Hlavní obsah

Olomouc - Bohemians 3:0Olomouc porazila Bohemians a po čtyřech letech se vrací do Evropy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Hořava 1 : 0
80. Štěpán 2 : 0
83. Ordoš 3 : 0

OLOMOUC

Olomoučtí fotbalisté se po čtyřech letech vracejí do evropských pohárů. Rozhodla o tom sobotní výhra 3:0 nad Bohemians Praha, která Sigmu posunula do premiérového ročníku Evropské ligy. Hosté soupeře pozlobili jen v první půli, ve druhé měla Olomouc hru plně pod kontrolou a po gólech Hořavy, Štěpána a Ordoše zakončila ligu snadným vítězstvím.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Vlevo je Vojtěch Štěpán ze Sigmy, vpravo David Zoubek z Bohemians

Článek

Hanáci se po úvodním gólu střelecky trápili, ale Pražané nebyli důstojným soupeřem a tak zaslouženě vysoko vyhráli a nakonec se mohli radovat i z pohárové Evropy. „Jsem obrovsky šťastný, dojatý,“ tvrdil olomoucký kouč Zdeněk Psotka.

Od úvodních minut existovalo na Andrově stadiónu jen jedno mužstvo. Aktivitou hýřil především Hořava a byl to také on, kdo si ve 12. minutě naběhl na přesný centr Rossiho z pravé strany a hlavou nedal Beláňovi šanci.

Pak však hra upadla do průměru. Chyběly bojovnost i nasazení. Hanáci sice nadále měli převahu, ale jejich kombinace postrádaly myšlenku a končily už na šestnáctce. Hosté se začali trochu osmělovat až po pětatřiceti minutách, ale pokud zahrozili, tak jen ze standardek a s těmi si olomoučtí zadáci dokázali v klidu poradit.

Ve druhé půli se hrálo už jen na jednu branku. Na Beláně se valil útok za útokem. Před Janotkou hasil na poslední chvíli nebezpečí Horáček, Rossi zblízka hlavou těsně minul a i bomba Hořavy ze 20 metrů letěla vedle. Střeleckou nemohoucnost domácích pak dokumentoval v 63. a 76. minutě Štěpán, který, ač zcela sám před Beláněm, na gólmana Pražanů nevyzrál. V 80. minutě ale svoje předchozí zaváhání napravil, když zleva míč napálil levačkou k tyči a svůj tým definitivně uklidnil.

„Po úvodním gólu na nás padla obrovská nervozita a držela se nás i po přestávce. Šance na potvrzení vedení se nám naskytly až, když soupeř otevřel hru. Jejich řešení ale bylo infarktové. Uklidnil nás paradoxně parádním gólem až největší smolař Štěpán,“ mínil Psotka.

30. kolo první fotbalové ligy:
Sigma Olomouc - Bohemians Praha 3:0 (1:0)
Branky: 12. Hořava, 80. Štěpán, 83. Ordoš. Rozhodčí: Kovařík - Večeřa, Santarius. ŽK: Zoubek, Grznár. Diváci: 3794.
Olomouc: Lovásik - Rossi, Komárek, Škerle, Heidenreich - Štětina (76. Nuc), Hořava - Janotka, Melinho, Hubník (46. Štěpán) - Ordoš (87. Petr). Trenér: Psotka.
Bohemians Praha: Belaň - Turtenwald, Horáček, Lencevič, Grznár - Demeter - Vošáhlík, Zoubek, Dobeš (78. Galbavý), Eismann (67. Kincl) - Ibe (51. Andronič). Trenér: Urban.

Reklama