Hlavní obsah

Už jsem mapoval situaci ve Francii, přiznal Urban, s nímž Střížkov neprodloužil smlouvu

Nejenže vytáhl střížkovský klub Bohemians Praha ze druhé ligy mezi fotbalovou elitu, ale i mezi ní dokázal jedenapadesátiletý kouč Luboš Urban outsidera udržet. Jenže poslední červnový den skončí trenérovi smlouva a vedení klubu mu další prodloužení nenabídlo. Urban tudíž po třech letech u týmu končí. „Budu čekat na nabídku. Nějaké výsledky za mnou z poslední doby jsou,“ řekl Sport.cz Urban.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fotbalový trenér Luboš Urban

Článek

Překvapilo vás, že s vámi vedení střížkovského klubu neprodloužilo smlouvu?

Ještě před pondělním verdiktem jsme měli sezení, kde jsem lidem z vedení jasně řekl, za jakých podmínek bych u týmu rád pokračoval. Šlo hlavně o vztah a komunikaci mezi mnou a vedením, stejně jako o další perspektivy a budoucnost mužstva.

Na tyto vaše představy a vize střížkovská generalita přistoupit nechtěla?

Na pondělní schůzce se o ničem takovém vůbec nejednalo. Trvala asi deset vteřin, nezúčastnil se jí ani šéf klubu pan Kapr. Přítomný byl poize sportovní ředitel Josef Jícha, který mi oznámil, že se mnou klub smlouvu neprodlouží.

Vy sám jste se ale přece netajil touhou vést mužstzvo v lize i v příští sezóně...

Zájem jsem měl, i když přiznám, že po porážce v posledním kole v Olomouci jsem se naštval. Nejenže mě zklamal výkon týmu, ale následné reakce klubového vedení v nevhodných sms zprávách. Věděl jsem, že jestliže mám u týmu pokračovat, musí se zlepšit vztahy mezi mnou a majiteli klubu.

Ale vždyť jste přece sám připouštěl, že vám vedení nabízelo prodloužení smlouvy ...

Ano, nejprve tři kola a poté i dvě kola před koncem ligy jsem nabídky k prodloužení dostával. Já se jimi ovšem zabývat nechtěl, protože záchrana stále nebyla jistá.

Nevyčítáte si nyní tehdejší nerozhodnost?

Nejde o nerozhodnost. Oddaloval jsem verdikt proto, že jsem nechtěl dělat unáhlené rozhodnutí. Nejdříve jsem se chtěl s týmem v lize definitivně udržet.

Takže zášť nebo křivdu vůči vedení necítíte?

Dopadlo to nakonec dobře, protože změna je třeba. S Bohemians jsem postoupil do ligy a mužstvo v ní udržel.

Úspěchy za sebou máte...

Právě. Byla to pecka dostat Bohemians Praha až do ligy. To ovšem není jen zásluha Urbana, ale také realizačního týmu a všech hráčů, kteří pracovali na hřišti. Je vidět, že i s tak malým klubem se dají dělat zázraky, které se ovšem často neopakují.

Kam povedou vaše další kroky?

Budu čekat na nabídku. Nějaké výsledky za mnou z poslední doby jsou.

Uvažoval byste například nad nabídkou z druhé ligy a lákalo by vás zahraničí?

Druhá liga je pořád profesionální soutěž. Je pravda, že ten skok je obrovský, ale samozřejmě záleží na podmínkách a ambicích toho kterého týmu. Co se týče zahraničí, teď jsem byl na týden v Paříži a trochu si ve Francii mapoval situaci. V minulosti jsem tam už působil, ale uznávám - je velice těžké se ve francouzském fotbale uchytit.

Reklama