Hlavní obsah

Rok jsme se s Anderlechtem honili a titul stejně nemáme, stýskal si po návratu do Slavie Vlček

Vrátil se přece jen trochu rozladěný, protože na závěr belgického angažmá mistrovský titul s bruselským Anderlechtem nezískal. Královský klub o něj přišel v dodatečné baráži se Standardem Lutych, což Stanislava Vlčka docela vytočilo. „Celý rok jsme se honili, měli lepší skóre i bilanci vzájemných zápasů a pak kvůli takovémuto výmyslu o titul přijdeme,“ svěřoval se zklamaný navrátilec do Slavie pro Sport.cz

Článek

Belgie je v evropském fotbale tak trochu raritou, protože jedině v tamní lize se v případě bodové rovnosti hraje dodatečná baráž o titul. Anderlecht teď asi tuto anomálii hodně proklíná...

A může se mu někdo divit, když přišel o přímý postup do Ligy mistrů garantující minimálně patnáct miliónů eur?! Celý rok jsme se honili, od třetího kola vedli ligu, stříleli góly, vylepšovali si skóre, i s Standardem jsme měli bilanci vzájemných zápasů lepší, ale nakonec nám to nebylo stejně nic platné a museli jsme hrát další dvě utkání, v nichž se rozhodovalo o titulu.

Přitom ani Standardu nebyly dva dodatečné zápasy po chuti...

Proklínali a odsuzovali je všichni a jak se na place ukázalo, naprosto právem. Finálové duely totiž neměly s fotbalem nic společného, hotová katastrofa. Oběma týmům šlo jen o to neudělat chybu.

Vy jste chyby udělali a o titul tak nakonec přišli.

V domácím zápase jsme remizovali, odvetu jsme prohráli gólem inkasovaným ze sporné penalty, čemž klub přišel nejen o titul, ale i o velké peníze plynoucí z přímého postupu do Champions League.

Pro Anderlecht dost průšvih. Loni jste se v předkole Ligy mistrřů vypadli z běloruským Borisovem a vedení Anderlechtu po tomto fiasku a finančním deficitu hrozilo, že výrazně zredukuje kádr. Nakonec sice zůstalo jen o pohrůžek, ale letos by na tento scénář dojít mohlo...

Nálada nebyla opravdu dobrá, protože postup z předkola do hlavní soutěže Champions League je hodně těžký, o čemž jsme se loni přesvědčili. Anderlecht se už třetím rokem po sobě nedostal do Ligy mistrů, takže k obměně kádru určitě dojde.

Vy jste do vyřešil šalamounsky, protože jste z Anderlechtu prchnul ještě dřív, než o titul přišel. Ale co vaši čeští spoluhráči Zítka s Polákem?

Dan Zítka zůstane, ale těžko říci, co bude s Honzou Polákem. Má v Anderlechtu smlouvu ještě na dva roky, ale podle mého má na víc a zasloužil by si hrát kvalitnější soutěž, než je belgická liga. Takže teď si zřejmě sednou manažeři a budou jednat.

Cožpak se vám nezdá belgická liga dost kvalitní?

Anderlecht a Standard Lutych sice představují kvalitu a mimořádnou špičku, ale za těmito kluby zeje hluboká propast. Vždyť my třeba nechali třetí FC Bruggy za sebou o plných dvacet bodů. Česká liga je rozhodně vyrovnanější, o fotbalovém zázemí pak vůbec nemluvě. I třeba stadióny jsou u nás na vyšší úrovni než v Belgii, kde třeba jen dva mají vyhřívaný trávník, o sedačkách ani nemluvě. A to chtějí od letošního roku hrát i přes Vánoce.

Takže se po půldruhém roce vracíte z Belgie zpátky do Slavie rozčarovaný?

Ale to vůbec ne, protože v Belgii jsem prožil nádherného půldruhého roku a získal spoustu zkušeností. A to přesto, že jsem poslední měsíce prakticky vůbec nenastupoval a i na finálové duely o titul se jen díval. Na první z lavičky náhradníků, na druhý z tribuny.

Můžete se divit, když už dávno před finále jste se upsal Slavii?

Anderlecht neuplatnil opci obsaženou ve smlouvě a já do jiného belgického klubu jít nechtěl. Mohl jsem zůstat, nabídky z Antverp a Cercle Bruggy jsem měl, finančně bych na tom byl lépe než doma, ale když se ozvala Slavia, nebylo co řešit.

Naznačujete tím, že i peníze šly stranou, protože Slavia je klubem vašeho srdce, pro nějž jste ochoten i finance obětovat?

Vyčítal bych si, kdybych nabídku Slavie nepřijal, protože s ní mám šanci hrát o titul a Ligu mistrů, což je pro mě hrozně lákavé. A co se smlouvy a financí týče, nestěžuji si. Když budeme vyhrávat a dostaneme se do Ligy mistrů, škodný nebudu a konto poroste. Všechno je závislé na tom, jak budeme úspěšní.

Nestraší vás tak trochu neblahé zkušenosti spousty českých legionářů, kteří se vrátili z ciziny a doma pak vyhořeli?

Já se nevrátil, abych někomu něco dokazoval. Mohl jsem v Belgii zůstat, v klidu a bez nervů tam odehrát ještě dva roky a pak fotbalovou kariéru uzavřít. Jenže pak bych si do smrti vyčítal, že jsem nabídku Slavie odmítl. A to i kdyby návrat nevyšel a mně se nedařilo jako v minulosti. Proto jsem rád, že jsem tenhle krok udělal.

S kapitánskou páskou na rukávě, kterou jste nosil už před odchodem do Anderlechtu, bude návrat do Edenu určitě snazší...

Nic takového, do něčeho takového se montovat nechci. U Ericha Brabce je ve správných rukou, protože on jako kapitán dotáhl Slavii dvakrát k titulu a stal se oporou mužstva. Nechť mu proto zůstane.

Reklama

Související témata: