Hlavní obsah

O Ligu mistrů hrají tři týmy, o udržení mezi ligovou elitou jich bojuje pět

PRAHA

O vítězi titulu je již dvě kola před koncem české fotbalové ligy sice rozhodnuto, ne tak již o týmu, který Slavii doplní na druhém místě v boji o Ligu mistrů. Na tuto pozici si stále dělají nároky Sparta, Liberec i Mladá Boleslav. Na druhé straně tabulky však o dramatické zápasy také není nouze. V sestupových vodách jsou vedle Žižkova namočeny ještě další čtyři kluby. Všechna utkání sledujte v on-line reportážích na Sport.cz.

Článek

Netradičně vyběhne všech šestnáct týmů první ligy na fotbalové trávníky najednou v 15:00. Na pražské Letné přivítají sparťané nevyzpytatelný Jablonec. Domácí by rádi druhé místo drželi i před posledním duelem sezóny. Nyní mají totiž svěřenci trenéra Jozefa Chovance na třetí Liberec dvoubodový náskok. Proti Jablonci to ovšem Řepka a spol. jednoduché mít nebudou, vždyť Severočeši naposledy přejeli Příbram v poměru 4:0.

„Měli bychom hrát aktivní fotbal, protože soupeř patří do ranku těch, kteří se nebojí kombinovat. Jablonec se v posledních zápasech prezentuje uvolněnou hrou, má stabilizovaný kádr. My musíme být aktivní, agresivní. To by mohlo na Severočechy platit,“ míní kouč Chovanec, jenž dal hráčům po poslední výhře nad Bohemians nezvykle dva dny volna. „Tím, že si kluci odpočinuli, se nyní mohou opět lépe koncentrovat na závěr soutěže. Po psychické stránce nás čekají dvě nesmírně důležitá střetnutí, ukázali jsme však, že jsme připravení, zápas proti Bohemians byl také náročný na psychiku a my jsme ho zvládli,“ dodal Chovanec.

Liberec hostí remízového krále

Vážným kandidátem na druhou příčku jsou také fotbalisté Liberce, kteří vyzvou hráče z Českých Budějovic. Severočeši měli boj o druhé místo ještě před posledním kolem ve svých rukou. Po bezbrankové remíze si na půdě Kladna ovšem Liberečtí situaci výrazně zkomplikovali. „Většinou se nám lépe hraje proti týmům, které jen nezalezou a brání v deseti, a to dnešní soupeř nebude, což by nám mělo vyhovovat. Musíme si dát pozor na zkušeného Sedláčka nebo na šikovného střelce ze zálohy Benáta,“ nechal se slyšet asistent trenéra Severočechů Josef Petřík.

Ve hře o předkolo Ligy mistrů je také aktuálně čtvrtý tým tabulky Mladé Boleslavi. Středočeši minulé kolo jen remizovali doma po dvou brankách v nastavení s Viktorií Plzeň 1:1, a nyní je na žižkovském stadiónu přivítají hráči Bohemians Praha. „Do Prahy jedeme s jednoznačným cílem získat všechny tři body a udržet si tak pozici na postup do evropského poháru. K tomu potřebujeme vytvořit na soupeře o poznání větší tlak, než v posledním utkání proti Plzni,“ řekl trenér hostí Dušan Uhrin. „Všichni vědí, o co se v závěru ligy hraje, všichni touží postoupit do Evropy,“ dodal.

Drama v Příbrami

Hodně pozornosti láká také duel Příbram - Viktoria Žižkov, v němž si to oba rozdají o udržení v nejvyšší soutěži. Středočeši v posledních utkáních příliš dobré výsledky neudělali, a tak pro vidinu záchrany musí svěřence Zdeňka Ščasného porazit, aby se od sestupových vod odpoutali. Bezpodmínečně musí získat tři body hosté, ani to jim ovšem kolo před koncem jistotu udržení nezajistí. V dresu hostů se k jubilejnímu 200. utkání může postavit Pavel Besta.

“Mimo tří hráčů vykartovaných nemohu počítat s další trojicí ze zdravotních důvodů. Musíme to brát jako skutečnost a hrát tedy budou jiní. Jsme v situaci, kdy záchrana je pouze v určité teorii. I proto očekávám, že ti co dostanou šanci udělají pro dobrý výsledek vše. Konečně také proto trénují a jsou v týmu,” osvětlil nezáviděníhodnou situaci v týmu Viktorky trenér Ščasný. I jeho protivníkovi Petru Čuhelovi komplikuje boj o záchranu řada zraněných a vykartovaných hráčů.

Slavia na Stínadlech

Dvě kola před koncem ligy už jako čerstvý mistr nastoupí hráči Slavie na teplických Stínadlech, kde je určitě nečeká jednoduchá konfrontace, neboť domácí ještě bojují o evropské poháry. "Určitě sezónu budou chtít dohrát vítězně, takže poslední dva zápasy nepodcení," usuzuje na klubovém webu teplický ofenzivní hráč Štěpán Vachoušek. "Každý, kdo nastoupí, jistě do zápasu půjde naplno. Nehrozí, že by někdo uhnul ze souboje, aby se nezranil. Na hřišti na tohle člověk nemyslí," míní teplický hráč Vídlička s ohledem na středeční finálové utkání českého poháru.

„Ligu jsme sice vyhráli, ale na to se v sobotu nemůžeme ohlížet, rozhodně nebudeme chtít v Teplicích prohrát. Samozřejmě že oproti zápasu na Žižkově mohou v sestavě nastat změny, řídit se budeme především zdravotním stavem našich hráčů. Problémy se zády má například Marek Suchý,“ řekl ke vzájemnému duelu pro změnu trenér Karel Jarolím, jenž pravděpodobně nepostaví ani Tijaniho Belaida, jehož trápí svalové zranění.

Předposlední Zlín, který ztrácí na nesestupovou pozici dva body, přivítá na vlastním trávníku fotbalisty Brna. "Když jsme pod tlakem, vydáme ze sebe to nejlepší. Věřím, že podobně úspěšní budeme i proti Brnu a v Jablonci. Dvě výhry pro nás znamenají záchranu. Počty jsou jednoduché," ví dobře zkušený zlínský záložník Richard Dostálek.

Kladno bojuje o bod

Také hráči Kladna ještě nemohou klidně spát, neboť na třinácté příčce mají jen pětibodový náskok na předposlední Zlín. Ve 29. kole navíc jedou do Plzně, které už o nic nejde a v posledním duelu v Mladé Boleslavi se prezentovala velice pohledným fotbalem. „Kladenští nejspíš přijedou s defenzivní taktikou podřízenou získání vytouženého bodu. My ale chceme vyhrát a s fanoušky se doma rozloučit vítězně,“ prozradil kouč Západočechů Pavel Vrba.

Nejhorší tým jara Ostrava už pět kol po sobě nezískal ani bod, čehož by chtěli využít i fotbalisté Sigmy Olomouc, kteří stále ještě živí naději na postup do premiérové Evropské ligy, nástupci Poháru UEFA. „Sice se soupeři nedaří, ale pořád má hráčskou kvalitu a pořád je to Baník Ostrava. Víme, o co hrajeme. Je to pro nás derby, určitě to bude kvalitní zápas,“ nechal se na klubovém webu slyšet trenér Hanáků Zdeněk Psotka. Tomu bude na Bazalech chybět Kaščák a Nepožitek, na kvalifikaci s reprezentační devatenáctkou odjeli Jakub Petr a Martin Doležal.

Program 29. kola fotbalové ligy:
Sobota:
15:00Sparta - Jablonecon-line
15:00Bohemians Praha - Mladá Boleslavon-line
15:00Ostrava - Olomoucon-line
15:00Plzeň - Kladnoon-line
15:00Zlín - Brnoon-line
15:00Příbram - Žižkov (utkání vysílá ČT2)on-line
15:00Liberec - České Budějoviceon-line
15:00Teplice - Slaviaon-line

Reklama