Hlavní obsah

Experti: Slavia předčila soupeře především ve středu hřiště

Slavia Praha kraluje českému fotbalu podle odborníků zaslouženě, i když na jaře její cestu za titulem provázelo znatelné klopýtání. Experti míní, že nad svými soupeři vyčníval tým z Edenu především účinností své středové řady, kterou dokázal trenér Karel Jarolím sestavit s velkým citem pro možnosti hráčů.

Článek

Pozorovatel české reprezentace a současně skaut Mladé Boleslavi Miroslav Jirkal míní, že rozhodla kreativita, kterou se staronový mistr odlišoval od zbytku ligy. "Na české poměry měla až výjimečně dobře poskládanou záložní řadu, kde trenér Jarolím dokázal vhodně využít kreativní přednosti středových hráčů a dával jim zelenou," uvedl pro ČTK expert, podle kterého je otázka, zda to bude stačit i pro evropskou scénu.

Právě jarní klopýtání Slavie bylo podle něj zaviněno tím, že kreativní hráči z různých důvodů vypadávali ze sestavy. "A když se do ní vrátili, slávistická pohoda se začala vracet," prohlásil Jirkal, podle kterého by ligu obohatilo, pokud by podobné typy hráčů přicházely ze zahraničí.

Kroupa: Klíčem bylo podzimní vítězství v derby

Podle někdejšího brněnského kanonýra Karla Kroupy rozhodla síla červenobílého kádru. "Slavia získala titul naprosto zaslouženě, neboť měla nejkvalitnější kádr. Klíčem ke konečnému úspěchu bylo podzimní vítězství nad Spartou 4:1. V té době byla Slavia rozjetá a soupeře porážela rozdílem třídy," řekl ČTK nejlepší československý fotbalista roku 1977. Také on míní, že velký podíl na úspěchu má především trenér. "Poskládal tým výborně a jeho osoba byla tím důležitým tmelícím prvkem," uvedl Kroupa.

Zisk slávistického titulu na Sport.cz:
ON-LINEŽižkov - Slavia 1:3
REFERÁTSlavia pojala obhajobu jako exhibici
TRENÉRZiskem titulu svět nekončí, říká Jarolím
HRÁČIVaniakovi stačí láhev bílého
OSLAVYSlavia slavila na kamiónu před Edenem
EXPERTISlavia předčila soupeře ve středu hřiště

K jarní krizi Slavie podotkl, že poklesu formy se nevyhnul žádný tým. "I když v tomto případě to bylo spíše trápení v koncovce a Slavia kvůli tomu byla vyřazena v poháru. Byl jsem ale stále přesvědčen, že si už ligový titul ujít nenechá," prohlásil Kroupa.

Slavii by slušel double, míní Nevrlý

I šéf reprezentačního oddělení fotbalového svazu Jiří Nevrlý soudí, že Slavia hrála nejlepší fotbal díky výběru hráčů a práci trenéra. "Hrála nejlépe, ale především na podzim, kdy se mi moc líbil Tavares. Na jaře to na ní trochu dolehlo a přišla kvůli tomu o double, který by jí slušel," uvedl Nevrlý, podle kterého týmu výrazně pomáhal také nový stadion, kde Slavia v lize ještě neprohrála.

Ani on není přesvědčen, že domácí kralování znamená automatický úspěch v pohárech. "Na takových třech postech bych možná menší problém viděl, ale to nic nemění na tom, že doma Slavia kralovala a oslavuje zaslouženě," prohlásil Nevrlý.

Daněk: Titul je ve správných rukou

I bývalý ligový kanonýr a internacionál Václav Daněk soudí, že Slavia získala titul právem. "V podstatné části sezóny předváděla dobré výkony a moderní kombinační fotbal, který bavil a přinášel góly. Titul je ve správných rukou, i když ostatní týmy jí k tomu dost pomohly svými nevyrovnanými výkony," konstatoval Daněk.

Slavia si podle jeho názoru mohla obhajobu titulu zkomplikovat jen sama. Daněk trochu zapochyboval, když Pražany stihla herní krize v dubnu. "Jenže jak jsem řekl, zbytek ligy ji neprohnal a nedohnal k nějakým obavám. Když si vezmeme tým z druhého místo Spartu, ta má dost problémů sama se sebou. Na jaře se zlepšila, dělala více bodů, ale s manšafty, které proti ní brání jako třeba v neděli Bohemians, si není schopna poradit. Za Slavií prostě nebyl manšaft, kterého by se musela bát," dodal Daněk.

Reklama

Související témata: