Hlavní obsah

Kapitán Kladna Szabo: Myslel jsem, že teď už budeme zachráněni

KLADNO

Sklopená hlava, zdrcený výraz a jen těžké hledání slov. Úplně zničený byl po sobotním utkání v Plzni kapitán kladenských fotbalistů Ondřej Szabo. Jeho tým totiž v západočeském městě prohrál a k jistotě záchrany v posledním kole musí porazit Baník Ostrava. „Věřím, že na domácím trávníku je tohle v našich silách,“ utrousil Szabo.

Článek

Proč váš tým nezvládl zápas v Plzni, kde jste až na výjimky nebojovali, hráli bez nasazení a důrazu?

Nemá cenu vybírat, jestli byl někdo lepší nebo horší. Nebylo to dobré od celého týmu. Absolutně se nám nedařila kombinace, chyběl důraz. Musíme rychle zapomenout.

V zápasech o záchranu by tvrdost a nasazení měly být přeci samozřejmé...

Pochopitelně. Pohyb, nasazení, vůle, rychlost, tohle všechno do hry musíte dát automaticky. Fotbalové záležitosti jdou v těchto posledních kolech stranou. Ale neumím si vysvětlit, proč nám chyběly i ty základní věci. Jde o psychickou záležitost.

Cítil jste už před zápasem, že něco v týmu není v pořádku? Že nemáte potřebné sebevědomí?

Právě, že vůbec. Všichni byli strašně odhodlaní udělat poslední krok záchraně a vyhrát. Jenže na hřišti to vypadalo úplně jinak. Prakticky jsme nezaútočili. Potvrdilo se, že poslední krok je nejtěžší.

Snažil jste se spoluhráče o přestávce vyburcovat k lepšímu výkonu?

I když jsme byli pod velkým tlakem a už po pětačtyřiceti minutách jsme mohli prohrávat o tři branky, tak jsem spíše kluky uklidňoval, aby nebyli nervózní, že se zvedneme. Ale v druhém poločase jsme předvedli výkon prakticky totožný.

Když jste po vítězství s Příbramí měli na kontě třicet bodů a zbývala čtyři utkání, napadl vás scénář, v němž budete hrát ještě v posledním kole o záchranu?

Ne. To jsem vážně nečekal. Myslel jsem, že teď už budeme zachráněni.

Jak bude vypadat příprava na poslední ligové kolo s Baníkem Ostrava?

Síly ubývají, takže neočekávám, že nám trenéři naloží nějaké drastické tréninkové dávky. Za jeden týden stejně nic nedoženete. Spíše je potřeba si odpočinout a hlavně se zklidnit, srovnat si vše v hlavě. Je potřeba zregenerovat psychické i fyzické síly.

Ještě pořád můžete spoléhat na fakt, že Zlín dva body ztrácí a tudíž vyhrát nepotřebujete...

Tak tohle by byla úplně nejhorší situace, která by nás mohla postihnout. Nesmíme spoléhat na ostatní. My si musíme ligu uhrát sami. Jakmile zabředneme do nějakých spekulací a propočtů, tak s námi bude zle.

Bude pro vás výhoda, že hrajete v posledním kole s Baníkem Ostrava, který se na jaře hodně trápí?

O tom nejsem přesvědčený, protože všichni kluci v tom týmu přece hrají o smlouvy, o svoje peníze a při vědomí příchodu nového trenéra i o svoji budoucnost v týmu.

Reklama

Související témata: