Hlavní obsah

Skončila liga, která stáhla kluby do ještě většího průměru

PRAHA

Nuda se neservírovala, žádná mimořádná podívaná však také ne. Fotbalová Gambrinus liga měla jasného lídra Slavii, za níž všichni ostatní klopýtali. Potvrdil se neblahý trend, že se kluby vyrovnávají nikoliv kvalitou, ale směrem dolů, do průměru. Důkazem toho je i tristní bilance českých zástupců v evropských pohárech, v nichž se neprosadil ani obhájce titulu.

Článek

Po jednoznačném podzimu se fanoušci těšili na dramatické jaro, protože každý klub v něm měl o co hrát. Fotbalová Gambrinus liga však splnila jen málo z toho, co nabízela...

Začala éra Slavie

Po excelentním podzimu přišlo matné jaro, přesto už nebylo ani na chvíli pochyb, že Slavia mistrovský titul obhájí. Klubu se vyplácí dlouhodobá sázka na kouče Karla Jarolíma, který dokázal dát dohromady dostatečně široký kádr a koncepčně vybudovat silný tým. Zrekonstruovaný Eden je nedobytný, takže kdokoliv teď bude chtít červenobílé svrhnout z trůnu, bude to mít nesmírné těžké. Začala totiž éra Slavie.

Liga padá do průměru

Ani Slavia se slabšímu období nevyhnula, ale když pět kol nevyhrála, v tabulce se prakticky nic nedělo. Byl to jen další důkaz, jak jsou konkurenti sešívaných zoufalí, jak se kluby srovnávají do průměru a kdokoliv může prohrát s kýmkoliv. Bitva o poháry tak byla otevřená až do konce - právě proto, že nikdo si nedokázal udržet stabilní formu. Otázkou je, jak pak chtějí uspět v Evropě...

Hvězdy prchají

Brakování soutěže pokračuje. Kdo opravdu zazáří, odchází takřka vzápětí do zahraničí. Také Slavia musela v zimě začínat téměř znovu. Bez Necida, Krajčíka a Tavarese už zdaleka nebyla tak mimořádným týmem. Sparta nedokázala udržet reprezentanta Kadlece, Baník zase Svěrkoše s Galáskem.

Rozlámaná Sparta

Letenský podzim byl tak bídný, že Sparta v zimě po dlouhých letech nebyla schopná vyhlásit útok na titul, ale jen skromný atak druhého místa a tudíž kvalifikace Ligy mistrů. Náhradní cíl splnila, díky Hubníkovi a Kuckovi po čase ukázala, že se také umí trefit do posil. Pořád je však jen na začátku obrodného procesu. K tomu, aby dokázala svrhnout Slavii a znovu se prosadit v pohárech, vede ještě dlouhá cesta...

Místo titulu jarní pád

Rozpolcenost ligové šlechty dokonale ilustrovaly také Mladá Boleslav a Ostrava. Přezimovaly se šesti, respektive sedmibodovou ztrátou na Slavii. Místo útoku na titul však totálně propadly, výměny trenérů nepomohly. Baník byl nejhorším týmem jara, ani Boleslav se nakonec do pohárové Evropy nedostala...

Senzace z Hané

Evropskou ligu si zahraje Olomouc, bezesporu nejpříjemnější překvapení právě skončeného ročníku. Hanáci ukázali, že jména ještě úspěch nedělají. Do Evropy je dovedl Zdeněk Psotka, prvoligový novic a nejmladší trenér v nejvyšší soutěži, který měl také k ruce velmi mladé mužstvo.

Šokující žižkovský sestup

Pád Zlína moc velkým překvapením není. Kdo by si však před sezónou pomyslel, že z ligy jako první jasně sestoupí Žižkov!? Viktorka vystřídala tři renomované trenéry, měla v kádru spoustu zkušených hráčů, ale všechno marné. Nic nefungovalo, prosákly informace o rozhádané kabině a nebylo záchrany.

Sestava 30. kola podle Sport.cz
Blažek (Sparta) - Grajciar (Slavia), Pavlík (Jablonec), Loučka (Jablonec) - Hořava (Olomouc), Michálek (Jablonec), Klesa (Příbram), Berger (Sparta), Štěpán (Olomouc) - Fořt (Slavia), Kerič (Liberec).

Reklama