Hlavní obsah

Jsem z toho hotový, říká o konci na Žižkově smutný klaun Švancara

Každý sestup bolí, zvláště když pro fotbalistu znamená také konečnou v klubu, s nímž do poslední chvíle spojoval svoji další budoucnost. Hořký pád se vším všudy teď zažívá i Petr Švancara, útočník Viktorie Žižkov. Fotbalovému klaunovi, který v každém utkání dokáže diváky něčím pobavit, došel humor i nálada. S předčasným koncem ve Viktorce se těžko srovnává.

Článek

Už je definitivní, že ve Viktorce končíte?

Začátkem týdne jsem se to dočetl... Teď jsem tedy ve stadiu hledání nového angažmá.

Prý je ve hře i Sparta?

Šušká se to, ale jestli je to pravda, nevím. Mezi konkrétními nabídkami, které s mým agentem Ondrou Chovancem máme, Sparta není.

Odkud máte nabídky?

Zatím nechci jmenovat. Na Žižkově jsem měl smlouvu ještě na rok a půl. Teď jde o to, aby byly spokojené obě strany, aby za mě klub dostal nějaké slušné peníze.

Váš konec na Žižkově byl dost hořký. Sezónu jste dohrál v béčku...

Věřil jsem, že ještě jsem schopný mužstvu pomoci v bitvě o záchranu, že o ni budeme usilovat až do konce. Trenér to viděl jinak a rozhodl, že poslední zápasy sehrají mladí a ti, co budou ve Viktorce pokračovat i v příští sezóně. Splnil jsem si tedy povinnosti ve třech zápasech v ČFL. To mě mrzí. Co mrzí - jsem z toho hotový. Chtěl jsem si ještě zahrát ligu s Viktorkou.

Ještě v zimě si trenér Ščasný pochvaloval, že jste i v tréninku příkladem pro mladší spoluhráče. Kdy nastal zlom, že vám přestal věřit?

Sám nevím, protože v posledních týdnech se mnou trenér přestal mluvit. Možná to zní příliš sebevědomě, ale Viktorce se dařilo, když jsem já hrál dobře. Přiznávám, že na jaře jsem si neudržel formu natolik, abych byl zase schopný kluky strhnout. Ale proč mě začal trenér brát jinak, fakt nevím. Horší je, že podobně jako on se na mě dívá víc lidí z klubu.

A co vztahy v kabině? Prý i vy jste byl protagonistou některých konfliktů...

Vztahy nebyly ideální kvůli tomu, že byly špatné výsledky. Za takové situace je dobré ukázat, že vám to vadí, že se s tím nehodláte smířit. To ostatní však jsou nesmyslné spekulace. Ať si každý udělá obrázek, jak přistupuji k lidem. Jedenkrát jsme se slovně chytli s Jirkou Sabouem a druhý den si to vyříkali a tím to uzavřeli. Vyřešil jsem to jako chlap. Žádné žďuchání nebylo, či dokonce rvačka, jak jsem se někde dočetl. Nesmysl.

Býval jste samá legrácka, ale už nejste...

Jaro se nám nepovedlo, obrovsky cítím fotbalovou vinu. Jsem zvyklý udělat na hřišti něco navíc, musíme divákům zahrát divadlo a získat si je. A najednou ze mě byl hráč, kterého už nepotřebují. To mě opravdu mrzí, nesu to těžce. Jsem věčný optimista, ale i manželka si všimla, že teď chvílemi ani nemluvím.

Reklama

Související témata: