Hlavní obsah

Rozčarovaný Hřídel: Takhle se o záchranu nebojuje

Radek MalinaPrávo

Kladno se těšilo na klidný ligový finiš. Po vydařené sérii zápasů se Slavií Praha (2:1), na Žižkově (2:2) a s Příbramí (1:0) byli Středočeši po 26. kole velmi blízko záchraně. Jenže v dalších třech kolech získali jen bod za domácí remízu s Libercem. A tak jsou v akutním sestupovém ohrožení. Když v sobotu nezvládli zápas v Plzni, sršela z úst kladenského trenéra Martina Hřídela zloba.

Foto: SK Kladno

Trenér fotbalistů Kladna Martin Hřídel

Článek

„Nebyl jsem z našeho výkonu zklamaný, ale přímo rozčarovaný. Zejména první poločas se nám vůbec nepovedl. Předvedená hra byla hodně špatná, přestože jsme neinkasovali. V kabině jsem o přestávce musel hodně zvýšit hlas. Takhle se o záchranu nebojuje. Chtěl jsem střídat více hráčů, ale nakonec jsem i z taktických důvodů sáhl jen k jedné změně. Na vystřídání však bylo mnohem více adeptů,“ čertil se po utkání trenér Středočechů.

Ti totiž první poločas prakticky odchodili. S výjimkou obránců a dvojice středních záložníků Strnad-Szabo byl výkon z pohledu obětavosti děsivý. „Někteří hráči ukázali, že v krizových situacích ligu hrát nemohou,“ nebral si servítky Hřídel.

Nadzvedl ho i způsob, jakým jeho tým inkasoval rozhodující branku. „Když se mi paradoxně zdálo, že se náš výkon zlepšuje, tak jsme inkasovali po standardní situaci, na které jsme se pečlivě připravovali,“ mávl otráveně rukou kladenský trenér.

Jeho tým sice třímá v rukou dvoubodový náskok na Zlín, ale v případě bodové rovnosti by ho horší vzájemná bilance odsoudila k sestupu. To samé platí i pro případnou shodu s Příbramí. „Teď už je jasné, že se o záchranu bude hrát do poslední vteřiny, přestože před pár týdny vypadala situace mnohem klidněji. Nám nezbývá než porazit Baník Ostrava. Jinou alternativu si připustit nechci,“ prohlásil Hřídel.

Jenže lze během týdne mužstvo připravit tak, aby klíčovou řež o všechno zvládlo, když se roztřáslo v Plzni, kdy mělo ještě relativní klid? „Tohle už nebude o trénování. Musíme především zapomenout na fiasko v Plzni, zklidnit se, zkoncentrovat a soustředit se sami na sebe,“ přemítal Hřídel.

K pokutám či jiným trestům po marném výkonu v Plzni sahat nehodlá. „Neudělal jsem to za celou sezónu, takže před posledním zápasem se k něčemu takovému nesnížím. Pro hráče je přece největší postih, když není v základní sestavě,“ naznačil kladenský trenér, jakým směrem bude postupovat při snaze o nápravu a zajištění ligové existence.

A koho se očekávané změny dotknou? „Do obrany sahat nebudu, tam mnoho výtek nemám. Ale představení ofenzivních hráčů nebylo v pořádku. Výkony některých hráčů neodpovídají jejich možnostem. Prostě při skladbě sestavy pro poslední zápas sáhnu hlavně po hráčích psychicky odolných a ochotných bojovat na krev,“ naznačil Hřídel, že proti Baníku Ostrava nastoupí Kladno ve značně obměněné sestavě.

Vrba nechce platit sele

Naproti tomu plzeňský trenér Pavel Vrba si užíval čtvrté domácí jarní vítězství v řadě. Přesto měl i on ke spokojenosti daleko, neboť jeho tým mohl nemohoucího protivníka doslova rozcupovat a znemožnit. Místo toho se o tři body strachoval. „Mrzí mě, že jsme Kladnu dovolili dýchat až do poslední minuty, protože v první půli jsme nastřelili břevno a tyč, a kdybychom byli důraznější v malém vápně, byl zápas rozhodnutý už v poločase,“ mínil Vrba v reakci na skutečnost, že jeho tým měl obrovské množství gólových příležitostí.

Chyby našel i na průběhu druhé pětačtyřicetiminutovky, v níž však Plzeň přeci jen uspěla a soka tak do kolen srazila. „Přitom prvních patnáct minut druhého poločasu bylo hluchých. Nemohli jsme se dostat do mezihry,“ věděl Vrba.

Důvodů k nespokojenosti nakonec našel i přes vítězství mnohem více. „Z šancí, kdy jdeme sami na brankáře, musí být gól,“ narážel plzeňský trenér na vyložené příležitosti Koláře. „Kdyby tyhle situace proměňoval, je nejlepším střelcem Plzně a pohybuje se na úrovni reprezentace. Ve finální fázi musí být prostě razantnější,“ káral rychlonohého záložníka Vrba a výtku měl i k výkonu obránců: „Sice jsme soupeře do ničeho nepustili, ale obránci se musí zapojovat více do útočné fáze. Tentokrát hráli zbytečně pod stresem, málo se zapojovali do kombinace, což nám komplikovalo situaci.“

Nicméně západočeská defenziva i díky nemohoucnosti Kladna udržela čisté konto, a tak trenér Vrba může přemítat o vítězství v sázce s plzeňským klubovým bossem Křížem, jejímž předmětem je pečené sele. „Po desátém kole jsme měli devět bodů a já tehdy prohlásil, že jich uděláme dvaačtyřicet. Pan Kříž je soutěživý a mého prohlášení se chytil. K naplnění cíle nám chybí tři body, takže doufám, že zápas na Žižkově zvládneme a já sázku neprohraji,“ usmíval se Vrba. Už má dokonce vymyšleno, jak hráče vybičuje k ještě většímu výkonu. „Půlku selete v případě vítězství rozdělím mezi kluky,“ slíbil Vrba.

Reklama

Související témata: