Hlavní obsah

Budějovice přestřílely Ostravu a pojistily si záchranu

Fotbalisté Českých Budějovic budou i v příští sezóně hrát první fotbalovou ligu. Jihočeši si definitivně pojistili záchranu díky dnešnímu vítězství 3:2 nad Baníkem Ostrava, o které se zasloužili především Tomáš Sedláček, autor dvou branek. Hosté protáhli v 28. kole svoje čekání na výhru už na osm zápasů, nepomohlo jim ani vedení 1:0 a dva góly Tomáše Mičoly.

Článek

Jihočeši po čtyřech zápasech bez výhry a dvou porážkách po sobě opět zabředli do sestupových starostí. V nejméně vhodný okamžik se navíc Dynamu rozpadla obrana a především na nově vytvořené stoperské dvojici Riegel - Žižka byla v úvodu patrná nesehranost. Poprvé hosté zahrozili v šesté minutě, kdy si na Lukešův rohový kop naskočil Zawada a zkoprnělí domácí jen sledovali, jak balon trefil tyč.

Na druhé straně střílel po třinácti minutách Benát, gólman Buček vyrazil balon jen nad sebe a nakonec mohl být rád, že sudí Kocián odpískal útočný faul. Další chyba domácích stoperů už vedla k úvodní brance. Ve 22. minutě prošel balon středem obrany až k volnému Mičola a ten s přehledem obstřelil Kučeru. Gólovou radost si však neužil se svými fanoušky, kteří zřejmě na protest proti výši vstupného zůstali před branami stadionu.

Inkasovaný gól vyburcoval Dynamo k velikým ofenzivním manévrům. Hned po rozehrání mohl srovnat Benát, jeho ráně scházely decimetry. V 25. minutě měli Jihočeši další obrovskou šanci, ovšem Svátek ani Benát neprocpali míč do sítě. Ostravská defenziva, kterou po porážce s Boleslaví znovu potkaly změny, absolutně nestíhala a postupně se dostávala pod čím dál drtivější tlak.

Po další pěkné kombinaci Dynama napřáhl Mezlík a za Bučkem zadunělo břevno. Z protiútoku propadl centrovaný balon z levé strany k nekrytému Rajtoralovi, který sice obstřelil Kučeru, ale zároveň trefil obránce Leštinu. Útočná snaha domácího týmu však i dál pokračovala. Svátkova hlavička ze 34. minuty jen těsně minula šibenici, a tak se Jihočeši dočkali zaslouženého vyrovnání až o čtyři minuty později, kdy usměrnil rohový kop hlavou do sítě Mezlík.

Ještě do pauzy mohli Českobudějovičtí dokonce otočit skóre. Benát však dvakrát pálil vedle a Hableho ruku ve vápně zase sudí neposoudil jako penaltu. Svůj soustavný tlak korunovali domácí krátce po poločase. V 53. minutě se položil do centru Šíma a hlavičkující Sedláček zblízka posunul balon do branky.

Za pět minut si českobudějovický útočník připsal další gól, už osmý v této sezoně. Vděčil ze něj především hostujícímu Tomašákovi, který mu nechtěně sklepnul balon přímo na malé vápno. Čtvrt hodiny před koncem snížil po Lukešově centru svou druhou trefou Mičola, ale na víc už se trápící Baník nezmohl.

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 3:2 (1:1)
Branky: 53. a 58. Sedláček, 38. Mezlík - 22. a 74. Mičola. Rozhodčí: Kocián - Gallo, Vysloužil. ŽK: Laurinc - Kraut, Marek, Mičola, Lukeš. Diváci: 3526.
Č. Budějovice: Kučera - Laurinc, Riegel, Žižka, Leština - Mezlík (90. Jasanský), Hílek, Benát (90. Bakala), Šíma - Sedláček, Svátek (87. Timm). Trenér: Tobiáš.
Ostrava: Buček - Zawada, Marek, Pavlík, Tomašák (63. Tchuř) - Rajtoral (63. Kraut), Hable (51. Neuwirth), Lička, Mičola - Lukeš - Zeher. Trenér: Lička.

Reklama

Související témata: