Hlavní obsah

Až poslední dějství odpoví, kdo se dostane do Evropy a kdo z ligy sestoupí

PRAHA

Korunovace mistrovské Slavie je sice na sobotní odpoledne do pražského Edenu nachystána, všechny zbývají rébusy provázejí fotbalovou ligu však musí zodpovědět až poslední dějství. V něm půjde nejen u druhou příčku garantující účast v kvalifikaci o Ligu mistrů a další místa znamenající vstup do pohárové Evropy, ale i o ligové přežití. Všech osm zápasů můžete od 15:00 sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Článek

Do pražského Edenu je nachystána velká sláva, kterou ovšem chce Liberec Pražanům trochu pokazit. Než hráči Jarolímova týmu převezmou přímo na trávníku mistrovský pohár a medaile, rádi by je Severočeši obrali o tři body.

Liberec chce pokazit slávu

Jedině vítězství totiž dává Liberci v případě zaváhání Sparty v Mladé Boleslav naději na druhé místo a účast v kvalifikaci o Ligu mistrů. „Když jsme Slavii porazili v prvním kole, proč bychom nad ní nemohli vyhrát i v posledním?“ zachovává si nadhledem liberecký kouč Ladislav Škorpil.

„Nic takového. Eden žádný z ligových soupeřů nepokořil, takže tradici nechceme porušit ani v posledním kole. Budeme hrát naplno,“ burcuje svůj tým před mistrovskou korunovací trenér Pražanů Karel Jarolím.

Uhrin: Cesta do Evropy záleží jen na nás

Liberec ovšem musí čekat, jak dopadne Sparta v Mladé Boleslavi. Kdyby totiž Pražané nevyhráli a Severočeši pokořili Eden, otevřela by se Škorpilovu mužstvu cesta do kvalifikace o Ligu mistrů. Jenže o hodně jde i Mladé Boleslavi, která potřebuje vyhrát, aby se probojovala do nově vytvořené Evropské ligy.

„Bude těžké Spartu porazit, ale naštěstí máme všechno ve vlastních rukách,“ je přesvědčený mladoboleslavský trenér Dušan Uhrin mladší, že jeho svěřenci poslední krok udělají. „Pravdou je, že se nám v minulosti některé zápasy v Mladé Boleslavi nepovedly, ale teď hrajeme o Ligu mistrů a podle toho k utkání přistoupíme. Musíme však eliminovat útočnou sílu domácích představovanou Papadopulosem a Chramostou,“ odmítá letenský kouč Jozef Chovanec tvrzení, že statistiky mluví v neprospěch jeho týmu. Sparta však nastoupí v Mladé Boleslavi oslabena o Kladrubského a Kucky, kteří se museli v týdnu podrobit operaci kolena.

Hanáci musí vyhrát a čekat

Šanci na cestu do pohárové Evropy má i Olomouc, které by ovšem musela pomoci Sparta výhrou v Mladé Boleslavi. „Je na nás, abychom Bohemians porazili a čekali na výsledek z Mladé Boleslavi. Před sezónou se o pohárové Evropě nemluvilo, takže by šlo o bonus navíc,“ má jasno trenér Hanáků Zdeněk Psotka.

Do kvalifikace o Evropskou ligu může z tuzemské nejvyšší soutěže proniknout za příznivé konstelace také Jablonec, který figuruje na sedmém místě a v sobotu hostí Zlín. „Budě těžké Zlín porazi, neboť se rve o záchranu. Chceme se ale s ligou rozloučit důstojně, i když na evropské poháry nemyslíme,“ tvrdil před utkáním jablonecký kouč František Komňacký.

Tři body jsou pro Zlín jedinou nadějí

Pro Zlín jsou ovšem tři body z Jablonce životní nutností, aby vůbec mohl doufat v ligovou záchranu. „Zvládneme to, v Jablonci vyhrajeme a protože jeden z našich rivalů v boji o záchranu určitě body ztratí, zachráníme se. A je jedno, zda na úkor Kladna či Příbrami,“ hlásí zlínský trenér Ladislav Minář, jehož svěřenci v posledních šesti duelech pětkrát vyhráli a jednou remizovali.

Bilance mluví proti Kladnu

Pro Kladno a Příbram je výhodou, že mají záchranu ve svých rukou. Pokud Kladno porazí doma Ostravu a Příbram vyhraje v Brně, nebudou Zlínu ani tři body nic platné. „Věřím, že navážeme na předchozí domácí zápasy a ligu zachráníme,“ dodává hráčům optimismus kladenský trenér Martin Hřídel.

Přitom se uvědomuje, že jistotu dávají jeho mužstvu jen tři body. Pokud by totiž Zlín vyhrál v Jablonci a Příbram uhrála alespoň remízu v Brně, odsoudila by horší bilance vzájemných zápasů k sestupu právě Kladno.

Strašidelná bilance Příbrami

Pro Příbram bude zápas v Brně bitvou o ligové přežití. K jistotě by jí měl stačit bod, jenže domácí kouč Beránek vůbec nepřipouští, že by jeho svěřenci zápas podcenili a hostům něco darovali. „Nechť si hráči uvědomí, že jim jde o místo v kádru na příští sezónu,“ vzkázal svému mužstvu, do něhož se vrátili zranění Mareček s Poláchem a distancovaní Střeštík s Čoupkem.

Příbram straší bilance na cizích hřištích. Už ve čtyřiceti zápasech venku nevyhrála a pokud to nesvede ani v Brně, překoná škaredý rekord Zlína z ročníků 2004-2007 a bude hazardovat se svým ligovým bytím.

Dva zápasy jen formalitou

V posledních dvou zápasech třicátého kola už o nic. Plzni snad jen o to, zda na Žižkově vyhraje a pohoštění pro celé mužstvo včetně pečeného selete bude platit trenér  Vrba, v Českých Budějovicích pak už opravdu jen o to, aby liga skončila. Jihočeši budou slavit záchranu a Teplice slavící od středy zisk domácího poháru a účast v pohárové Evropě pak zdárný závěr sezóny.

Program 30. kola fotbalové ligy:
Sobota, začátky v 15:00
Slavia - Liberecon-line
Mladá Boleslav - Spartaon-line
Olomouc - Bohemianson-line
Brno - Příbramon-line
Kladno - Ostravaon-line
Jablonec - Zlínon-line
České Budějovice - Tepliceon-line
Viktoria Žižkov - Plzeňon-line

Reklama