Hlavní obsah

Kanonýr Necid vévodí defilé ligových bouráků

PRAHA

Fotbalový bůh zaplať za každou hvězdu Gambrinus ligy. České kluby nehýří penězi na nákup atraktivních posil, a když samy nějakého mimořádného hráče vychovají či přivábí, rychle ho prodávají do zahraničí. Sport.cz vybral jedenáctku výjimečných borců ročníku 2008/09. Příznačné je, že hned šest z nich strávilo na české scéně jen polovinu sezóny...

Článek

Šest slávistů, dva baníkovci, jeden Kladeňák, sparťan a chorvatský kanonýr z Liberce. To je podle Sport.cz nejatraktivnější fotbalová šlechta, kterou nabídla právě skončená Gambrinus liga.

Jedenáctka bouráků sezóny 2008/09 podle Sport.cz
Martin Vaniak (Slavia) - Matej Krajčík (Slavia), Pavel Drsek (Kladno), Tomáš Řepka (Sparta), Marek Suchý (Slavia) - Tijani Belaid (Slavia), Tomáš Galásek (Ostrava), Mickael Tavares (Slavia) - Václav Svěrkoš (Ostrava), Tomáš Necid (Slavia), Andrej Kerič (Liberec).

Martin Vaniak (Slavia)

Dva roky ve Slavii, dva tituly, start v Lize mistrů i Poháru UEFA. I v osmatřiceti letech stále vládne gólmanům. Na svůj stovkařský účet připsal dalších dvanáct nul, nejvíc ze všech, a jako jedenáctý fotbalista v domácí historii překonal hranici 400 ligových startů.

Matej Krajčík (Slavia)

Na podzim přihrál na sedm gólů a titul nejlepšího nahrávače si málem udržel až do konce soutěže, přestože už půl roku kopal v Itálii. Jeho útočný drajv byl na poměry domácích obránců mimořádný a červenobílým na jaře citelně chyběl.

Pavel Drsek (Kladno)

Podceňované Kladno se nedalo a ligu udrželo. Především díky zkušenému stoperovi, který s přehledem dirigoval defenzívu a navíc byl nebezpečný i brance soupeře. Sparta si musí rvát vlasy, že se s ním v létě, když byl volný, nedokázala domluvit...

Tomáš Řepka (Sparta)

Jakmile se zranil, utrpěli Letenští ve Zlíně svoji jedinou jarní porážku a po čtyřech letech vypadli z domácího poháru. Měli štěstí, že „Řepa“ se tentokrát vyvaroval svých pověstných blikanců a moc dlouho nechyběl. Fotbalově je pořád na výši a v Hubníkovi dostal důstojného partnera.

Marek Suchý (Slavia)

Světlý případ mladíka, který neusnul na vavřínech. Slavia si vicemistra světa dvacetiletých připravuje pro velký přestup. S kapitánem Brabcem vytvořil stabilní stoperskou dvojici, ale když bylo třeba, pomohl také jako defenzivní záložník.

Tijani Belaid (Slavia)

Jaro měl mizerné, ale na podzim byl po boku parťáka Tavarese nepolapitelný. To stihl nasázet osm gólů, víc než většina vyhlášených útočníků. K vlastní škodě patří k výjimkám, které jako by byly vůči trenérskému drilu Karla Jarolíma imunní.

Tomáš Galásek (Ostrava)

Ne nadarmo o něm reprezentační kouč Brückner tvrdil, že je pro něj počítačem hry národního týmu. Když se po sestupu Norimberka po letech vrátil domů, hrál Baník jako z partesu. A jakmile v zimě zase zmizel do Německa, tým se sesypal.

Mickaël Tavares (Slavia)

Reprezentační kouč Rada si mohl jen stýskat, že nejzajímavější záložníci Slavie nemají český pas. Jakmile vytáhlý záložník rozkmital své dlouhé nohy a rozpohyboval vláčné tělo, byl pro soupeře ve středu pole takřka nepřekonatelnou překážou. Proto ho koupil Hamburk.

Václav Svěrkoš (Ostrava)

Sedm gólů za půl sezóny, to je na české poměry slušný výkon. S ním v útoku byl Baník nebezpečný pro každého soupeře. A když v zimě odešel do Francie, stal se tam přestupovou trefou a Sochaux v lize udržel, zatímco Ostravští byli na jaře zoufale bezzubí.

Tomáš Necid (Slavia)

Hráč sezóny, i když doma stihl jen její první polovinu. Před odchodem do CSKA Moskva nasázel jedenáct gólů a do konce ročníku ho dokázal předstihnout jen Kerič. Na pár měsíců zase měla česká liga mimořádného kanonýra, který de facto již na podzim vystřílel Slavii titul.

Andrej Kerič (Liberec)

Na dresu nosí patnáctku, fanoušci Slovanu ho překřtili na krále Andreje XV. a právě patnácti góly si řekl o korunu krále střelců a titul Cizince ligy. Na podzim udeřil šestkrát, jaro však měl báječné a byl by zázrak, pokud by ho Liberec nadále udržel.

Reklama