Hlavní obsah

Švento přestoupil do Salcburku - a co kapitán Slavie Brabec?

PRAHA

Fotbalisté Slavie přišli o svého rychlonožku. Slovenský reprezentant Dušan Švento odložil dres českého mistra a navlékl triko šampióna rakouského - přestupuje z Edenu do Salcburku, kde podepsal tříletou smlouvu s roční opcí. Poněkud šokující zpráva se pak týká Ericha Brabce. Trenér Karel Jarolím už prý údajně s kapitánem červenobílých nepočítá!

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Erich Brabec (vlevo) ve víru oslav titulu. A teď že už by byl pro Slavii nepotřebný...?

Článek

Švento již obléká barvy týmu Red Bull Salcburk. "Dušan podepsal v úterý ráno smlouvu na tři roky s roční opcí. V neděli a v pondělí prošel zdravotními testy a v úterý si již s novými spoluhráči poprvé zatrénoval. Podstatné je, že si ho přímo vybral nový trenér Huub Stevens," řekl pro Sport.cz hráčův agent Karol Csontó, člen představenstva společnosti Sport Invest International.

Podle rakouských zdrojů zaplatí Salcburk okolo 2 milionů eur, v přepočtu tedy až 54 miliónů korun. Šventův přestup tak bude v přebrané Gambrinus lize patřit v létě k největším. Zatímco rakouský klub o příchodu čtyřiadvacetiletého záložníka již informoval na svých stránkách, Pražané tak učiní zřejmě až odpoledne. "Smlouva mezi kluby ještě není podepsaná, měl bych ji však mít brzy na stole," uvedl slávistický šéf Petr Doležal.

"Dušan je rychlý a velmi dobře technicky vybavený fotbalista, který může nastoupit kdekoliv na levé straně. Skvěle útočí po křídlech - prostě je to výborná posila," řekl na Šventovu adresu kouč Stevens.

Slovenský reprezentant je po Franzi Schiemerovi, Thomasi Augustinussenovi a Christianu Schweglerovi čtvrtou novou akvizicí ambiciózního rakouského klubu. Švento bude na levé straně zálohy konkurentem pro českého středopolaře Patrika Ježka, navíc se sešel s dalším exslávistou Karlem Pitákem. A všichni společně mohou teoreticky narazit na Slavii již ve 3. předkole Ligy mistrů...

Návrat do reprezentace - a pak vyhazov?

Zatímco Šventův odchod byl avizovaný, eventuální ztráta kapitána mužstva Ericha Brabce by byla pro fanoušky Slavie šokující novinkou. Podle úterního vydání deníku Sport prý kouč Jarolím zkušenému obránci před odletem na dovolenou sdělil, že už s ním nepočítá. Důvody by měly být čistě sportovní.

Je pravda, že Brabec neměl právě skvostné jaro, za dva roky ve Slavii však zažil dva tituly, nedávno prodloužil v Edenu smlouvu do roku 2012, momentálně je tváří kampaně podporující prodej permanentek na novou sezónu a v duelu s Maltou se po devíti letech vrátil do reprezentace...

Vedení klubu je k této novince zdrženlivé. "Švento nás opouší, nikdo jiný ovšem zatím ze Slavie neodchází. Pokud se tak stane, veřejnosti to určitě včas sdělíme. V úterý naopak představíme dvě posily," avizuje generální ředitel Doležal uvítání Benjamina Vomáčky a Vitalije Trubily.

„Erich Brabec normálně nastupuje do letní přípravy, která začne fyzickými testy. K žádným spekulacím se vyjadřovat nebudeme. Případné změny v kádru budeme komentovat teprve tehdy, až budou aktuální,“ dodal tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

To Švento už jednou na odchodu ze Slavie byl. V létě 2007 měl přestoupit do anglického klubu Derby County asi za 84 miliónů korun, ale těžké zranění kolena ho o tento dojednaný přestup připravilo, navíc si musel na půl roku od fotbalu úplně odpočinout.

Reklama

Související témata: