Hlavní obsah

Sparta je po výhře v Boleslavi druhá, Zlín se s ligou rozloučil debaklem

Fotbalisté Sparty si dnešní výhrou v Mladé Boleslavi 3:0 pohlídali druhé místo v tabulce a spolu s mistrovskou Slavií budou hrát ve třetím předkole Ligy mistrů. Liberec po remíze 2:2 na Slavii zůstává třetí a zahraje si v předkole Evropské ligy stejně jako čtvrtá Olomouc a vítěz poháru z Teplic. Se Žižkovem sestupuje do druhé ligy Zlín, který se v Jablonci rozloučil debaklem 1:6.

Článek

Sparta k jistotě druhého místa potřebovala vyhrát a tento úkol splnila až nečekaně hladce. Mladou Boleslav sice mohlo vítězství poslat do pohárové Evropy, ale poslední zápas sezony se jí vůbec nepovedl. Těsně před přestávkou poslal hosty do vedení Hubník, v závěru přidali další góly kapitán Berger a Wilfried.

Domácí tím přišli o čtvrté místo, protože v boji o Evropskou ligu je přeskočila Sigma Olomouc. Po výhře nad Bohemians Praha 3:0 se na Hané po čtyřech letech mohou znovu těšit z návratu do pohárové Evropy. Poslední krok k němu udělaly střely Hořavy, Štěpána a Ordoše.

Fotbalisté Slavie slaví mistrovský titul.foto: Právo/Lukáš Táborský

Slavia oslavila převzetí mistrovského poháru domácí remízou 2:2 s Libercem. V Edenu, kde nenašla přemožitele už šestnáct ligových zápasů, vedla 2:0 po gólech Grajciara a Ivany. Král ligových střelců Kerič v závěru poločasu snížil a v poslední minutě vyrovnal. Chorvatský útočník to dotáhl na patnáct ligových branek.

Zlín mohl doufat v záchranu, jen kdyby v Jablonci vyhrál, ale naděje splaskla už po čtvrthodině, během níž dostal dva góly. Předposlední tým tabulky, který v závěru jara statečně doháněl ztrátu, sice ještě snížil, ale po dalším inkasovaném gólu rezignoval a s ligou se rozloučil krutou prohrou 1:6.

Horší porážka před 62 lety

Horší porážku utrpěl jen před 62 lety, kdy prohrál s ŠK Bratislava 1:7. Za vítěze se dvakrát trefil Michálek, jednou Vukovič, Hloušek, Loučka a Lafata. Poslední ligový gól Zlína po sedmi letech v nejvyšší soutěži dal Vyskočil.

Zlínský debakl usnadnil roli dalším ohroženým týmům. Kladno tak nemusela mrzet ani domácí porážka od Baníku Ostrava 0:1, o kterou se postaral po náhodné akci v 86. minutě Zeher. Domácí měli blízko k vyrovnání až v nastaveném čase, ale i když se jim to nepovedlo, mohli se po závěrečném hvizdu radovat.

Stejně jako Příbram, která nic neponechala náhodě a v Brně pro jistotu vyhrála 2:1. První výhru na hřišti soupeře po čtyřiceti zápasech zařídili po hrubkách brněnských zadáků Klesa a Nohýnek. Porážku Brňanů už jen korigoval Dvorník.

Plzeň na závěr vyhrála na Žižkově

Pro Teplice jako by skončila sezona už středečním triumfem v poháru. V Českých Budějovicích nevypadaly jako tým, který chce uspět v pohárové Evropě a s mužstvem, které na podzim deklasovaly 4:0, v sobotu prohrály 0:3. O branky vítězů se podělili Hudson, Benát a Sedláček.

Viktoria Žižkov svou šanci ztratila už před týdnem a s ligou se rozloučila domácí porážkou s Plzní 0:2. Po bezbrankovém prvním poločase pro sebe derby Viktorek rozhodli Západočeši brankami Koláře a Hájovského. Na zápas přišlo pouhých 853 diváků, což je nejmenší návštěva celého ročníku.

Program 30. kola fotbalové ligy:
Slavia - Liberec 2:2 (2:1)on-line
Branka: 21. Grajciar, 32. Ivana - 44. a 90. Kerič.
Ml. Boleslav - Sparta 0:3 (0:1)on-line
Branka: 45. Hubník, 82. Berger, 85. Wilfried.
Olomouc - Bohemians 3:0 (1:0)on-line
Branka: 12. Hořava, 80. Štěpán, 83. Ordoš.
Brno - Příbram 1:2 (0:0)on-line
Branky: 74. Dvorník - 66. Klesa, 72. Nohýnek.
Kladno - Ostrava 0:1 (0:0)on-line
Branka: 87. Zeher.
Jablonec - Zlín 6:1 (5:1)on-line
Branky: 2. a 28. Michálek, 15. Vukovič, 34. Hloušek, 44. Loučka, 48. Lafata - 25. Vyskočil.
Č. Budějovice - Teplice 3:0 (2:0)on-line
Branka: 34. Hudson, 45. Benát, 63. Sedláček.
Viktoria Žižkov - Plzeň 0:2 (0:0)on-line
Branka: 48. D. Kolář, 61. Hájovský.

Reklama