Hlavní obsah

Vozábal: Na nic jsem se nevykašlal, to odpřísáhnu na svoje děti

Karel FeltPrávo

Zkušený žižkovský záložník Martin Vozábal musel o poločase sobotního zápasu Gambrinus ligy ze hřiště, stejně jako kapitán týmu Petr Gabriel. Zápas v Příbrami dokoukali ze schůdků ke kabinám. Gabriel nechtěl mluvit vůbec. Vozábal se rozpovídal, ale z jeho slov byla jasné, že je... „Něco prohnilého v kabině Viktorie Žižkov.“

Článek

Jeli jste do Příbrami s tím, že se může stát ještě zázrak a zachráníte se?

Zázraky se ve fotbale dějí, ale tak jednou za deset, spíš až za sto let. V tenhle jsme moc nevěřili a hlavně jsme pro něj nic neudělali.

Proč ne?

Už to byla taková letargie... My jsme ligu neztratili v tomhle zápase. V Příbrami se jen ukázalo, že do druhé ligy bohužel patříme.

V čem vidíte příčiny žižkovského sestupu? Vždyť kádr má mnohem zkušenější a kvalitnější, než mnohé týmy, které jsou v tabulce nad ním?

Tohle slýcháme od začátku podzimu. V zimě jsme se ještě posílili. V podstatě nás na sestup nikdo nepasoval, mluvilo a psalo se o tom, že ze sestupových příček rychle proplujeme do klidnějších vod. Nakonec to skončilo tristně. V lize jsme poslední.

To jste ale neřekl ani jednu z příčin, proč jste poslední...

Začnu u sebe. Také na tom mám kus viny a beru sestup jako svoji osobní ostudu. To ostatní? Víte jak to je. Sestupuje se, atmosféra je dusná. Mužstvo je rozklížené. Ukazuje se kolem sebe.

Tak neukazujte a příčiny pojmenujte?

Já neukazuju. Těch příčin je spousta. Především skutečnost, že jsme od podzimu a také na jaře ztratili strašně moc bodů. Hlavně doma a úplně zbytečně. Pak se k tomu přidala i smůla, kdy jsme zahodili spoustu šancí a jsme tam, kde jsme. Pohybovali jsme se na hranici minus patnácti bodů v tabulce pravdy a s takovou bilancí se liga zachránit nedá.

Proč jste byl vy a Petr Gabriel v poločase v Příbrami střídán?

k tomu se teď nechci vyjadřovat... Ale za sebe můžu říct, že jestli by mne chtěl někdo podezřívat z toho, že jsem se na to vykašlal, tak vám mohu odpřísáhnout na svoje děti, že něco takového jsem nikdy neudělal. Ale to ne... O tom mluvit nebudu.

Asistent trenéra Boris Kočí řekl na tiskové konferenci, že šlo o oživení týmu. Nebylo to tak?

Nebudu k tomu už nic říkat!

Takže jste byl střídaný kvůli tomu, co jste naznačil, že jste zápas vypustil?

Já jsem nic nenaznačil! Nebudu k tomu už nic říkat, opravdu... Trenér mi řekl, že zůstanu dole. Já jsem se ho na důvod neptal. Osobně za sebe mohu říct, že mám čisté svědomí. Že jsem něco vypustil, to vůbec neexistuje. Hrál jsem špatně, to vím. Ale špatně jsme hráli všichni. Na vystřídání bylo deset hráčů... Netlačte mě do ničeho.

Celý týden se mluvilo o tom, že zraněními a kartami zdecimovaný Žižkov posílí návrat srdcaře Petra Švancary. Nakonec hrál dopoledne za béčko a do Příbrami nepřijel. Prý se pohádal s Jiřím Sabouem a trenér Ščasný ho nenominoval. Je to pravda?

Ani k tomu se nebudu vyjadřovat. Zeptejte se trenéra Ščasného. Těch věcí je moc... Nechci, nechci, nechci už nic říkat. Tohle nebudu hodnotit.

Opravdu cítíte osobní vinu na sestupu?

Mám obrovský podíl na tom, že Žižkov sestoupil, stejně jako ostatní starší hráči. Odpovědnosti se nezříkám. Je to složité. Nikam neutíkám. Doufám, že si svůj díl viny mají všichni. Já toho na jaře moc neodehrál. Na podzim jsem se cítil dobře. Dával jsem i góly. pak došlo k první výměně trenéra, začalo se to všelijak míchat. Potom jsem se zranil a léčil se celou zimu. Jaro už nebylo dobré. Takové chvíli jo a pak ne. Jednou jsem hrál, pětkrát ne, pak zase jednou ano a pětkrát ne. Teď jsem nastoupil proti Slavii po nějakých čtyřech kolech a teď v Příbrami.

Připouštíte, že v žižkovské kabině není všechno v pořádku?

Na to se mne neptejte. Já jsem nikdy a nikde s nikým v kabině osobní problém neměl. Vyjdu s každým. Netlačte mě do ničeho.

Zažil jste v kariéře větší zklamání?

Už jednou jsem sestoupil s Budějovicema. Také jsem si přičítal díl viny. Tehdy o mně mluvilo jako o talentovaném Vozábalovi. Ale sestoupili jsme. Tenkrát to bylo obrovské zklamání. Tohle je ale větší, protože na Žižkově jsem byl jako zkušený hráč, na kterého se spoléhalo. Jsem opravdu zklamaný sám ze sebe.

Zůstanete po sestupu na Žižkově?

Já nejsem od toho, abych si něco diktoval. Hlavně jestli zůstanu nebo ne.

Kdybyste se teď měl rozhodnout, co uděláte?

Nejraději bych s fotbalem skončil a šel si s dětmi hrát na zahradu.

Reklama

Související témata: