, už 39 utkání jsme na cizím hřišti nevyhráli. Zkusíme šerednou bilanci zlomit,“ slíbil provizorní příbramský kouč Petr Čuhel, který nahradil odvolaného Moralese a v minulém kole doma proti Olomouci s mužstvem uspěl. „Hráči si musí uvědomit, že hrají o další angažmá v klubu, takže nepřichází v úvahu, aby k utkání přistoupili laxně. A to přesto, že nám už o nic nejde,“ varoval své svěřence jablonecký František Komňacký.

Beránek: Hráči si píší posudek

Teplice po postupu do finále Českého poháru budou chtít dobrou formu potvrdit i v Brně, i když oběma soupeřům v tomto střetnutí už de facto o nic nejde. „Ale jde. Moji hráči si uvědomují, že si píší posudek, podle něhož se rozhodne o jejich dalším působení v Brně. A navíc jsou tady prémie za vítězství, což si také uvědomují,“ myslí si brněnský Miroslav Beránek, že se o rekreační partii rozhodně jednat nebude.

Sparta chystá odplatu

Tečku za nedělním programem udělá večer od 20 hodin před televizními kamerami malé pražské derby mezi Spartou a Bohemians. Letenští musí bezpodmínečně vyhrát, aby mohli dál myslet na druhé místo a kvalifikaci o Ligu mistrů. A to přesto, že jim bude chybět distancovaný Vacek a dost možná i nemocný Wilfried a zraněný Řepka. „Chceme skončit druzí a proto musíme ve dvou po sobě jdoucích zápasech doma stoprocentně bodovat. Věřím, že se Řepka i Wilfried se do sestavy vrátí a naše kvalita tudíž naroste,“ ví trenér Jozef Chovanec, jak moc nabourala sparťanské plány a propočty týden stará prohra ve Zlíně.

A navíc - Sparta má střížkovskému klubu co oplácet. Na podzim hráli Bohemians v žižkovském azylu hodně dlouho jen v deseti, přesto v divoké přestřelce Spartu porazili. „A proč bychom se o to nemohli pokusit zase? Jsme v pohodě, zachráněni už téměř jsme, takže se o překvapení můžeme pokusit,“ tvrdí střížkovský kouč Luboš Urban.

Tečku za 28. ligovým, kolem udělá pondělní druhé malé pražské derby mezi Viktorií Žižkov a Slavií.

Program 28. kola fotbalové ligy:
Neděle:
17:00Jablonec - Příbramon-line
17:00Kladno - Liberecon-line
17:00Brno - Tepliceon-line
17:00Mladá Boleslav - Plzeňon-line
17:00Olomouc - Zlínon-line
17:00České Budějovice - Ostravaon-line
20:00Sparta - Bohemianson-line
Pondělí:
17:15Viktoria Žižkov - Slaviaon-line

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články