Hlavní obsah

NS: Soud v Liberci porušil v kauze údajné fotbalové korupce zákon

BRNO

Liberecký soud v kauze údajné korupce kolem fotbalového klubu Slovan Liberec porušil zákon ve prospěch sudího Václava Zejdy, klubového funkcionáře Františka Myslivečka a delegáta Christose Čanaklise. Ve středu o tom rozhodl Nejvyšší soud, který tak vyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Foto: PRÁVO/Aleš Honus

Zleva obžalovaní rozhodčí Václav Zejda a Jaroslav Gruber a bývalí funkcionáři Radomír Hruboň a Gustav Santarius - ilustrační fotografie

Článek

Zejdův obhájce Karol Hrádela s NS nesouhlasí a hodlají podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Všichni tři aktéři kauzy byli libereckým soudem pravomocně zproštěni obžaloby, což byla podle Pospíšila chyba. Rozhodnutí NS je pouze akademické, na celkovém výsledku kauzy již nemůže nic změnit.

Korupce se údajně objevila kolem zápasu první ligy mezi Libercem a Zlínem na jaře 2004. Obžaloba považovala za klíčový důkaz policejní odposlechy. Právě ty byly hlavním důkazem proti sudím a funkcionářům v celé úplatkářské aféře v českém fotbale.

Všechny soudy je uznávaly jako důkazy. Jen liberecký soud uvedl, že záznamy hovorů vznikly nezákonně, a proto trojici mužů zprostil obžaloby. Podle Nejvyššího soudu ale měli liberečtí soudci odposlechy využít při svém rozhodování. Podle NS totiž byly splněny podmínky pro to, aby mohly být nařízeny.

"Odposlechy v celé této kauze byly nařízeny nezákonně, a to nejen pro nerespektování českého práva, ale i evropské úmluvy o lidských právech," řekl novinářům Hrádela po vynesení rozsudku. Úmluva podle něj stanovuje 26 podmínek pro nařízení policejních odposlechů, v tomto případě nebyla splněna ani polovina. Zejdova práva byla podle advokáta navíc porušena i tím, že se dodnes nedostal ke všem svým odposlechům, a nemohl tak nechat prozkoumat jejich pravost.

Na Zejdu bylo podle právníka podáno celkem pět obžalob. Třikrát byl pravomocně zproštěn a dvakrát odsouzen, uvedl Hrádela. Zejda například za podíl na korupci kolem opavského a vítkovického klubu dostal sedmiměsíční trest s dvouletou zkušební dobou a pokutu 130.000 korun. Zejdovu stížnost v tomto případě minulý týden Ústavní soud (ÚS) odmítl.

Obrátit se ke štrasburskému soudu hodlá i další aktér korupční aféry v českém fotbale, bývalý rozhodčí Vladimír Pastyřík. Také on tvrdí, že policie získala klíčový důkaz, tedy odposlechy telefonických hovorů, nezákonným způsobem. Někdejší rozhodčí, jenž byl prvním pravomocně odsouzeným v celé aféře, hodlá žádat odškodné. Jeho stížnost v minulosti rovněž Ústavní soud odmítl.

Reklama

Související témata: